Annonce
Ugeavisen Vejen

Pludselig en dag lukkede kommunen tårnet

Tårnet på Vittrup Baun er lukket af kommunen og skal erstattes af et nyt tårn. Brødrene Aage og Vagn Storm føler det som en forpligtelse overfor de, der i 1934 købte baunen og åbnede det for alle interesserede, at man nu rykker sammen og får løst opgaven. Deres far - gamle Storm - var med til at stifte ejerselskabet. Aage Storm har tidligere været formand. I dag sidder Aksel Storm for bordenden. Jeppe Linder Storm er fjerde generation. Foto: Steen Rasmussen
Bestyrelsen for Vittrup Baun er ikke enig i kommunens beslutning, men går nu i gang med at indsamle penge til et nyt tårn.
Annonce

LINDKNUD: Uden forudgående varsel eller dialog har Vejen Kommune lukket udsigtstårnet på Vittrup Baun, fordi det anses som farligt at gå op i, men bestyrelsen for baunen er ikke enig i den kontante fremgangsmåde.

- Det var lidt af en overraskelse, da vi selv var ret opmærksom på tårnets tilstand, og vi har bedt om dokumentation for lukningen af tårnet, inden vi kan afgøre, hvad der skal ske med det nuværende tårn, og vi afventer stadig, siger baunens formand Aksel Storm.


Det var lidt af en overraskelse, da vi selv var ret opmærksom på tårnets tilstand, og vi har bedt om dokumentation for lukningen af tårnet, inden vi kan afgøre, hvad der skal ske med det nuværende tårn.

Aksel Storm


- Men der er - og det er vi ikke uenige i - ikke megen fremtid i det nuværende tårn, og vi arbejder fremad mod en ny udsigtstårn. Vi har et nyt tårn tegnet og beregnet, og fået tilsagn om byggetilladelse efter det tidligere bygningsreglement, og vi håber kommunen går ind i projektet, når det nu er en af kommunens fyrtårne.

Annonce

Prisen

- Et nyt tårn i stål med tre platforme og en højde på godt og vel det dobbelte af det nuværende tårn koster for at følge de nyeste krav godt 1,1 million kroner.

- Men så får vi også et tårn, der holder i mange år samtidig med, at udsigten ikke begrænses af bevoksning. Faktisk vil man kunne se til både Vesterhavet og Lillebælt.

Tårnet på Vittrup Baun

Det nu lukkede udkigstårn på Vittrup Baun øst for Lindknud er bygget i 1991. Det er 7 meter højt. Det første tårn på baunen, som ejerforeningen fik opført, var bygget i 1982 og var 4 meter højt. Det planlagte nye tårn bliver ca. 15 meter højt og koster godt 1 million kroner.

I 1943 byggede tyskerne et 60 meter højt tårn på baunen for at holde øje med fjendtlige fly. Det tog Hjemmeværnet ned efter krigen.

Ejerforeningen købte hedegården, som var gået fallit på den magre jord et par gange, i 1934 for 400 kroner. Det koster et engangsbeløb på 100 kroner at blive medejer. Omkring 600 har gennem tiderne købt et lod.

- Vi har fra starten søgt fonde, inden vi søgte de lokalt. Det var helt bevidst, så de lokale tilskud kunne være med i slutopløbet, men det har ikke været den rigtige måde. Det er vigtigt for fondene, at der først kommer midler fra det lokale, der har tilknytning til stedet. Ejerskabet i projektet er vigtigt nu og fremover.

Aksel Storm fortæller, at det desværre ikke vælter ind med penge.  SydEnergis Vækstpulje bevilgede sidste år et større beløb, men under den forudsætning, at projektet skulle realiseres i 2019. Nu er der tilsagn fra Edel og Sigurd Frølund Thomsens fond og fra Landdistriktspuljen.

Annonce

Lokale bidrag tak

- Derudover har vi søgt yderligere otte steder - desværre med afslag. Måske er den tilbageholdenhed, vi fornemmer fra fondene, forårsaget af, at vi ikke har skaffet midler lokalt.

- Så nu vil vi begynde at søge midler lokalt samtidig med, at vi søger fondene. Vil man støtte sagen, kan man komme til mig eller kassereren, fortæller Aksel Storm.

Baunen er med sine 101 meter over havet er et af de allerhøjeste punkter i regionen.

Formand for kommunens teknisk udvalg Vagn Sørensen (V) oplyser, at han ikke er orienteret om, at kommunen har lukket udkigstårnet på Vittrup Baun, og at han derfor ikke har nogen kommentarer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ugeavisen Vejen

VBC satser på grøn profil

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejen

Cirkus på besøg i Holsted

Ugeavisen Vejen

Seniordans begynder igen

Ugeavisen Vejen

Et nyt klubår er begyndt

Ugeavisen Vejen

Vi skal turde tale om døden

Annonce