Annonce
Vesterbro

Corona-begrænsning på julegudstjenester får Kristkirken til at skabe ny julefilm

Mette Gramstrup, Præst i Kristkirken, har aldrig været bange for at gå forrest. I 2017 stod hun klar med drop-in-dåb og nu har hun sørget for en juleaftensfilm til de mange, der på grund af corona enten ikke kan eller ikke vil i kirke juleaften. Foto: Michael Paldan
Præst i Kristkirken Mette Gramstrup forudså allerede i efteråret corona-udfordringer med julegudstjenester. Derfor søsatte hun produktionen af en film, der kan stille nogle af kirkegængernes behov for kirkebesøg i julen.
Annonce

Mette Gramstrup er et kendt ansigt på Vesterbro, hvor hun i 33 år været en markant og bramfri præst i Kristkirken.

Hun fortalte i foråret, hvordan corona-nedlukningen fik hende til at savne duften af pølsehorn i kirken, da konfirmationsforberedelserne pludselig blev henlagt til digitale møder.

Og de erfaringer har hun taget med sig ind i efteråret.

- Jeg havde 110 konfirmander i foråret, da alting lukkede ned. Da det blev september streamede vi konfirmationerne. Det var sødt og sjovt, og alle dem, der elskede konfirmanderne, elskede det. Men det fungerede i virkeligheden dårligt. Vi har alt for tykke vægge, dårligt signal og slet ikke det rette udstyr, siger hun og forklarer, at hun derfor allerede i september kunne forudse problemer med julegudstjenesterne:

- Jeg tænkte allerede dengang, at det ikke ville blive som det plejer til jul. Vi har jo normalt 1200 gæster til tre julegudstjenester her i Kristkirken. Det kunne jeg jo sagtens se, at vi ikke kunne i år, siger hun.

Annonce

Dygtig filmmager

Derfor kontaktede hun instruktøren Henrik Edelbo, som hun kender som en dygtig filmmager. Hvad koster det egentlig, hvis vi skal have lavet sådan en julefilm, lød hendes spørgsmål. Men han gik ind i det uden betaling.

- Henrik er en meget dygtig filmfotograf og vi endte med at aftale, at vi ville lave en juleaftensfilm, når det igen blev muligt, fortæller hun.

Det gjorde de, og den er nu klar til at blive sendt den 24. december. Ifølge Mette Gramstrup skal det være en underholdende og hyggelig stund, som både kan være et suplement til at komme i kirke juleaften - og som kan stå i stedet for, for dem, der ikke bliver plads til i år - eller dem, der ikke har lyst til at tage ud blandt andre i kirken i juledagene.


Når jeg nytårsaften ser gudstjeneste på tv, så er det så kedeligt, at vi som regelt ender med at slukke for tv'et.

Mette Gramstrup, præst i Kristkirken


Annonce

Ikke så kedeligt som i kirken

- Jeg har tit tænkt på, at når jeg nytårsaften ser gudstjeneste på tv, så er det så kedeligt, at vi som regelt ender med at slukke for tv'et. Det er nok fordi, man ser på en gudstjeneste, hvor de alle ser på en præst og et kor, der skal ligne, at de er i kirke. Og så sidder man hjemme i stuen og er på en måde ikke rigtigt inviteret med ind. Så vi har forsøgt os med noget lidt andet, siger hun.

Det hele åbner naturligvis med "Det kimer nu til julefest ", som er blevet sunger som de første i Kristkirken til julegudstjeneste de sidste 33 år, hvor Mette Gramstrup har været præst der.

- Men det er ikke hele sangen, for det gider man jo ikke sidde og se. Vi har forøgt at lave en komprimeret version af julegudstjenesten, hvor du er inviteret med ind i kirken, men uden at det blier så kedeligt, som hvis du selv sidder der, siger hun og griner, inden hun fortsætter:

- Henrik har virkelig klippet filmen sammen, så man føler, at man er der og er med. Når jeg tænker på, at det er en film, er jeg virkelig overrasket og imponeret.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Frisør 'NO' på Vesterbro

Nytårshilsen

Mere frihed til naturen i 2021

Annonce