Annonce
Byliv

Trods corona-nedlukningen: Ikonisk Vesterbro-restaurant får ny ejer

Restaurant Shezan , der har ligget i Istedgade (indgang via Viktoriagade) siden 1978, har fået ny ejer. 61-årige Fayyaz Butt overtog 1. januar restauranten, men efter at have været bestyrer af den de seneste 20 år. Foto: Angela Brink
Midt under nedlukningen har den 43 år gamle pakistanske restaurant Shezan skiftet ejer. Den nye mand bag roret har dog en lang historie på restauranten.

Danmarks ældste pakistanske restaurant har midt under corona-krisen skiftet ejer. Men det er ikke en ny mand, der har overtaget roret. Indehaver Fayyaz Butt har været bestyrer på Shezan de seneste 20 år.

Med et tørt smil påpeger han, at timingen har været rigtig fin. Men han ved, hvad han går ind til. Og det er noget, han virkelig vil.

- Jeg har overtaget restauranten, fordi jeg synes, det ville være synd, hvis ikke den blev ført videre, siger den 61-årige restauratør.


Vi har stamgæster, der er kommet her i tre generationer. Det er en fantastisk følelse, når jeg overhører folk fortælle deres børnebørn, at bedstefar og bedstemor spiste her første gang, de var ude sammen.

Fayyaz Butt, indehaver Restaurant Shezan


Annonce

Flere generationer stamgæster

Det er dog en underdrivelse, når Fayyaz Butt siger, han synes, det ville være ”synd”, hvis restauranten ikke blev ført videre. For det bliver hurtigt klart, at han elsker restauranten, kunderne og kvarteret.

- Vi har stamgæster, der er kommet her i tre generationer. Det er en fantastisk følelse, når jeg overhører folk fortælle deres børnebørn, at bedstefar og bedstemor spiste her første gang, de var ude sammen, siger han.

Fayyaz Butt byder på stærk kaffe i den tomme restaurant og nikker med genkendelse til en af gadens folk, der trods nedlukningen har forvildet sig ind for at høre, om han kan få en 20’er eller noget at spise. Fayyaz Butt kender mange i kvarteret. For selvom han ’kun’ har været bestyrer af Shezan de seneste 20 år, har han været på restauranten i endnu længere tid.


Jeg elsker Vesterbro. Jeg kender det og elsker det bare. Det er menneskene her og Vesterbro-kulturen.

Fayyaz Butt, indehaver Restaurant Shezan


Annonce

Elsker bare Vesterbro-kulturen

Han kan huske helt tilbage fra 1978, hvor restauranten var nyåbnet. Den gang var Vesterbro et andet kvarter. Men den gang som nu, er Fayyaz Butt lokalpatriot.

- Jeg elsker Vesterbro. Jeg kender det og elsker det bare. Det er menneskene her og Vesterbro-kulturen, siger han som svar på, hvad det er ved kvarteret, der gør, han i så mange år har været en fast del af bybilledet.

Forandringerne, der er sket i forbindelse med byfornyelsen, har ikke ændret hans hengivenhed for området, selvom han klart mærker en forskel.

Shezan i 1979 - året efter restauranten åbnede. Hvor der den gang lå Copenhagen Gay Center, ligger der i dag en burgerbar. Club 35 Sex Bar hedder i dag bare Club 34. Foto: Fayyaz Butt
Annonce

Folk er mere ens

- Før i tiden var Vesterbrogade mere ligesom Nørrebrogade er i dag med folk fra alle verdenshjørner. I dag er folk på Vesterbro mere ens. Samtidig er der nok også en øget desperation og dermed en større råhed hos nogle af dem, der er kommet hertil og bor på gaden. Det er ærgerligt, men verden udenfor er jo heller ikke den samme længere, siger Fayyaz Butt og finder en 20’er til manden fra gaden.

Fayyaz Butt nævner flere gange undervejs i interviewet, at Shezan altså har åben for takeaway trods corona. Og han understreger, at der jo er 15 procents rabat, når man tager maden med hjem.

FAKTA: Restaurant Shezan

Om Fayyaz Butt:

  • 61-årige Fayyaz Butt overtog Restaurant Shezan 1. januar 2021
  • Forud for det har han været bestyrer af restauranten i 20 år
  • Han har læst business administration fra University of Ottawa i Canada
  • Fayyaz Butt er oprindeligt canadier med pakistanske rødder
  • Han er gift og har to børn, der ikke er i restaurationsbranchen


Om Restaurant Shezan:

  • Shezan har ligget i Istedgade siden 1978 og er Danmarks ældste pakistanske restaurant
  • Shezan menes at være Skandinaviens ældste pakistanske restaurant
  • Restaurantens ligger på Istedgade, men indgang er i Viktoriagade 22
  • Læs mere om Restaurant Shezan på www.shezan.dk
Annonce

'Nye' og 'gamle' vesterbroere

Takeawayen har lige akkurat holdt Shezan oven vande under nedlukningen. Men manglen på turister er noget, restauranten kan mærke, for det er Fayyaz Butts oplevelse, at folk på Vesterbro generelt går mindre ud at spise, selv når der ikke er nedlukning.

- Før i tiden var det mange ’rigtige’ Vesterbro-folk, der kom og spiste her. De kunne gå ud at spise, fordi de boede i de mange billige lejligheder, der plejede at være mange af. Men mange af de gamle Vesterbro-folk er flyttet, fordi kvarteret er blevet dyrere. De nye spiser ikke helt lige så ofte ude. Det er klart, at hvis man bor dyrt, kan man ikke spise ude lige så ofte, siger Fayyaz Butt.


Før i tiden var det mange ’rigtige’ Vesterbro-folk, der kom og spiste her. De kunne gå ud at spise, fordi de boede i de mange billige lejligheder, der plejede at være mange af.

Fayyaz Butt, indehaver Restaurant Shezan


Annonce

Familievenlig mad

Men hvad er det så, man kan få på Shezan? Hvad er det, der adskiller den pakistanske restaurant fra andre gode restauranter på Vesterbro? Fayyaz Butt svar falder promte.

- Hvis du skal have pakistansk mad, så findes det altså ikke bedre end her. Vi har så mange års erfaring, at vi virkelig kan det her.

- Desuden er maden både mættende og familieegnet, og hvis man har noget til overs, er det også godt til at varme i mikrobølgeovnen dagen efter, siger Fayyaz Butt, der fremhæver sin koks version af lamme-curry og butter chicken, imens han til hver en tid vil anbefale korma til børnene.


Bare de åbner op, så skal det nok gå.

Fayyaz Butt, indehaver Restaurant Shezan


Annonce

Bedste udsigt over Istedgade

Fayyaz Butt fortæller, at restaurantens hjørnebord, hvor man kan se fra den ene ende af Istedgade til den anden og også har udsyn ned ad Viktoriagade, er restaurantens absolut mest populære.

Men nu står det og de øvrige borde tomme.

Det er lige akkurat gået indtil videre. Men en tredje nedlukning er han nu alligevel bekymret for, om forretningen kan bære. Desuden glæder han sig bare virkelig til igen at kunne byde sine gæster velkommen tilbage i de pittoreske lokaler på hjørnet af Istedgade og Viktoriagade.

- Bare de åbner op, så skal det nok gå, siger Fayyaz Butt.

Shezan på Istedgade overgiver sig aldrig.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Verden begynder for enden af Istedgade

Corona

Slut med pop-up centre i København

Annonce