Annonce
Ugeavisen Vejen

Vild i Vejen: Sommerfugle i efterårshaven

I min have har jeg anlagt et nyt bed mit i græsplænen. Græstørven er gravet af og ligger i den ene side af bedet. Den anden side er fyldt med rødt sand og støbemix, fortæller Berit Aagaard Thuesen, der er frivillig i arbejdsgruppen Vild i Vejen. Privatfoto
Tag med på to ture, hvor du kan samle vilde frø til din have. Vild i Vejen sørger for frøposer, og man behøver ikke melde til på forhånd.

Natur: Allerede nu sniger mørket sig igen ind på os. Aftentimerne i haven får sin helt egen begrænsning medmindre du bevæbner dig med en pandelampe – så energisk er jeg dog ikke.

I min have har jeg anlagt et nyt bed mit i græsplænen. Græstørven er gravet af og ligger i den ene side af bedet. Den anden side er fyldt med rødt sand og støbemix. Her skal være næringsfattigt. Mange af de vilde blomster fra grøftekanter og overdrev lever bedst og måske kun på næringsfattig jord – og nogle af disse planter er nødvendige for at tiltrække de lidt mere sjældne sommerfugle til haven. I den næringsfattige side af bedet er plantet staudesalvier og røllike. Helt almindelige haveplanter. De blev plantet i foråret og har virkelig haft mange besøg af insekterne. Der skal findes nogle vildere planter, som skal supplere det ”almindelige”. Jeg har placeret en stor sten som sommerfuglene kan varme sig på, lavet en lille stendynge til ly og placeret et stort stykke flækket brænde med borede huller til bier. Jeg har en ide om at få lavet et lille vandhul i haven. Eller at lade tagrendens vand løbe ud over en lavning i græsset.

Sommerfuglebusk og brændenælde

Jo, jeg har lige som mange andre en sommerfuglebusk i haven. Den er fuld af sommerfugle her i sensommeren. Sommerfuglen, som hedder Nældens takvinge, er ivrig gæst. Det skyldes helt sikkert mit vilde hjørnekrat med masser af brændenælder. Den lægger sine æg i store klaser på undersiden af nældens øverste, saftige blade og helst på de planter, der står i randen af en varm, solbeskinnet bevoksning. Sommerfuglebusken er et spisested, men ikke et levested for sommerfuglene.

Annonce

Det smitter

Jeg læste, at Birgit (sidste uges skribent) havde haft sommerfuglen blåfugl i haven. Det må da også kunne lykkes mig. Blåfugl bor på ærteblomst, kløver og kællingetand. Ingen af delene er i min have, så her bliver et lille nyt projekt. Mon ikke jeg kan finde lidt frø af kællingetand på frøsamleturen i september. Måske du vil med?

Mange af de vilde blomster fra grøftekanter og overdrev lever bedst og måske kun på næringsfattig jord – og nogle af disse planter er nødvendige for at tiltrække de lidt mere sjældne sommerfugle til haven.

Saml frø til din vilde have – i Åtte Bjerge

30. september 2021, kl. 17 – 19.

Åtte Bjerge er et fredet naturområde, som indeholder mange forskellige typer småskov og moser, enge og tørre græsningsarealer – og masser af smådyr som lever dér. Med lidt tålmodighed kan du faktisk genskabe et lille stykke vild natur hjemme hos dig selv. Kom med og hør mere og saml frø til de dele af din have, som kan øge biodiversiteten hjemme hos dig. Gik du glip af turen til Årup Hede kan du starte her, og var du med kan du få nye arter med hjem. Hav naturegnet tøj og sko samt kaffe/the med, vi sørger for frøposer. Ritta Kloppenborg og Peer Kammer Hansen, Vild i Vejen.

Mødested: P-pladsen ved Åtte Bjerge, Åttevej 31C, Føvling.

Sommerfuglen, som hedder Nældens takvinge, er ivrig gæst i Berit Aagaard Thuesens have. Privatfoto

Saml frø til din vilde have – på Årup Hede ved Harreby

16. september 2021, kl. 17 – 19.

Årup Hede er en stor hede, med både våde og tørre områder. Sandet og lysåben jord, som indeholder mange af de vilde plantearter, som er det naturlige hjemsted for mange sommerfugle og andre insekter, og som vores haver mangler, hvis vi skal have naturen tilbage i dem. Sommerens blomsterpragt er nu på retur, men til gengæld er der så frø at samle. Selv hvis du kun har plads til en urtepotte på altanen eller en vandbalje i rækkehushaven, er der egnede planter til dit projekt hér. Hav naturegnet tøj og sko samt kaffe/the med, vi sørger for frøposer. Ritta Kloppenborg og Peer Kammer Hansen, Vild i Vejen.

Mødested: P-pladsen på Årup Hede, ved Fladså.

Sommerfuglebusken er et spisested, men ikke et levested for sommerfuglene. Privatfoto
Vild i Vejen. Berit Aagaard Thuesen. Privatfoto


Annonce
Annonce
Ugeavisen Vejen

HUGF overtager spinning i Medius

Annonce
Annonce
Ugeavisen Vejen

Skoleelever fejrer 55-året for skolestart

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejen

St. Andst Efterskole får ny forstander

Ugeavisen Vejen

Folmer og basserne spillede op under Kærdalen

Ugeavisen Vejen

Bibliotekarens klumme: Sommerfugletid

Ugeavisen Vejen

Stafet for Livet Vejen samlede stort beløb ind

Ugeavisen Vejen

Det grønne flag blev hejst hos Henriettes naturbørn

Ugeavisen Vejen

Vejen Idrætscenter åbner for stor brancheudstilling

Ugeavisen Vejen

Digital kritiker giver foredrag på Vejen Bibliotek

Ugeavisen Vejen

Soroptimistklub donerer til Huset

Ugeavisen Vejen

Stort håndboldevent rammer Vejen

Ugeavisen Vejen

Queen Machine spiller til julefrokosten i Vejen Idrætscenter

Ugeavisen Vejen

Hovborg: Storke har fået egen landingsplads

Ugeavisen Vejen

Vigtigt med samlingspunkter i vores lokalsamfund

Ugeavisen Vejen

Billedkunst udstilles på Vejen Bibliotek

Ugeavisen Vejen

Musikalsk Elvis-foredrag kommer til Vejen

Ugeavisen Vejen

Set i bakspejlet: - Min mor havde planlagt sit selvmord gennem de sidste to år

Ugeavisen Vejen

Vejen LAN er tilbage i idrætscentret

Ugeavisen Vejen

Autocentralen holder åbent hus

Ugeavisen Vejen

Brørup får Danmarks- premiere på ny temafest

Ugeavisen Vejen

Restriktioner koster Brørup Bio 200.000 kroner

Ugeavisen Vejen

City Kiosken sadler om: Dropper cigaretter og spiritus for at satse stort på bland-selv-slik

Ugeavisen Vejen

Dagbog fra Christiansborg: Sammen er vi stærkest

Annonce