Annonce
Klumme

Birger: En helt fra arbejderklassen med udsigt til at blive hjemløs

Githa og Birger.
Annonce

Jeg kender en vaskeægte arbejderklasseshelt, som hedder Birger. Han har hele livet erhvervet sig som fisker og elektriker. Han er passeret de 63 år og blev så sent som for få dage siden headhuntet til et job, ved gennem hans jobprofil.

Ved en samtalemiddag med arbejdsgiver, blev han tilbudt et job i Grønland. Problemet er bare, at firmaet ikke rigtigt eksisterer og han intet har hørt endnu. Birger bor i noget der minder om en amerikansk Trailer Park, med skrald liggende omkring og rotter i væggene.

På trods af, at haven ligner et gerningssted fra Investigation Discovery kanalen, har Birger nu alligevel været meget godt tilfreds. Med alle de usikre daglejer jobs han har haft de sidste 12 år, som vi i dag kender som vikarbureau arbejde, har han behøvet en billig husleje.

I sine jobs er han troligt stået op klokken 04, taget toget en time for at passe sit arbejde modregnet understøttelse.


Ikke engang tandlægeeftersyn har han råd til, nu hvor Karius og Baktus allerede har slået sig ned i et par huller.

Githa Schultz


Han er ærkesocialist, og kæmpede i 1970`ernes store Ri-Bus konflikt. Børn fik han aldrig, og familien bor i Jylland. Ikke engang tandlægeeftersyn har han råd til, nu hvor Karius og Baktus allerede har slået sig ned i et par huller.

På selv samme tidspunkt blev fire italienere de nye udlejere af værelser i det hus, hvor Birger boede. Det medførte værre konflikter end Ri-Bus Konflikten. Mændene viste sig at være truende og voldelige. Der blev taget piller for diverse psykiske sygdomme og der gemte sig paranoia guns under sengen.

Sidenhen er Birger også blevet bidt af en havtaske i Esbjerg. Havtaskens kæber havde klappet sig fast i hans gummistøvle. Det skete under arbejdet på en fiskekutter, med småfisk-sortering i isen. Birger og havtasken blev evakueret til sygehuset, og hans fod blev reddet.

Birger måtte dog senere ærgre sig over, at han ikke fik havtasken med hjem til middagsbordet, nu da kæben først var blevet savet af.

Nej, Birgers humor fejler gudskelov ikke noget.

Birger var indlagt med spiserørs forsnævring for et par år siden. Han er faldet et par gange, og har brækket både arme og ben. Han hutler sig lidt gennem tilværelsen, og lever og bor fordelt på to værelser.

Nu er Birger blevet opsagt, der hvor han har været bosat i 24 år. Et hus der kun har besøgsværdi på grund af Birger og hans søde værelsesnabo.

Her holder han til, med sine fædrene kobbergryder, sit elektrikerbælte, sin forede termodragt og hvad han ellers gerne vil have med til en ny bolig. Han er et tilfælde, der ikke er berettiget til hjælp, fordi han er selvhjulpen. Han har passet sine pligter til samfundets fælleskasse, med skattebidrag gennem hans arbejde som elektriker.

Han har klaret de syv have, som elektriker på diverse containerskibe. Før fiskeriet var Birger otte år i handelsflåden. Han sejlede tusindvis af får i et otte etager ombygget bulkskib, fra Australien til Libyen. Her blev han arresteret af Muammar Gaddafis havnetropper. Gaddafis havnetropper troede nemlig at besætningen var berusede. Nogle af fårene stak af ved ankomsten om natten, og dem måtte Birger og besætningen så stikke i løb efter.

I det hele taget har Birger mange gode historier i den verdens omsejlende bagage. Nu kæmper han med et skrøbeligt helbred, og skal samtidig finde et sted hvor han har råd til at bo. Noget der kan blive svært, da han dårligt har råd til flytningen.

Der er 70 års ventetid i de boligselskaber, hvor Birger er skrevet op. Derfor mener han, at det bedre kan betale sig at købe en gravsten. Opsparing har ikke været muligt på vikarindtægt. Han er stadig aktiv på arbejdsmarkedet.

Han er ikke et socialt tilfælde, og kan derfor heller ikke hjælpes af det offentlige.

Træslottet der egentligt er et gammelt kolonihavehus med beboelsesstatus, skal sælges og rives ned i forbindelse med salget. Det er sgu heller ikke mere værd end brænde til bålet.

Værre boligforhold skal man lede længe efter, men det har gjort det ud for et liv i lyst og nød, og det har været for Birger at klare livet selv - uden at ligge nogen til økonomisk last.

På et tidspunkt sad Birger på sin yndlingsbar Cafe Intime. Her blev han blev opsøgt af en kvinde, der genkendte ham på øjnene. Det viste sig at være en af de 65 vietnamesiske bådflygtninge, som han i 1981 var med til at redde, og som kom til Danmark.

På det tidspunkt arbejdede Birger som elektriker på skibet Arnold Mærsk, og heltemodigt sprang han i Det Sydkinesiske Hav, hvor han blandt andet reddede hende.

Og om lidt kan Birger selv gå hen og blive hjemløs.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vesterbro

En snak om: Sorg og selvmord

Vesterbro

En snak om: At elske sig selv

Annonce