Annonce
Vesterbro

Britt har klippet Vesterbro gennem 5 årtier

Britt Bak har haft sin frisørsalon Oui Oui på Enghavevej i 50 år. Og nogle af sine kunder har hun haft siden hun åbnede. Foto: René Mølskov
Britt Bak åbnede som 19-årig sin egen frisørsalon på Enghavevej. Det er 50 år siden, og hun ved stadig, hvordan hver eneste kunde kan lide sin kaffe. For frisørsalonen er meget mere end et sted, man får klippet sit hår.
Annonce

På den lille, næsten forsigtige, facade ud mod Enghavevej står der Salon Oui Oui. Den gør ikke meget væsen af sig, men bag vinduerne gemmer der sig noget ganske ekstraordinært. 69-årige Britt Bak har siden hun var 19 år haft frisørsalon netop her på matriklen.


Når jeg kommer ned til Britt, så får jeg altid min kaffe. Der er en lille smule fløde i, og så ligger der to små stykker sukker ved siden af. Nogle gange bruger jeg kun den ene

Else, kunde og ven gennem 50 år


Af venner og familie bliver hun beskrevet som først og fremmest hjælpsom og som et varmt og hjerteligt menneske. Når døren går op og en af hendes mange faste kunder kommer ind, bliver de altid varmt modtaget. Kaffen bliver gjort klar. Lige som hun ved, de bedst kan lide den.

- Når jeg kommer ned til Britt, så får jeg altid min kaffe. Der er en lille smule fløde i, og så ligger der to små stykker sukker ved siden af. Nogle gange bruger jeg kun den ene, siger Else, der har været kunde hos Britt siden hun åbnede for 50 år siden.

Britt Bak har haft sin frisørsalon Oui Oui på Enghavevej i 50 år. Og nogle af sine kunder har hun haft siden hun åbnede. Foto: René Mølskov
Annonce

Frisør for generationer

Britt var også Elses mors frisør. Det var sådan, hun lærte hende at kende. For kunderne lærer hende nemlig at kende. Hvis de vil. For fortællingen om Britt Bak og hendes Salon Oui Oui er også, at det er helt frivilligt, hvor meget man har lyst til at tale. Nogle kunder vil helst sidde og læse i blade og magasiner, mens de får ordnet håret. Andre vil gerne snakke. Og Britt kan tale med alle.

- Hun er meget vidende og hun husker, som jeg ved ikke hvad. Man skal altså ikke dyste med hende i viden om kongerækken eller hvem der har været gift med hvem. Hun husker meget godt og ved rigtig meget, fortæller Britts svigerdatter Christina.

Annonce

En tidslomme

På væggene hænger der billeder med kendte skuespillere, der har været forbi og lånt den unikke frisørsalon til foto-sessioner eller filmoptagelser. Og en fotoreportage fra det internationale 'Scenario Magazine'.

Interiøret hos Salon Oui Oui på Enghavevej har ikke ændret sig meget de seneste 50 år. Foto: René Mølskov

For selv om Salon Oui Oui er en frisørsalon i den mest klassiske forstand, så er den også en tidslomme, hvor kunderne former lange, dybe venskaber, får snakket teater eller kendte og drikker kaffe. Med en Gammel Dansk til for nogle af de ældre herres vedkommende.

Hendes svigerdatter Christina har kendt hende i 35 år og hun fortæller:

- Hun ser jo nærmest ud, som hun altid har gjort. Hun er helt særlig og sin egen stereotyp. Det kan godt være, at hun er 69 år, men det kan du ikke se. Og hun går stadig i lårkort og har lange negle, håret touperet op og så videre.

Annonce

Nye tider

Men nogle ting har forandret sig de sidste 50 år. Men det er mest omkring salonen.

Selv husker hun, hvordan hun overtog salonen som 19-årig. Hun døbte den selv Salon Oui Oui, da hun overtog den.

- Jeg kan huske, at hun sagde til mig, at jeg måske kunne være der lige så lang tid, som hun havde været her. Jeg var 19 år, og jeg tænkte, at hun måtte være gal. 28 år kunne man jo ikke tænke frem. Men nu har jeg været her i 50 år, fortæller Britt Bak.

Væggene hos Oui Oui vidner om, at den lille salon ofte agerer kulisse eller har været behjælpelig med forskellige tv- og magasin-produktioner. Foto: René Mølskov

Det er også i stor stil det samme inventar, som da hun åbnede. Og til jul eller som nu - 50 års jubilæum - så bliver der pyntet oven på alt den anden fine udsmykning.

