Annonce
Ugeavisen Vejen

Vejen Kommune sætter ind mod spritkørsel

Vejen Kommune, Rådet for Sikker Trafik og politiet minder alle om at lade bilen stå, når de har drukket alkoho PR-fotol.
Alt for mange mennesker sætter sig bag rattet med for høje promiller i blodet om sommeren. Nu minder Vejen Kommune, Rådet for Sikker Trafik og politiet alle om at lade bilen stå, når de har drukket alkohol.
Annonce

I de kommende uger vil en meget stor del af danskerne holde ferie i Danmark. Det kan betyde tusindvis af sociale sammenkomster såsom grillmiddage, strandture og havefester.

Sommerhyggen får ofte følgeskab af kolde øl, velsmagende drinks eller et par gode flasker vin. Det gør det aktuelt at minde om, at hvis man har drukket alkohol, så bør man lade bilen stå. I 2019 registrerede Politiet således 2 sprituheld i Vejen Kommune i løbet af sommermånederne.

- Det er naturligvis altid kedeligt, når der er nogle der ikke kan finde ud af at lade bilen stå. Jeg priser mig bare lykkelig for at ingen kom til skade i uheldene, siger formand for Teknik & Miljø, Vagn Sørensen.

Statistikken viser desuden, at der i løbet af hele 2019 blev registreret 8 sprituheld i Vejen Kommune. Ingen personer kom til skade i uheldene, som alle var eneuheld. Tilbage i 2010 blev der registreret dobbelt så mange sprituheld. I perioden 2015-2019 blev ingen personer dræbt i spritulykker i Vejen Kommune.

Annonce

50 sigtede sidste år

Sidste sommer sigtede politiet sigtede Syd- og Sønderjyllands politikreds 50 personer for spritkørsel hen over sommeren.

I perioden 2010-2014 blev hele 18 personer dræbt i spritulykker i Syd- og Sønderjylland. I perioden 2014-2018 er antallet reduceret til 4.

Det er derfor en tilfreds leder af færdselsafdelingen i Syd- og Sønderjylland, Knud Reinholdt, der udtaler:

- Det går heldigvis fortsat den rigtige vej i Syd- og Sønderjylland! Den lange seje kamp mod spritkørsel ser ud til at have virket. Desværre har vi nu påbegyndt en lignende kamp mod narkokørsel.

Knud Reinholdt understreger samtidig at resultatet ikke får Syd- og Sønderjyllands Politi til at have mindre fokus på promillekørsel, da det hurtigt igen kan gå den forkerte vej.

I 2019 sigtede Syd- og Sønderjyllands Politi i alt 586 bilister i sager, hvor der var spirituskørsel involveret, og i alt 1316 bilister i sager, hvor der var narkokørsel involveret.

Annonce

For mange tager chancen

Denne sommer sætter politiet også ind med kontrol, og samtidig gennemfører Vejen Kommune, Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden kampagnen “Der er mange måder at stoppe spritkørsel på. Hvad er din?”.

Formålet med kampagnen er at minde folk om, at de kan være med til at forhindre spritkørsel ved at spørge deres gæster, hvordan de kommer hjem efter festen.

- Alt for mange bilister tager chancen og kører, selv om de er i tvivl om deres promille. Det er hamrende farligt, og det er derfor vigtigt, at omgivelserne også hjælper med til at forhindre, at det sker. Så før du serverer vin, øl eller drinks for dine gæster, så spørg dem lige, hvordan de kommer hjem. Det tvinger dem til at tage stilling til, om de skal drikke eller køre, siger Michelle Laviolette, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.Alt for mange bilister tager chancen og kører, selv om de er i tvivl om deres promille.

Michelle Laviolette


Inden for det seneste år har 5 procent af kvinderne og 11 procent af mændene kørt bil, selv om de var i tvivl om deres promille. Det viser en undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden blandt 4.519 personer.

Gode råd

  • Stop altid en fuld ven, der vil sætte sig bag rattet
  • Det kan måske føles svært at overtale en anden til at lade bilen stå. Især hvis du ikke er sikker på, hvor meget han eller hun egentlig har drukket. Men husk på, at hver gang du forhindrer en anden i at blive spritbilist, gør du vedkommende en stor tjeneste. Her får du syv gode råd:
  • ·Fortæl ham/hende, at du har det skidt med, at han/hun kører
  • ·Forsøg at tale ham/hende fra at køre og tag evt. bilnøglerne
  • ·Allier dig med andre, så I er flere, der kan støtte hinanden
  • ·Ring efter en taxa og lån evt. ham/hende penge til taxaen
  • ·Tilbyd overnatning
  • ·Giv et lift, hvis du ikke selv har drukket
  • ·Hvis han/hun alligevel kører: Ring til politiet på 114
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejen

Velkommen til benzinfolket

Ugeavisen Vejen

Opråb fra Broen i Vejen

Annonce