Annonce
Vesterbro

Fandt kunst i pant-posen: Nu bliver det solgt på muleposer, gymbags og pins

Det viste sig, at en af brugerne på Café Klare gik rundt med unikke kunstværker i sin pose til at samle pant. Nu er fem af dem indtil videre trykt på forskellig merchandise til fordel for Socialt Frikort Vesterbro.
En af Café Klares brugere tegner for at få styr på tankerne i en hektisk hverdag. I sin pant-samler-pose havde hun en hel stak smukke kunstværker, der nu bliver solgt som udsmykning på muleposer, gymbags og pins.
Annonce

Brugerne af Café Klare på Lyrskovgade kommer der af mange forskellige årsager. Men fælles for dem er, at de har brug for et pusterum. Værestedet for udsatte kvinder skaber rammerne for et øjeblik med ro i en ellers hektisk hverdag. Lige som det for nogen giver ro at tegne.

Annonce

Arketypen

Iben Nova Rask er projektleder hos Mændenes Hjem for Socialt Frikort Vesterbro. Hun har i tiden med corona-nedlukning gået ture med flere af kvinderne fra Café Klare. En af dem, hun gik tur med, var på mange måder en arketype på brugerne. En der ikke gør meget væsen af sig i gadebilledet, men som vi allesammen ser.

Kunstværkerne er stærke mønstre og der er fem af dem, der er sat i produktion.

- Hun føler sig stigmatiseret og udenfor. Hun går der med sin plastikpose og samler tomme flasker. Vi ser alle sammen tusind af dem. Og vi kender dem ikke. De sidder på den anden bænk end dig. Højt sandsynligt sidder hun og fodrer duerne i Enghaveparken. Hun gør ikke noget væsen af sig selv. Hun generer ingen, hun har bare sin pose med, fortæller Iben Nova Rask.

Billedet er på den ene side en arketype. Vi kender hende allesammen. Eller noterer os i hvert fald, at hun er der. Måske hilser vi. På den anden side er det også en helt bestemt person. For Iben Nova Rask fortæller, at hun en dag sad sammen med hende i Enghaveparken.

Annonce

Brændemærket kunst

- Jeg ser så, at hun har nogle tegninger nede i den her pose, som hun altid har med. Jeg tror, der er 50 tegninger. Det er skitser, og det tegninger, der er på vej et sted hen. Nogle har brændemærker fra en cigaret, kaffepletter og andre har et telefonnummer, på en, hun skal i kontakt med, siger hun og fortsætter:

Der er også lavet pins (små nåle med en knap til tøjet) som kan købes i flere butikker på Vesterbro.

- Men hver tegning repræsenterer samtidig også en hændelse i hendes liv. Hver gang hun møder noget svært i sit liv, laver hun en tegning. Hun er til hverdag ret stolt af, at hun en gang har solgt en tegning for et gram hash. Og det kunne jo være sjovt, syntes hun, hvis nogen en dag ville købe dem.

Annonce

Symbolet på alle frijobbere

Det ville Iben Nova Rask. På vegne af Socialt Frikort. Hun købte fem af tegningerne, for de var oplagte at bruge som illustration til 'merchandise' for Socialt Frikort Vesterbro.

Derfor er de nu blevet omdannet til tryk på muleposer, på pins og på gym-bags.

- Produkterne symboliserer alle frijobbernes værdi. Den repræsenterer en værdi, der ikke er synlig for alle os andre. Vi ved, at gadens folk bliver set, når de larmer og er kaotiske. Men vi har også brug for fortællingen om gadens folk, når de ikke er kaotiske. Når de er eftertænksomme, kede af det eller sjove.

Der er både lavet muleposer og gymbags.

Man kan indtil videre købe de forskellige ting med kunsten på hos Kihoskh på Sønder Boulevard, A-H Cykler på Istedgade, Kruger's Finest i Viktoriagade, Rammehåndværk på hjørnet af Absalonsgade og Svendsgade, Chicky Grill i Kødbyen og Fermentoren på Halmtorvet.

Socialt Frikort Vesterbro

  • Socialt Frikort Vesterbro giver særligt udsatte borgere som stofbrugere og hjemløse mulighed for at finde vej til arbejdsmarkedet.
  • Det giver mulighed for at dem, der har et socialt frikort kan møde op og tage kontant-lønnet arbejde uden en masse papirarbejde.
  • Som arbejdsgiver er det nemt og ligetil at hyre en på Socialt Frikort for korterevarende og forefaldende arbejde. Eller en fast time eller to om ugen.
  • Lige nu arbejder nogle af dem på socialt frikort med salg, pakning og distribution af varerne med kunstværker på.
  • Mændenes Hjem, Reden og Brugernes Akademi står sammen bag Socialt Frikort Vesterbro.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Kunst i palæet: om livsenergi og passion

Klumme

Skomagerbutikken der altid har ligget her

Annonce