Annonce
Vesterbro

Fremtiden for det gamle bymuseum skaber splid: "Projektet er slet ikke blevet præsenteret for Vesterbroerne"

Vesterbrogade 59, der tidligere var rammen for Københavns Bymuseum. Foto: René Mølsov
Konservatives Karina Bergmann går i clinch med resten af Kultur- og Fritidsudvalget og planerne for et musikhus i det tidligere Bymuseum. Hun mener, udvalget har svigtet. Kultur- og fritidsborgmester Franciska Rosenkilde afviser og fremhæver, at forslaget spiller sammen med den musikplan, der er vedtaget for København.

- Musikhusets ansøgning fejler ingenting. Og det er bestemt ikke, fordi jeg ikke har tiltro til folkene bag Musikhuset, siger Karina Bergmann der sidder i Kultur- og Fritidsudvalget for Konservative.

Udtalelsen er positiv - til gengæld følges den af et men.

- Vi har taget os al for lidt tid til sagen. Jeg tror, at man i udvalget og forvaltningen er blevet lidt forvirret af, at Vesterbrogade 59 først var til salg. Da man så tog huset af salgslisten glemte man tilbudet fra Vesterbro Sogn. I modsætning til Musikhuset stod menighedsrådet jo klar til at finde pengene og købe bygningen. I processen har man overset, at menighedsrådet ikke kun er interesseret i et køb, men også i drift, siger hun.

Hun mener ikke, at der har været åbent for andre muligheder end det, som et markant flertal sendte af sted til de kommende budgetforhandlinger. På nær Karina Bergmann stemte de øvrige 10 medlemmer af udvalget for forslaget om Musikhuset København.

Den skarpe kritik kan kultur- og fritidsborgmesteren, formand i udvalget,Alternativets Franciska Rosenkilde, slet ikke genkende:

- Forvaltningen lyttede til det politiske flertal i udvalget, og kom på den baggrund med et forslag til Musikhuset, forklarer hun.

Annonce

Huset forblev kommunalt

Teknik- og miljøborgmesteren understreger, at det vigtigste for hende i første omgang var at beholde den historiske bygning, der tidligere husede Københavns Bymuseum, på kommunale hænder.

- I første omgang var det en afgørende mærkesag for mig, at den ikoniske bygning på Vesterbrogade 59 forblev på kommunale hænder. Fordi det er et fantastisk hus med en fantastisk historie. Så bød folkene bag Musikhuset sig til. Og ret hurtigt var der et politisk flertal for den løsning, fortæller hun.

Karina Bergman mener alligevel, at det gik for stærkt med at vælge Musikhuset. Hun finder det grundlæggende forkert, at man slet ikke har undersøgt, hvad københavnerne og Vesterbroerne ønsker, at der skal ske i det ikoniske hus.

- Heldigvis skal sagen jo med til budgetforhandlingerne. Det giver en mulighed for at genoverveje. Jeg synes, der mangler en borgerhøring. Det her projekt har slet ikke været præsenteret for Vesterbroerne. Og det synes jeg, er forkert. Der mangler proces, siger hun.

Annonce

Intet krav om høring

Franciska Rosenkilde er lodret uenig og påpeger, at at forvaltningen netop blev bedt om at se på en løsning for Musikhuset.

- Forvaltningen er ikke juridisk underlagt en udbudsproces i den her sammenhæng. Initiativtagerne bag musikhuset kommer med et projekt, som er meget udarbejdet og der er politisk stor opbakning til, siger hun og fortsætter:

- Det er et tilbud, der passer rigtig godt til huset, og det vigtigste for mig er, at der har været et politisk flertal for at gå den vej. Jeg er uenig med Karina Bergmann i, at vi ikke har brugt tid nok. Vi har haft en lang process og har haft mulighed for at diskutere forskellige initiativer i udvalget. Der er ingen tvivl om, at der har været opbakning til Musikhuset fra starten af. Forslaget dækker mange af de ønsker, vi i udvalget havde. Både i forhold til, hvad vi ønsker at huse i Vesterbrogade 59, og i forhold til at give Københavnerne et Musikhus.

Annonce

Ikke endegyldigt

Selvom det var et enigt økonomiudvalg der tog huset af salgslisten, er det ikke givet, at budgetforhandlinger ender med det forslag, som et flertal i Kultur- og Fritidsudvalget har indstillet.

- Til budgettet skal man finde pengene til at købe huset tilbage. For at det giver mening, så er Musikhuset et oplagt koncept at arbejde videre med, og som taler godt ind i vores musikplan, siger Franciska Rosenkilde, men slår samtidig fast, at det ikke er en endegyldig beslutning:

- Det budgetnotat, der ligger, har jo en masse men'er. Det kræver fondssøgning og istandsættelse af et fredet hus. Det er ikke endegyldigt. Det her er et bud, som der er umiddelbar politisk opbakning til. Derfor ønsker man at gå videre med netop det projekt.

Annonce

Tager selv forslag med

I slutningen af sidste uge begyndte forhandlingerne om årets budget. Og fordi Konservative og Karina Bergmann er overbevist om, at det ikke er den rigtige beslutning tager hun et budgetnotat med, om et andet projekt:

- Menighedsrådet står på skuldrene af flere hundrede års erfaring. Hele ansøgningen rummer så meget, der er lige i Vesterbros ånd. Også de sociale tilbud, som bør være en del af huset, siger hun og fortsætter:

- Uanset hvad, så har man udelukket forslaget på et forkert grundlag, siger hun og henviser til, at indholdet fra menighedsrådet naturligvis ville se anderledes ud hvis man fjernede købet af bygningen, der havde en forventet pris på 18 millioner kroner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Verden begynder for enden af Istedgade

Corona

Slut med pop-up centre i København

Annonce