Annonce
Ugeavisen Vejen

Randi fandt kærligheden til ler i sin barndom: Naturen er hendes største kilde til inspiration

Når Randi Platz ikke har travlt med keramikken, kan hun godt lide at bruge tid på heste. I dag går hun til ridning to gange om ugen på en lånehest. - Det er rigtig dejligt. Der kobler man fuldstændig af, siger hun. Foto: Jacob Schultz
Den 58-årige Randi Platz har sit eget butiksgalleri, hvor hun sælger sin keramik. Leret og keramikken har længe været hendes fristed.

Malt: - Man får jo en eller anden form for dopamin. Får jeg ikke det her ler i hænderne, så kan jeg godt blive lidt irriteret.

Sådan lyder det fra den 58-årige keramiker Randi Platz, der i 1985 fandt sit fristed i keramikken og leret, da hun blev udannet kunsthåndværker og keramisk formgiver.

Selvom hun ikke kan sætte en finger på præcis hvorfor, hun blev keramiker, har hun alligevel et godt bud på, hvor kreativiteten stammer fra.

Annonce

- Jeg tror, grunden til, at jeg arbejder med noget kreativt, er, fordi jeg som barn tilbragte hver weekend og ferie på Fanø, og der var ofte ikke nogen at lege med. Jeg gik nærmest og kiggede ind ad vinduerne i håb om at finde en legekammerat, siger hun og fortsætter:

- Jeg skulle selv finde på noget at lave, så kan man godt gå hen at blive kreativ. Det tror jeg på, for jeg har hørt flere kunstnere sige, at det samme om, at de selv har måttet finde på noget underholdning.

Blå bog

Randi Platz er 58 år.

Hun er gift og har to børn på 18 og 24 år.

Hun er uddannet kunsthåndværker og keramisk formgiver fra Designskolen Kolding i 1985.

I syv år var hun på et værksted i København.

I 1999 startede hun sit eget værksted.

Kærligheden til ler opstod ligeledes i Randis barndom. Dengang blev der skabt mange heste i ler mellem hendes hænder, og hestestalde blev til af skotøjsæsker. 36 år senere har leret hængt ved, men modellerne har fået et andet udseende.


Jeg tror, grunden til, at jeg arbejder med noget kreativt, er, fordi jeg som barn tilbragte hver weekend og ferie på Fanø, og der var ofte ikke nogen at lege med.


- Det er ikke så meget brugsgenstande, jeg laver. Det gør jeg også, men jeg prøver at lægge vægt på det abstrakte. Det kan godt være, det er en vase, men det er ikke altid, man kan se, at det er en vase. Jeg prøver indimellem at lave noget, der ikke bare er rundt. Det er lidt svært at forklare, men jeg tilføjer vasen noget, så den ikke bare er en traditionel vase.

En landbod med kunst

Da Randi havde færdiggjort sin uddannelse som kunsthåndværker og keramisk formgiver på det, der i dag hedder Designskolen Kolding, i 1985 startede hun på værkstedet Bredgade Keramik.

I omkring syv år udviklede hun sine keramiske færdigheder omgivet af andre garvede keramikere. Sammen med sin mand flyttede hun efter de syv år til Malt ved Vejen, hvor hun, efter parret havde fået deres første barn, startede eget værksted i 1999.

- Jeg havde gået og lavet alt muligt andet og fået barn, men jeg trængte til at få hænderne i leret igen. Det er lidt et fristed for mig, og for mig gør det ikke noget, at jeg er alene i værkstedet.

For Randi betyder det meget at lave sin egen glasur til sine værker. Det giver hende en form for tilfredsstillelse selv at have skabt farverne. Foto: Jacob Schultz

- Der var mange på værkstedet i København, men jeg tror, jeg arbejder bedst alene. Så er der ikke nogen til at forstyrre, og så kan jeg koncentrere mig. Men det var også hyggeligt at være på værkstedet i København.

Når hun ikke har travlt i værkstedet, er hun to gange om ugen at finde på Rødding Højskole, hvor hun om formiddagen underviser højskoleelever i alderen fra cirka 20-25 år i keramik.

- Keramik er jo blevet enormt moderne, og de unge mennesker er vældigt glade for at lave keramik. Men man kommer jo også til at se ting på en anden måde. Man ser jo med de unges øjne, hvad, de synes, er spændende og lægger vægt på. Så ja, man kan også godt blive inspireret af deres tilgang.

De unge højskoleelever er dog ikke de eneste, der får en bid af Randis fristed. Hun har sit eget butiksgalleri, Galleri Randi Platz, i Malt, hvor hendes værksted også ligger. Da coronavirussen ramte Danmark, og butiksgalleriet blev midlertidigt lukket, måtte hun dog komme op med alternative løsninger til, hvordan hendes kunder kunne få fat på hendes keramik udover på hendes webshop.

