Annonce
Vesterbro

For meget fedt og brand i tørretumbler 3

Foto: Githa Schultz

Jeg har vasket tøj siden 1980'erne i møntvaskeriet (Vaskeriget Møntvask Flensborggade) lige ovre på den anden side af min bopæl. Det har fungeret upåklageligt alle år.

Ejerne af mit old school vaskeri har gennem årtier været typerne, der afleverede på konto eller kontant i postkassen, hvis mønterne satte sig fast eller maskinerne ikke gik i gang efter møntindkast. Man skal bare ringe til det nummer, der står skrevet sort på hvidt i vaskeriet. Det har altid været kutyme for ejerne med straks udbetaling, fordi kunderne ikke skal føle sig snydt.

Og vaskeriet har også gennem tyve år haft Steen som vaskemanager og han har passet vaskebiksen med stor autoritet og myndighed og bor også i gaden. Der er ikke webcam overvågning til vaskeriet koblet til Steens lejlighed, men han er typen der ser alt og sætter stor ære i at passe vaskeriet med liv og sjæl.

Annonce

Engang stod nogle drenge i færd med at tømme automaten for kontanter og der dukkede Steen op, hvor de så væltede ham omkuld og flygtede. Der er nogle drenge som har tændt bål på vaskebordet og han er da også blevet verbalt overfaldet. Men en forhenværende kedelpasser på H.C. Ørstedsværket som Steen, er ikke så let at slå ud. Og han bliver ved med at arbejde, også selvom han har passeret 72 år.

Her for nylig var der drama i Flensborggade med politi, brandbil og afspærring ved vaskeriet. Det lignede en scene fra en gammel McCloud film fra 1970`erne med møntvasksheriffen Steen klar til opklaring stående udenfor, uskadt heldigvis. Brandvæsenet brugte økse for at komme ind i den brændende tumbler, og så blev den brand slukket.

- Det er sket to gange i de tyve år, jeg har været ansat at der er gået ild i vasket tøj i tørretumblerne. Det skyldes at folk lægger viskestykker, forklæder og andet tøj, der er olieplettet måske via arbejde hvor man får meget olie på tøjet, der så bliver antændt når graderne i tørretumblerne når maksimum. Og selvom tøjet er vasket, er oliepletterne stadig brandbare og folk læser ikke vaskeanvisningerne, der ellers hænger i vaskeriet, beretter Steen.

Steen er lidt af en karakter og kan godt virke skrap. Det var ikke kærlighed ved første blik mellem ham og mig. Men skylden er nok mest min på grund af mine Vesterbro-unoder. For 15 år siden fandt jeg vaskeriets dejlige store affaldsspand egnet til slå to opgaver med et smæk, nemlig at lægge min egen skraldepose i vaskeriets, når jeg alligevel skulle derned og vaske. Det opdagede Steen og så fik jeg voksen skældud. Jeg kaldte ham vasketrolden i mange år, men det tager han med et grin, da jeg fortæller ham det. Til gengæld er der en i gaden, der er meget værre, jeg har trods alt kun lagt en skraldespand derned. Hun har tømt cirka ti kattebakker i affaldsspanden, før Steen tog en venlig samtale med hende. Og så stoppede kattebakketømningen.

Steen er også en god grund til at jeg faktisk aldrig har fået stjålet tøj når jeg er gået mellem vask og tørring i alle mine vaskeårtier. Fordi han går op i sit arbejde, passer på folks tøj og må være en god ansat for ejerne.


Det var ikke kærlighed ved første blik mellem ham og mig. Men skylden er nok mest min på grund af mine Vesterbro-unoder.

Githa Schultz


Jeg værdsætter også Steens personlige ærlighed i forhold til mine nære, som ikke mener jeg behøver at slanke mig, selvom jeg understreger at jeg har et par bukser, jeg ikke kan passe og ikke fordi de er krøbet i vask. Da jeg fortæller Steen at jeg er stoppet som stewardesse, siger han:

'Nå ja det er dig. Jeg kunne heller ikke helt genkende dig, når du ikke er i uniform, men det er fordi du har taget på i ansigtet'.

Så jeg fortsætter den corona-slankekur jeg er på, også takket være vaskemanager Steen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vesterbro

Springvandet pibler igen

Annonce