Annonce
Syge hunde

Advarsel: Smitsom hundesygdom spreder sig

Udbredelsen af en smitsom tarmparasit er stigende blandt hunde i hovedstaden. Arkivfoto: Johan Gadegaard/Jysk Fynske Medier
En frygtet tarmparasit er udbredt blandt hunde i hovedstaden. Den er er svær at slippe af med, og kan i sjælne tilfælde smitte mennesker. Smitten bliver spredt af efterladte hundelorte på gaden.

- Vores hund Walther på 5 måneder er blevet syg med den meget smitsomme tarmparasit Giardia. Han gik fri indtil en gang i sidste uge, hvor han så begyndte at have blodig diarré 15 gange om dagen. Han havde så stærke smerter, at han ikke kunne komme ud af sin kurv og vi måtte løfte ham. Hver gang. Det er smaddersynd og han er så syg, fortæller vesterbroer Sofie Schwartz.

Voldsom stigning

Historien om Walther er langt fra enestående og hos Centrum Dyreklinik fortæller de, at der er mange hunde, der er ramt af tarmparasitten Giardia.

- Incidensen af Giardia-tilfælde har været stignende de sidste 10 år. Men den har været voldsomt stigende de sidste 2 år. Hver dag tester vi hunde positive for Giardia. Nogle dage bare en eller to, men andre dage har vi 5 nye tilfælde, fortæller Christa Hede, der er indehaver af Centrum Dyreklinik på Vesterbro og Frederiksberg og har været det gennem 15 år.

Hunden Walther på bare 5 måneder blev voldsomt syg, efter den blev smittet med den frygtede tarmparasit. Privatfoto

Hun tilskriver det dels, at der er flere hunde, end nogensinde før. Og dels, at alt for mange hundeejere efterlader hundelort.

- Der er ingen tvivl om, at hvis der ikke blev efterladt afføring fra hunde ville problemet være markant mindre. Men koncentrationen af hunde og det, at de bliver luftet de samme steder gør, at kontimineringen bliver høj. På steder som Sønder Boulevard og Westend, men også Mozarts Plads og Søndermarken, samles mange hunde og så stiger risikoen for smitte, siger hun.

For Sofie Schwartz er det åbenlyst, hvad problemet er på Vesterbro:


Vesterbro er bogstaveligt talt ved at drukne i lort. På Sønder Boulevard, Otto Krabbes Plads og Litauens Plads er der særligt ulækkert. Hvis folk samlede op efter deres hunde, hvilket utrolig mange ikke gør, så kunne det jo stort set undgås.

Sofie Schwartz, hundeejer på Vesterbro- Vesterbro er bogstaveligt talt ved at drukne i lort. På Sønder Boulevard, Otto Krabbes Plads og Litauens Plads er der særligt ulækkert. Hvis folk samlede op efter deres hunde, hvilket utrolig mange ikke gør, så kunne det jo stort set undgås, siger hun.

Annonce

Ulækkert og problematisk

Det taler derfor på en måde ind i den debat, der lige nu kører om lort i boldburet med kunstgræs på Sønder Boulevard og behovet for enten én eller flere større hundegårde på Vesterbro.

- Vesterbro er et af de steder, hvor der er flest hunde per indbygger og jeg tror da også, at der er mange, der ligesom os har fået hundehvalp corona-epidemien. Men det er jo ikke kun i boldburet, der er et problem med hundelorte. Det er på hele vesterbro. Jeg tror måske ikke, at alle hundeejere ved, hvor stort et problem det faktisk er. Altså foruden at det er ulækkert, siger Sofie Schwartz.

Annonce

Ingen medicin

Der er ikke en decideret medicin til behandling af Giardia, men ifølge dyrlægen kombinerer man en behandling med medicin mod parasitter og ormekure, mens man kan understøtte hundens (eller kattens) mave med skånemad og pro-bakterier.

- Det er meget vigtigt, at man er særligt opmærksom på at dirigere sin hund udenom andre hundes afføring. Særligt, hvis der ligger tynd afføring. Hvis man undgår, at de får det til munden, bliver de ikke smittet. Hvis ens egen hund har dårlig mave skal man være ansvarlig og gøre andre hundeejere opmærksomme på det, så de ikke kommer for tæt på hinanden. Og så skal man tage sin hund til dyrlæge og blive testet for Giuardia siger Christa Hede.

Annonce

Lille risiko for mennesker

For Sofie Schwartz er det allerede løbet op i udgifter på 7.500 til behandlig af den lille hvalp Walther. Men det værste er at opleve, hvordan den lille hvalp er blevet helt modløs.

- Jeg håber, at folk vil være vildt opmærksomme på, at det ikke alene er klamt med hundelort på gaderne, men faktisk også farligt. Både for hundene og potentielt set også mennesker, hvis de bliver smittet med parasitten, siger hun.

Giardia kan smitte mennesker, men ifølge dyrlægen er det sjældent det sker. Selv har hun kun oplevet det en gang, og mener at det tilfælde skal tilskrives en rejse til udlandet.

- Mennesker kan smittes. Men der er meget lille risiko for det. Bare man holder en god håndhygiejne og sørger for, at man ikke kysser sin hund på munden. For de slikker sig altså bagi, og så kan de smitte den vej.

_

Annonce

Mest læste

Annonce
Alarm112

Politiet efterlyser 33-årig mand efter fængselsflugt

Annonce

Seneste nyt

Annonce
Vesterbro

Erstatter Gasværksvejens Skole: Ny skole klar til skolestart 2024

Annonce
Forsiden netop nu
Indland

Mere natteliv og farvel til mundbind om lidt: De fleste restriktioner er udfaset i september

Mest læste

Seneste nyt

Annonce