- Her under corona har jeg fundet på, at jeg kunne stille tingene ud lidt lige som landboderne, hvor man sælger kartofler og jordbær. Jeg troede ikke rigtig på det, men tænkte "jeg gør det bare alligevel". Så jeg har fået et par hylder udenfor, og jeg har faktisk solgt rigtig godt det første år af corona. Det var lidt vildt.

Selv har Randi været så glad for hylderne udenfor, at hun har valgt at beholde dem, så det stadig er muligt at svinge forbi og købe et kunsthåndværk med hjem ude fra vejen.

- Der er også tit nogle, der tænker, at de ikke vil forstyrre, og så er det noget nemmere bare at snuppe en ting udenfor og bare betale med Mobilepay.

Annonce

Et tredimensionelt fristed

Inspirationen til sine kunsthåndværker finder Randi i andres kunst og håndværker, men naturen er en af hendes største kilder til inspiration. Særligt klipper og sten, så som de bornholmske klipper, har været udgangspunkt for en stor del af hendes værker.

Men den sande inspiration er leret i sig selv.

Da corona lukkede landets butikker, betød det også, at Randi ikke måtte holde sit butiksgalleri åbent. Derfor prøvede hun at lave en landbod ude ved vejen, hvor man kunne købe hendes værker. Den står der fortsat i dag. Foto: Jacob Schultz

- Ler er jo et megafantastisk materiale. Man kan gøre alt ved det nærmest. Det starter med at være helt blødt, og efterhånden kan du styre det, så det bliver hårdt. Man kan brænde det, så det kan holde til at gå i ovnen og til at stå ude i frostvejr. Du kan bage en leverpostej i det, hvis du vil.

- Du kan så meget med det. Du kan forme i det. Du kan bygge huse af det. Du behøver ikke andet end dine hænder for at kunne forme i det. Du kan gå ud i haven og brække en gren af og bruge den til at skabe noget. Og egentlig er det bare noget, der findes ude i jorden.

Det ler, som Randi bruger, er dog specielt fremstillet, og i sidste ende giver det et tredimensionelt værk. Det er endnu en grund til, at det er keramikken og ikke malerier eller tegninger, der er hendes fristed.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Vejen

Med kort varsel: Dronning Margrethe kommer alligevel til Vejen

Annonce
Annonce
Ugeavisen Vejen

Jubilar: Økonomichefen er familiemenneske med stort F

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejen

Tennis på et skævt bord i Glejbjerg

Ugeavisen Vejen

Gå en tur i digternes fodspor

Ugeavisen Vejen

Sommerferie: Familier drog på lejr med Dansk Folkehjælp

Ugeavisen Vejen

Trods ordblindhed: 22-årige Kathrine styrer populær plakatvirksomhed

Ugeavisen Vejen

Vejen Kommune i charmeoffensiv: Mangel på dagplejere får kommunen til at holde åbent hus

Ugeavisen Vejen

Guide til en svalende dukkert: Her kan du bade i trygge omgivelser

Ugeavisen Vejen

Anbefalinger fra biblioteket: Det ydre betyder meget

Ugeavisen Vejen

Guide: Her kan du nyde nattehimlen

Ugeavisen Vejen

På lejr: KFUM-spejderne havde en herlig sommerlejr

Ugeavisen Vejen

Kolbøtte: Sportshandleren er blevet livredder

Ugeavisen Vejen

Flere doser er klar: Mange ledige tider til vaccination i Vejen fra uge 29

Ugeavisen Vejen

Ny afsøgning på havnen: Politiet lånte vandsøgshund i eftersøgning af forsvunden Gesten-borger

Ugeavisen Vejen

Jobpatruljen besøgte 50 virksomheder: 14-årig arbejdede alene om aftenen

Ugeavisen Vejen

Shelters kom hurtig i brug: Flyveklub har fået 30.000 kroner fra Friluftsrådet

Ugeavisen Vejen

Tip til sommerlæsning: Tre danske historiske romaner man bliver klogere af

Ugeavisen Vejen

Aldi hjælper Red Barnet med at sende børn på sommerferie

Ugeavisen Vejen

Lokal landmand: Gesten-afdelingen skaber aktivitet og liv i området

Ugeavisen Vejen

Ny terapeut: - Min passion er at hjælpe børn og unge, der er i mistrivsel

Ugeavisen Vejen

Vejen Billedskole gør klar til efteråret

Ugeavisen Vejen

Lakserytteren kigger forbi Vejen

Ugeavisen Vejen

Sødmefyldt sommerlæsning: Tre tip til lette kærlighedsfortællinger

Annonce