Annonce
Ugeavisen Vejen

Tag med på bukettur nr 37: Vestpå langs Holsted Å

Ved turens sidste klaplåge står her turtesterne - til højre medarrangør Elisabeth Østergaard fra Vejen-Brørup Havekredsen og til venstre turens planteguide, Astrid Jørgensen, som mange nok kender som den tidligere leder af Geografisk Have i Kolding. Foto: Teresa Nielsen
Søndag den 9. maj kl. 13 er der afgang fra torvet i Holsted By. Og det er endda gratis.

HOLSTED: Kom med på forårsvandring, når Danmarks Naturfredningsforening inviterer til Bukettur søndag den 9. maj. Deltagerne mødes kl. 13 på Torvet i Holsted By til kunst-, kultur- og naturoplevelser på en travetur mod vest. Husk godt fodtøj til den ca. 6 km lange rundtur, hvoraf en del er på trampesti i ujævnt terræn langs Holsted Å.

Koen i kunsten

Allerede på Torvet møder man kunsten i form af billedhugger Robert Lund-Jensens malkepige “Rebekka”. Koen står med hovedet nede ved det imaginære vandløb. Figuren er modelleret i 1981 og støbt i beton – uvidende en tidlig forløber for Vejen Kunstmuseums projekt Egnsbeton.

Holsted-arkitekten

Inden deltagerne overgiver sig til forårets naturoplevelser, passerer vi Holsteds forhenværende Teknisk Skole – et hovedværk af arkitekt Henrik Johansen (1878-1948). Han var født i Gjerndrup, blev uddannet murer og gradvist også arkitekt takket være Bedre Byggeskiks undervisningsprogrammer. Mens han i 1922 deltog i Tegnehjælpens Bygmesterkursus, arbejdede han på projekteringen af Teknisk Skole. Bygningen er opført af en arkitekt med en passion for mursten.

Det var Johansens kongstanke, at bygningen udefra skulle afspejle den faglige dygtighed, som kunne læres i lokalerne indenfor. De mange fine murede detaljer og dekorative elementer repræsenterer det gode håndværk og tidens interesse for den gamle jyske barokarkitektur. Over indgangsdøren har Henrik Johansen i jern sat et mærke af symmetrisk sammenflettede passere.

Annonce

Ud i foråret

Ved kirken følger deltagerne stien langs Holsted Å. Naturguiden på denne tur er Astrid Jørgensen, der i mange år drev Geografisk Have i Kolding. På vej ud langs åen har hun fået øje på Alperibs – en af de allertidligste forårsbebudere, Skt Hans Urt og Engelsød samt tidens Hvid Anemone og Vorterod, der vælder frem, ligesom den evigt aktuelle Alm. Guldnælde og Skvalderkål!

Videre ude langs åen var der mange væltede gamle og mosgroede Rødel. De lignede bløde, grønne divaner. Rundtom i den lille skov var der masser af selvsået Kristtorn. Ude i landskabet står de lysende slør af Mirabelletræernes blomster, og undervejs møder vi en række Korkelm.

Annonce

Engene ved åen

På trampestierne i engene går turen vestud langs nordsiden af Holsted Å og tilbage på sydsidens bakkekam. Dér krydses åen, er der på bakken en fin udsigt og en lang siddeplads, hvor det er oplagt at holde en kaffepause – husk rygsæk med egne forsyninger og en siddepude!

På tur langs åen møder man bl.a. pyramidelæbeløs og stedmoderblomster. I en lille lund på bakkekammen mod syd, hvor stien snor sig mellem krogede bøge og over små græssletter møder vi i 10 centimeters højde markfrytle fra sivfamilien.

Undervejs passeres et par klaplåger og kort efter den sidste, oplever man en fin forening af den hastige transport og den rolige vandring. Deltagerne går under landevejen på en bro, der er bygget ind i den ene side af betonkonstruktionen, hvorover bilerne suser afsted.

Annonce

Hansen Jakobsen-værk

På denne 37. af de planlagte buketture passer deltagerne sædvanen tro også et værk af billedhugger Niels Hansen Jacobsen. I skoleplantagen findes både hans mindesten for den politisk aktive førstelærer Christian Søgaard samt hans sten for dyrlæge Sørensen, der døde samme år som Vejen Kunstmuseum blev indviet.

På den seneste bukettur i april i stormvejr var der trods alt 15 ihærdige deltagere.

På prøveturen blev følgende arter fundet

Alperibs, ribes alpinum

skt hans urt, sedum spectabile

hvid anemone, anemone nemorosa

balkananemone, anemone blanda

vorterod, ficaria verna

aktuelle alm. guldnælde, laminastrum galeobdolon

skvalderkål, aegopodium podagraria

pyramidelæbeløs, ajuga pyramidalis

stedmoderblomster, viola arvensis

engelsød (bregne), polypodium vulgare

markfrytle, luzula campestris

kristtorn, ilex aquifolium

rødel, alnus glutinosa

korkelm, ulmus carpinifolia

hvidgran, picea glauca

På vej retur går ruten under landevejen på en fodgængerbro under broen for den susende biltrafik. Foto: Teresa Nielsen
Landskabet er netop nu fuldt af det hvide flor fra de talrige blomstrende mirabelletræer og buske. Foto: Teresa Nielsen
Korkelmen er ikke helt almindelig i Danmark. Denne står i en række, der for mange år siden må være sat af den lokale planteskoles folk. Foto: Teresa Nielsen
Teknisk Skole i Holsted er et af arkitekt Henrik Johansens hovedværker med et imponerende indgangsparti med et ganske særligt mærke over døren. Teresa Nielsen
I Skoleplantegen går turen forbi Niels Hansen Jacobsens mindesten for dyrlæge Sørensen - et godt sted at tage en snak om monumenternes betydning i dag og dengang. Foto: Teresa Nielsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejen

Linda P kommer til Vejen

Ugeavisen Vejen

Lyt til podcasten 'Danmark fortæller': Demensramte Frank kan ikke længere være sin kones bedste ven: Nu har han sat hende fri 8:9

Annonce