Annonce
Ugeavisen Vejen

Rikkes positive tilgang til livet stammer fra opvæksten i Askov: Har sjældent oplevet så meget venlighed som i Dagli´Brugsen i Askov

44-årige Rikke Østergaard er uddannet sociolog, men i dag arbejder hun som forfatter. Hendes positive tilgang til livet stammer fra en opvækst i Askov med et lokalsamfund, der møder borgerne med tillid, og forældre, der altid prøver at se det positive i livet. Pressefoto
Rikke Østergaard, der oprindeligt kommer fra Askov, er aktuel med ny bog om følelsesforurening. Selv træner hun i at huske at se de positive ting i livet og møde andre med overskud.

Kultur: For otte år siden stod Rikke Østergaard i køen til kassen i Dali´Brugsen i Askov midt i juletravlheden. Kunden foran hende var næsten blevet ekspederet færdig, da hendes 3-årige søn pludselig udbrød, at han skulle tisse. I et lidt stresset tonefald fik hun fortalt sin søn, at han var nødt til at holde sig lidt endnu, men sønnen blev ved og insisterede på, at det skulle være nu.

Kassedamen var netop ved at gøre klar til at scanne Rikkes varer, da hun brød ind i Rikkes samtale med sin søn. Hun fortalte i et mildt tonefald, at det ikke var noget problem. Supermarkedet havde et toilet, han måtte låne.

Men Rikke kunne ikke overskue, at hun skulle forlade køen med alle sine varer for at starte forfra et par minutter senere. Ligesom hun heller ikke vidste, hvor toilettet var henne.

Annonce


Man skal også selv være åben for at lægge mærke til alle de gode ting, man møder på sin vej. Jeg prøver at træne mig selv i at huske og lægge mærke til alle de gode ting.


Men der i køen blev hun mindet om, hvor venlige borgerne var i den by, hun var vokset op i. Selv var hun flyttet til København mange år tidligere, og kontrasten mellem de to byer stod den dag lysende klar for hende. Kassedamen rejste sig fra kassen, gik om på den anden side og tog Rikkes søn i hånden for at hjælpe ham på toilet.

Få minutter senere kom de tilbage igen, hvor hun satte sig bag kassen og gik i gang med at scanne Rikkes varer. Ikke en eneste af kunderne i køen brokkede sig, og det mindede Rikke om, hvor vigtigt det er, at vi viser overskud over for andre mennesker.

- Var det i København, var det udelukket, at kassedamen havde hjulpet min søn midt i juletravlheden. Der var med garanti også nogen, der var begyndt at brokke sig og stresse over det, fordi de skulle nå noget. Men her ventede hele køen uden at brokke sig.

- Så kunne jeg gå ud af Dali´Brugsen med ekstra overskud, fordi de andre kunder havde vist overskud over for mig, og så var jeg meget sødere og overbærende over for den næste, jeg mødte på min vej. Hvis de andre var begyndt at stresse, så var jeg nok også, og så havde jeg ikke mødt den næste person med overskud, for vores humør smitter som ringe i vandet.

Otte år efter er oplevelsen stadig brændt fast som en positiv påmindelse i den i dag 44-årige Rikkes hukommelse.

En hjerne i overlevelse

Netop det, at vores humør kan smitte hinanden, er en af hovedpointerne i Rikkes seneste bog "Vi havde en fest på arbejdet, men så kom Preben", der netop er udkommet i fjerde oplag. Helt konkret handler den om følelsesforurening, som betyder, at vores følelser og humør smitter af på andre.

Det er grunden til, at Rikke har skrevet bogen, som hun håber, kan være med til at give danskerne mere overskud i hverdagen.

- Hvis vi nu bliver bevidste om, hvor meget vi mennesker smitter hinanden, kan vi også sætte fokus på, at vi husker at smitte hinanden med noget godt. Vi kan meget nemt hijacke hinandens hjerner. Særligt med negative følelser, der smitter i langt højere grad end positive.

Blå Bog

Rikke Østergaard er 44 år.

Hun er uddannet sociolog men arbejder i dag som forfatter og foredragsholder.

Hun har tidligere udgivet to bestsellerbøger og er i dag aktuel med bogen "Vi havde en fest på arbejdet, men så kom Preben".

Hendes seneste bog er tæt på også at blive en bestseller.

Hun er opvokset i Vejen og Askov men bor i dag i København.

- Fra naturens side er vi skabt til at overleve, og overlevelse handler først og fremmest om at sikre sig mod fare. Når alt er godt, så smitter vi med positivitet og glæde, men hvis du i et kort øjeblik er bange, så vil de positive følelser prelle af på dig, fordi du lige i det øjeblik er i gang med at "overleve".

Når man taler med Rikke i dag, er der ingen tvivl om, at hun selv er opmærksom på, at hendes følelser kan påvirke andres humør. Hun møder andre med overskud og et smil i stemmen.

- Man skal også selv være åben for at lægge mærke til alle de gode ting, man møder på sin vej. Jeg prøver at træne mig selv i at huske og lægge mærke til alle de gode ting.

Annonce

Smil til verden

Den tilgang til livet har hun fået med hjemme fra sine forældre i Askov. Hendes mor Margit tager sjældent tingene tungt og bærer i Rikkes optik altid over med andre, der måske møder hende med negativitet. For på den måde smitter negativiteten ikke af på hende.

Hendes far Finn lever livet lidt på samme måde. Han møder blot negativiteten med humor og godt humør.

- Vi kan vælge at beslutte at smitte med noget godt, og jeg synes, man skal sørge for at smitte andre med de følelser, man gerne vil smittes med. Der er min mor min største rollemodel. Hun er meget sådan "pyt med det", uden hun sætter ord på det.

Rikkes seneste bog omhandler følelsesforuening på arbejdet, men bogens hovedpointer kan også bruges i privatlivet. Hun mener, at vi skal acceptere, at det er menneskeligt at smitte hinanden med negative følelser, men at vi ved at være bevidste om det, skal sørge for at smitte andre med de følelser, vi gerne selv vil smittes med. Pressefoto

Opvæksten i Askov er også noget, der har sat sine tydelige spor i Rikke, og på et eller andet plan er det kontrasten mellem den opvækst og livet i København, der også har været med til at inspirere hende til at skrive den seneste bog.

- Jeg har rejst det meste af verden rundt, og jeg har kun meget få steder oplevet så meget venlighed som den dag i Dali´Brugsen i Askov. I den by jeg er vokset op i, mødte jeg allermest venlighed, den dag jeg havde allermest brug for det.

Hun håber, at andre vil lade sig inspirere af den venlighed, hun mødte i Askov for otte år siden, ligesom hun gennem bogen "Vi havde en fest på arbejdet, men så kom til Preben" håber, at inspirere andre til at møde verden med et smil.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce