Annonce
Ugeavisen Vejen

Vejen Frem: Eksperter lægger samtale-køkkenet på køl

Boligkøberne synes dog stadig, det er ’hot’ – men har fået mere fokus på støjgener i de store rum.

Vi har væltet vægge i boligen i mange år for at splejse køkken og stue sammen, men nu er tendensen på vej til at vende. I hvert fald hvis du spørger trendeksperter, så er køkken-alrummet – populært også kaldet samtale-køkkenet - på vej ud i kulden og fleksibel ruminddeling af træ, glas og tekstil på vej ind i varmen. De ser tendensen som en modreaktion på, at vi i mange år har åbnet vores boliger så meget op, at rummene faktisk er blevet for store at trives i.

For nylig besøgte jeg et ungt par, der netop havde bygget drømmehuset med det store køkken-alrum og stue i et, men alligevel gik med overvejelser om, at dele noget af det op med en ’newyorker-væg’. De syntes alligevel, det var blevet for stort, og det var vigtigt for dem, at hele familien kunne trives.

Annonce

For selvom det er fedt med et stort samtalekøkken i forlængelse af stuen, så kommer det nemlig også hurtigt til at støje unødigt meget, når nogen laver mad, andre lektier og andre ser fjernsyn – alt sammen på en gang i samme rum. Derfor vender væggene nu tilbage.

Der er dog ikke tale om klassiske gipsvægge. Derimod indretter danskerne sig i stigende grad med fx træ-lameller, glasvægge, tunge gardiner og møbler designet med høj ryg, så de isolerer brugeren fra omverdenen.

’Reality-tjek’ – det store køkken-alrum er stadig ’hot’
Her i Vejen og omegn er boligkøberne dog slet ikke klar til at slippe de store, åbne køkken-alrum.

Men det er meget normalt; de tendenser, som trendforskerne ser, når først ud i danskernes boliger og på købernes ønskeliste med nogle års forsinkelse.

I min hverdag oplever jeg tværtimod, at køkken-alrummet fortsat er særdeles ’hot’.

Køberne til de ældre huse er meget opmærksomme på, om de kan nedlægge en væg for at få et moderne samtale-køkken.

Især yngre familier efterspørger køkken-alrummet, og for nogle kan det nærmest være afgørende for, om de vil købe huset.

Mere opmærksomme på støj – og materialer der kan forbedre akustikken

Boligkøberne er dog efter en del års erfaringer med køkken-alrummet blevet opmærksomme på de lurende støjgener - der faktisk kan gøre det svært at samtale i det store åbne køkken.

Der er helt klart kommet mere fokus på støj i boligen – måske coronatiden med hjemmearbejde og -skole har virket forstærkende på udviklingen.

Flere boligejere og -købere, blandt dem det unge par med drømmehuset, er blevet bevidste om at forbedre akustikken ved at bruge akustiklofter, træbeton-plader, lamelbeklædning, lyddæmpende billeder og andre lydabsorberende materialer, der giver en bedre akustik i boligens store rum.

Vi er i virkeligheden nok på vej mod en endnu bedre version af samtalekøkkenet, hvor der fortsat er fokus på lys, rummelighed og sammenhæng, men hvor vi dæmper støjen endnu mere - og hvor vi rent faktisk kan tale sammen…


Der er helt klart kommet mere fokus på støj i boligen – måske coronatiden med hjemmearbejde og -skole har virket forstærkende på udviklingen.

Annonce
Ugeavisen Vejen

Aldi har kig på tidligere møbelbutik: Beliggenheden er perfekt

Annonce
Ugeavisen Vejen

Dyrevenner vil have kommunen til at hoste op: - Det er rimeligt, at Vejen Kommune betaler foderet for os

Annonce
Ugeavisen Vejen

Boligåret 2021 blev en super årgang

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejen

Corona satte skub i Mariannes salg på nettet: - Det har sikret fremgangen i min julehandel

Ugeavisen Vejen

Julehandel overraskede: - I fremtiden er det ikke nok kun at holde den fysiske dør åben

Ugeavisen Vejen

Nyt stort uddannelsescenter kan stå klar om to år: Men det kræver salg af handelsskolens domicil

Ugeavisen Vejen

Kendt ansigt er tilbage i køkkenet: Nu overtager Linda delikatessen fra Inger

Ugeavisen Vejen

Nytårsforsæt eller ej

Ugeavisen Vejen

Kur uden ord - badet i lyd

Ugeavisen Vejen

Vejen Frem: Fællesskabsfølelsen er udeblevet

Annonce