Annonce
Lokalhistorie

Anden Verdenskrig: Helle søger historier fra skyderiet på Matthæusgade Skole

Et udsnit af Den Danske Brigade samlet på Matthæusgade Skole 6. maj 1945. Foto Lilly Hurwitz/Frihedsmuseets fotoarkiv/Nationalmuseet
En heltemodtagelse af Den Danske Brigade endte 6. maj 1945 i beskydninger på Matthæusgade Skole. Nu søger Helle Jørgensbye historiske fotografier og øjenvidner fra den begivenhedsrige dag.

På Midtsjælland bor en historieinteresseret kvinde ved navn Helle Jørgensbye. Helle er især interesseret i at blive klogere på en episode, som fandt sted på Matthæusgade Skole i hendes fars barndom.

- Under Anden Verdenskrig blev militærenheden Den Danske Brigade oprettet i det neutrale Sverige. Det var meningen, at brigaden skulle indsættes i krigens sidste tid, hvis det blev nødvendigt, siger Helle.

Det blev imidlertid aldrig nødvendigt at indsætte Den Danske Brigade. Tyskernes overgivelse var forholdsvis begivenhedsløs. Da brigaden ankom til Helsingør Havn, blev den derfor mødt af begejstrede menneskemængder i stedet for kampklare tyske tropper.

Annonce

Fotografier og øjenvidner

6. maj 1945 blev Den Danske Brigade fragtet i tog til Hellerup. Derfra gik brigademedlemmerne mod deres indkvarteringer - blandt andet på Vesterbro. En af indkvarteringerne var på Matthæusgade Skole. Hen ad aftenen nåede brigaden til Jagtvej. Her blev den beskudt fra tagene af danskere i tysk tjeneste.


Hvad der til gengæld ikke er nævnt er, at da brigaden nåede Matthæusgade Skole, blev den endnu en gang beskudt.

Helle Jørgensbye


- Alt dette er velbeskrevet i aviserne fra samtiden og nævnt utallige gange i historiske beretninger. Hvad der til gengæld ikke er nævnt er, at da brigaden nåede Matthæusgade Skole, blev den endnu en gang beskudt, siger Helle og fortsætter:

- Jeg har historien fra min far, der husker begivenheden tydeligt, selvom han kun var et barn. Der var tilsyneladende mange mennesker til stede. Så jeg tænker, at nogen må kende til episoden. Derfor søger jeg fotografier og øjenvidner eller måske ligefrem personlige beretninger fra Den Danske Brigades march og indkvartering på Matthæusgade Skole, slutter hun.

Helle Jørgensbye kan kontaktes ved at skrive til: oevlis01@gmail.com.

_

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Verden begynder for enden af Istedgade

Annonce