Annonce

Klarede flere kriser

Britt har haft sin frisørsalon under oliekrisen, kartoffelkur og nu Corona-krisen.

- Uanset hvad, så kører hun bare derudad. Og hun stopper ikke. Det er hendes identitet, fortæller hendes svigerdatter Christina.


Efter oliekrisen, der stoppede mange med at komme til frisør hver eneste uge. Men jeg er heldig. Jeg har kunder, der kun kommer og bliver permanentet og andre, der kommer når de skal klippes. Men jeg har stadig mange, der kommer oftere end det.

Britt Bak, indehaver af Salon Oui Oui gennem 50 år


Men kriserne har ændret nogle ting, forklarer Britt:

- Efter oliekrisen, der stoppede mange med at komme til frisør hver eneste uge. Men jeg er heldig. Jeg har kunder, der kun kommer og bliver permanentet og andre, der kommer når de skal klippes. Men jeg har stadig mange, der kommer oftere end det.

Og de kommer også gerne langvejs fra for at blive klippet. Som slagteren, der lå på gaden i 40 år, men er flyttet. Han tager stadig toget ind til Britt for at blive klippet.

Annonce

Sin mands redning

Britts mand - også gennem 50 år - står trofast ved hendes side, og har også kun roser at give hende.

Facaden hos Salon Oui Oui syner ikke af meget. Men indenfor er der helt særligt. Foto: René Mølskov

- Hun er jo en helt suveræn og stærk kvinde. Hun fylder 70 til oktober og hun har stået på egne ben, siden hun var 14 år, fortæller hendes mand, Flemming Bak.


Jeg kørte diretke ind i en saltspreder med 130 kilometer i timen. Jeg er sikkert faldet i søvn. Så jeg er stærkt invalideret og hun har passet mig hele vejen igennem det. Jeg var død og blev genoplivet mange gange. Faktisk var det for at tage sig mere af mig, at hun begyndte at holde lukket i salonen om tirsdagen

Flemming Bak, Britts mand


Han kom i 2013 ud for en alvorlig ulykke, hvor han blev stærkt invalideret. Dengang kørte han post fra København til Århus. Hver nat. Men en vintermorgen klokken tre var han på vej hjem og ved Tavlov nær Fredericia skete ulykken.

- Jeg kørte diretke ind i en saltspreder med 130 kilometer i timen. Jeg er sikkert faldet i søvn. Så jeg er stærkt invalideret og hun har passet mig hele vejen igennem det. Jeg var død og blev genoplivet mange gange. Faktisk var det for at tage sig mere af mig, at hun begyndte at holde lukket i salonen om tirsdagen, fortæller han.

Annonce

Fandt sit fag som 14-årig

Da Britt Bak var i erhvervspraktik i Brønshøj som 14-årig fik hun øjnene op for faget. Hun kom fra en familie, hvor moren var i forretning og uddannet i herreekvipering. Faren var håndværker og arbejde som både tømrer og snedker. Og han syntes, at hun skulle i banken og sidde.

- Jeg har altid været glad for mit fag. Da jeg sagde til min far, at jeg havde fået tilbudt lærepladsen, så sagde han straks nej. Du skal da sidde i en bank. Men selvfølgelig skulle jeg ikke sidde i en bank. Det gider jeg da ikke. Og det sagde jeg til ham. Og så sagde han også ja med største selvfølge.Jeg har elsket mit fag lige siden.

Da Britt blev færdig med uddannelsen blev hun belønnet med en bronzemedalje, der blev uddelt på Rådhuset.

- Så sad Kong Frederik og Dronning Ingrid der. Vi modtog medaljerne og så skulle vi gå forbi Kongen og Dronningen og neje for dem og tage plads. Det var meget højtideligt, husker hun.

Siden har hun brugt 50 år i sin salon på Enghavevej. Og det har givet hende stærke venskaber og gode oplevelser.

- Man lærer folk at kende. I gamle dage var der om lørdagen et hold på seks damer, der kom fast. Hver lørdag. Så fik de rundstykker, en gammel dansk og kaffe. Og vi mødtes til jul og udvekslede gaver.

De fleste er gået bort i dag, men der er fortsat kaffe og kage til kunderne om lørdagen.

Og ifølge hendes kunder og venner er hun ikke kun dygtig med saksen.

- Britt er så imponerende til at lave mad, bage småkager og alt det. Hun er nemlig også en dygtig husmor, fortæller Else, der har været fast kunde gennem alle årene.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Kunst i palæet: om livsenergi og passion

Klumme

Skomagerbutikken der altid har ligget her

Annonce