Annonce
Det Sociale Frikort

Baisikeli: Det er umuligt uden Det Sociale Frikort

Henrik Smedegaard Mortensen fra Baisikeli er frustreret over at regeringen ikke har intentioner om at gøre det Sociale Frikort permanent eller som minimum forlænge det i fire år. Han har brugt hundredevis af arbejdstimer og en del penge på at skabe de rette rammer for de stofmisbrugere og hjemløse, han gerne vil ansætte gennem socialt frikort. Men hvis det 'kun' forlænges i et år, skaber det usikkerhed både for ham, hans virksomhed og de frijobbere, han ansætter. Foto: René Mølskov
Baisikeli er en af de mange Vesterbro-virksomheder, der gerne vil arbejde med Det Sociale Frikort, men som samtidig frygter, at hele projektet kuldsejler, hvis det ikke gøres permanent eller som minimum forlænges i en fire-årige periode.

Langs togskinnerne under Dybbølsbro står myriader af cykler. Her ved den regnbuefarvede nedkørsel til cykelhimlen ligger Baisikeli, den socialøkonomiske cykelmekaniker, cykelhandel og cykel-eksportør med fokus på at forbedre og udvikle cykelkulturen i Østafrika og på samme tid gøre en forskel for Vesterbros udsatte.

Henrik Smedegaard Mortensen ejer Baisikeli sammen med Niels Bonefeld, og han har det primære ansvar for den sociale udvikling i Baisikeli.

Han er en af de 33 medunderskrivere på et brev til samtlige erhvervsordførere på Christiansborg samt til Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S), hvor de anmoder om at gøre Det Sociale Frikort permanent - eller som minimum forlænge det for en fireårig periode, og ikke en et-årig periode, som det lige nu er lagt op til i finanslovsforhandlingerne.

Annonce

For Baisikeli er det sociale en del af identiteten og det var derfor naturligt for Henrik Smedegaard Mortensen at engagere sig i det Sociale Frikort.

- Vi jo en socialt bevidst virksomhed, og vi vil gerne have en social effekt på det område, vi ligger i. Ligesom vi arbejder socialt i Mozambique, siger han og fortsætter:

- Vi har tidligere haft hjemløse engageret i butikken. Vi kunne se, hvordan Baisikeli blev et anker for dem. Et fast holdepunkt, der gav mulighed for at komme væk fra det hårde miljø på gaden.


Vi kunne se, hvordan Baisikeli blev et anker for dem. Et fast holdepunkt, der gav mulighed for at komme væk fra det hårde miljø på gaden.

Henrik Smedegaard Mortensen, Baisikeli


Men det var svært at finde de rigtige rammer for et samarbejde med de hjemløse og efter et forsøg på et par måneder, måtte de droppe projektet. Indtil de blev kontaktet af Socialt Frikort Vesterbro.

- Vi blev spurgt af Socialt Frikort Vesterbro for snart to år siden, om vi ville være med. Vi udviklede på vores koncept, og da corona-nedlukningen kom, fik vi endelig tid til at starte implementeringen.

Inspireret af, hvordan Hus Forbi-sælgere selv har et arbejde, udviklede Henrik Smedegaard Mortensen en model, hvor frijobberne får et forløb, hvor de lærer at vaske, smøre og pumpe en cykel. På den måde tager de ikke arbejde fra cykelmekanikere, men udfører en basal pleje, som alle kunder selv burde gøre, men mange ikke får gjort.

- De repræsenterer Baisikeli på gaden og tjener selv til dagen og vejen. Det ville slet ikke være muligt uden det sociale frikort. At der står en organistation som Socialt Frikort Vesterbro bag, som støtter op om den socialt-faglige indsats og hjælper med alle de behov, de har i deres liv er altafgørende. Det vi så til gengæld kan bidrage med er de positive rutiner i dagligdagen. De faste rutiner i et kaotisk liv, siger han.

Baisikeli har haft syv frijobbere tilknyttet, hvoraf de to lige nu er faste. Han ville ikke ane, hvordan han skulle rekruttere de rigtige mennesker, hvis ikke Socialt Frikort Vesterbro støttede. Men lige nu er han frustreret over forslaget om at forlænge muligheden i blot ét år.

- At jeg skal holde et pilotprojekt køre i 12 måneder for at afvente politikerne, det er urimeligt. Politikerne løber fra deres ansvar over for alle de udsatte borgere, der endelig har fået noget at give sig til, siger han og fortsætter:

- Et år er svært at bruge, for at være helt ærligt. Jeg arbejder fuld tid på fritidsjob-projektet lige nu. Hvis de ender med at lukke det om et år, står jeg tilbage med en investering på måske en million kroner, og et kæmpe ansvar for alle de involverede frijobbere. Skal det så falde på jorden om et år, fordi de politisk ikke vil binde sig til et velfungerende projekt?

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
IKEA

Næsager: IKEA vandt og København tabte

Annonce
Forsiden netop nu
Vesterbro

Springvandet pibler igen

Annonce