Annonce
Ugeavisen Vejen

Rygning, smerter og ondt i livet: Vejen Kommune er med i stor sundhedsundersøgelse

Hver femte borger over 16 år i Vejen Kommune var daglig ryger i 2017. Det betød blandt andet ekstra fokus på rygning blandt unge, og nu undersøges folkesundheden i Vejen Kommune og hele landet igen. Foto: Colourbox
Den seneste undersøgelse fra 2017 viste, at hver femte borger over 16 år i Vejen Kommune var daglig ryger. Det blev siden et fokuspunkt.
Annonce

Rygning, smerter og ondt i livet.

300.000 tilfældigt udvalgte borgere over 16 år bliver den kommende tid spurgt om, hvordan de har det. 2.500 af de adspurgte kommer fra Vejen Kommune.

Det sker for at kunne sætte ind med målrettet forebyggelse og bedre behandling af sygdomme.

Det er fjerde gang siden 2010, at undersøgelsen gennemføres. Undersøgelsen er den største af sin art, og den giver et billede af, om danskernes sundhed og trivsel er blevet bedre gennem årene, og hvor i landet der er særlige udfordringer netop nu.

- Vi vil gerne have flest mulige til at svare på spørgeskemaet. Det er vigtigt, at vi får svar fra både unge og ældre, fra mænd og kvinder, fra borgere med lav og høj uddannelse og så videre. Jo flere der svarer, jo bedre er det, da det giver et mere rigtigt billede af, hvordan borgerne i Vejen Kommune går og har det, siger borgmester Egon Fræhr (Venstre) i en pressemeddelelse.


Jo flere der svarer, jo bedre er det, da det giver et mere rigtigt billede af, hvordan borgerne i Vejen Kommune går og har det.

Egon Fræhr (Venstre), borgmester


Annonce

Rygning, overvægt og mental sundhed

Resultatet fra den seneste undersøgelse i 2017 viste, at det haltede med danskernes sundhed på flere områder.

I Vejen Kommune så det heller ikke så godt ud. Undersøgelsen viste, at hver femte borger over 16 år var daglig ryger. Seks ud af ti borgere vejede også mere end det anbefalede, når man målte på BMI.

Tal fra Region Syddanmark, som Vejen Kommune er en del af, viste også, at særligt når det handlede om unges mentale sundhed, så gik det den forkerte vej. Særligt blandt pigerne var der mange, som ikke trivedes og havde det godt.

Annonce

Stribe lokale tiltag

Svarene har siden 2017 ført til en stribe lokale tiltag netop dér, hvor behovet har været størst.

- Vi håber, at rigtigt mange vil udfylde spørgeskemaet. Det billede, vi får af borgernes sundhed og sygdom, hjælper os, når vi skal planlægge nye sundhedsindsatser. Vi har blandt andet på baggrund af undersøgelsen fra 2017 sat ekstra fokus på rygning. Både når det handler om at forebygge rygestart hos børn og unge, og når det handler om hjælp til at stoppe med at ryge. Tilsvarende har vi et særligt fokus på unges mentale sundhed og trivsel, siger Jørgen Thøgersen (Socialdemokratiet), der er formand for udvalget Sundhed, Kultur og Fritid i Vejen Kommune.


Vi har blandt andet på baggrund af undersøgelsen fra 2017 sat ekstra fokus på rygning. Både når det handler om at forebygge rygestart hos børn og unge og når det handler om hjælp til at stoppe med at ryge. Tilsvarende har vi et særligt fokus på unges mentale sundhed og trivsel.

Jørgen Thøgersen (Socialdemokratiet), formand for udvalget Sundhed, Kultur og Fritid


Resultatet af sundhedsprofilundersøgelsen 2021 offentliggøres i marts 2022. Spørgeskemaet er sendt til 300.000 danskeres e-boks eller med postvæsenet.

Om undersøgelsen

  • De danskere, der er udtrukket til at være med i undersøgelsen, har fået spørgeskemaet ”Hvordan har du det” i deres digitale postkasse eller som fysisk brev, hvis ikke de har en digital postkasse. Alle, som udfylder spørgeskemaet, deltager i lodtrækningen om en række fine præmier.
  • Deltagerne i undersøgelsen er tilfældigt udvalgte, og det er frivilligt, om man deltager. Spørgeskemaet vil enten komme fra Region Syddanmark eller fra Statens Institut for Folkesundhed.
  • Resultaterne fra undersøgelsen bliver samlet på hjemmesiden danskernessundhed.dk, hvor det også er muligt at læse resultaterne fra tidligere undersøgelser.
- Vi vil gerne have flest mulige til at svare på spørgeskemaet. Det er vigtigt, at vi får svar fra både unge og ældre, fra mænd og kvinder, fra borgere med lav og høj uddannelse og så videre, siger borgmester Egon Fræhr om den nye sundhedsundersøgelse. Foto: Vejen Kommune
Det billede vi får af borgernes sundhed og sygdom hjælper os, når vi skal planlægge nye sundhedsindsatse, siger Jørgen Thøgersen (Socialdemokratiet), der er formand for udvalget Sundhed, Kultur og Fritid i Vejen Kommune. Foto: Steen Rasmussen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce