Annonce
Demonstration

Flere anholdt under Men In Black-demonstration på Vesterbro: Sigtet for at smide kanonslag efter politiet

Men in Black demonstrerede lørdag, hvor de gik tværs over Vesterbro mod Rådhuspladen. Undervejs blev politiet ramt af adskillige kanonslag og to blev anholdt i forbindelse med demonstrationen. Foto: BYRD / Steven Knap
Flere blev anholdt under lørdagens demonstration på Vesterbro, hvor mange hundrede demonstrerede mod den nye lov om dobbeltstraf for covid-19-relateret kriminalitet. En blev sigtet for at kaste kanonslag efter politiet en anden for at hindre anholdelse.

Københavns Politi fortæller til Vesterbro Bladet, at de lørdag aften anholdt to personer til Men In Black-demonstration på Vesterbro lørdag aften.

Hundredevis af demonstranter gik lørdag aften fra Folehaven i Valby og gjorde stop ved Vestre Fængsel, hvor én blev anholdt for at kaste kanonslag efter politiet. Turen fortsatte herefter til Enghave Plads, Istedgade, Reventlowsgade og Vesterbrogade og sluttede på Rådhuspladsen.

Københavns Politi fortæller til Vesterbro Bladet, at der blev kastet en del fyrværkeri efter politiet i forbindelse med demonstrationen, men at de kun har anholdt en i den forbindelse.

- Der bliver kastet en del kanonslag, siger Jesper Bangsgaard, der er vicepolitiinspektør ved Københavns Politi og fortsætter:

- Det er vores opfattelse, at man kaster efter modkørende biler, og at der også bliver kastet en hel del efter politiet

Men in Black i Valby på vej via Vesterbro mod Rådhuspladen i København. Foto: Steven Knap

Men selv om der bliver kastet mange kanonslag efter betjentene, kan det være svært for politiet at anholde gerningsmændene, fordi de går i en stor demonstration, hvor langt fra alle ønsker konfrontationer med politiet.

- Typisk gemmer de sig inde i demonstrationen. Som betjent ser man bare den tændte lunte, der kommer susende over hovedet på andre demonstranter. Der er det meget svært at få øje på, hvem det er, der kaster, siger han og fortæller, at politiet skal være helt 100 procent sikre på, hvem der kaster, før de griber ind.

- Selv når vi ved, hvem det er, er det ikke sikkert, det giver mening at gribe ind. Det giver en masse uro, hvis vi går ind i demonstrationer og plukker folk ud. Det har vi dårlige erfaringer med. Det kan være man vinder slaget, men så taber man måske krigen. Derfor afventer vi typisk, forklarer han.

Han fortæller at politiet også i dette tilfælde først pågreb og anholdt gerningsmanden senere, da han trådte ud af gruppen af demonstranter.

Annonce

Demo mod dobbeltstraf

Lørdagens demonstration var en demonstration imod straffelovens paragraf 81d, der kan give dobbeltstraf for kriminalitet, der er relateret til covid-19 i Danmark.

For nylig blev en 30 -årig kvinde og mor til to idømt to års fængsel for at opfordre til vold i forbindelse med en demonstration i København. Den hårde straf skyldtes netop den dobbeltstraf, der ligger i straffelovens paragraf 81d om en fordobling af straffen, når kriminaliteten har sammenhæng med covid-19.

At lørdagens demonstration netop var en demonstration imod straffelovens paragraf 81d betyder, at de to anholdte ironisk nok kan blive sigtet efter selvsamme lov.

Det bliver dog op til anklagemyndigheden at vurdere, om man vil forsøge at gøre brug af loven i denne sag.

Annonce

Kendt af politiet

Vicepolitiinspektør Jesper Bangsgaard fortæller, at en del af demonstranterne i forvejen er kendt af politiet.

- Den her type demonstration er kendetegnet ved, at der er mange forskellige slags mennesker med. Der er dem, der bare er imod coronanedlukningen eller ikke tror på vaccinen. Men så er der også en lille gruppe voldsparate demonstranter. En del af dem kender vi fra hooliganmiljøet og det er vores opfattelse, at det er dem, der orkestrerer en konfrontatoriske tilgang. Derudover er der nogle medøbere, det er svært at sige, hvor kommer fra, fortæller han.

Men in Black i Valby på vej via Vesterbro mod Rådhuspladen i København. Foto: Steven Knap

Det er ifølge politiet en hårfin balance at sikre en tryg oplevelse for demonstranter og forbipasserende uden at komme i karambolage med dem, der søger en konfrontation.

- Vi bruger mange ressouercer på at sikre, at det kan foregå under trygge rammer for den del af demonstrationen, der foregår fredeligt. Samtidig skal den del af demonstrationen, der ønsker konfrontation, møde en styrke, der er tilpas stor til, at de opgiver deres forehavende.

Annonce

Kan opleves voldsomt

På Vesterbro Bladets Facebook-side har der været en del kritiske kommentarer af demonstrationen, der gik tværs over Vesterbro mod Rådhuspladsen.

Undervejs virkede det på nogle af tilskuerne til, at situationen var ude af kontrol. Men ifølge Københavns Politi vurderer man det politimæssigt som en rolig demonstration, selv om der er der stor forskel på, hvordan man oplever det.

- Rent politimæssigt var det en relativt stille demonstration. Men når man som almindelig borger oplever demonstrationen, er det jo langt fra stille. Der er fakler, fyrværkeri, koncert og der er råben og skrigen. Det er meget larmende og voldsomt generende for trafikken, siger han.

Foruden de to, der blev anholdt og taget med af politiet lørdag aften blev der sigtet nogle enkelte demonstranter for andre forhold, som af politiet blev vurderet til så milde, at de ikke behøvede at blive anholdt og taget på stationen.

Blandt andet blev en sigtigt for lov om euforiserende stoffer, en anden for ulovligt fyrværkeri og en bliver muligvis sigtet for ordensbekendtgørelsen for at genere folk med at lyse med lygte og laserpen gennem deres vinduer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Verden begynder for enden af Istedgade

Annonce