Annonce
Vesterbro

Har du købt en aktie i Vesterbro?

Foto og collage: René Mølskov
Annonce

NØDRÅB. Med stort opbud fra både lokale politikere, daglige brugere af 'Gang i Gaden', frivillige og forbipasserende søsatte Settlementet sit nye tiltag for i første omgang at redde værestedet i Istedgade: Vesterbro-aktien.

 

AKTIER: En gadepræst i rødt tyl og en kæmpe julesløjfe i håret. En hund, der hedder King og en rygende politiker. En lattermild latina med blonde lokker. En kaffeslubrende krøltop og en hel masse flere.

Alle er de samlet i Istedgade 114. De er samlet for at kæmpe mod den lukning, der lurer om hjørnet.

For at lancere den aktie, alle Vesterbroere i forvejen har i dem.

LÆS OGSÅ: Vesterbroere til kamp for rummelighed (Fotogalleri)

Her på Settlementets værested for voksne ’Gang i Gaden’, er mange af dem kommet i årevis. Fra før det hed gang i gaden og fra før de yngste brugere af stedet var flyttet hjemmefra.

Men en lukning truer. Og det er ifølge flere af dagens fremmødte ikke kun en trussel mod brugerne, men også mod Vesterbros forskellighed.

»Da jeg hørte, de måske må lukke, tænkte jeg bare, at det måtte være løgn. Det er et gadebillede, der hører til her på Vesterbro. Og vi overgiver os aldrig,« siger Tove Jensen, der er 69 år og har boet på Vesterbro siden hun var fire.

Sidste nødråb

Det er et både fysisk og menneskeligt rummeligt sted, her i Istedgade nummer 114. I gadeplan er der genbrugsbutik, hvor flere af brugerne arbejder. Ovenpå er der køkken og opholdsrum. Denne onsdag er her fyldt til bristepunktet i anledningen af den nye aktie, de kalder Vesterbro-aktien.

»Vi har forsøgt at finansiere tilbuddet via fonde. Men det har været svært at finde fonde, der udviser interesse for at støtte udsatte voksne,« siger Margrethe Wivel, der er forstander i Settlementet, og fortsætter:

»Som et sidste nødråb siger vi, at hvis vi dør, skal vi dø med støvlerne på. Så skal vi dø med ramasjang, så skal vi have kæmpet og brugerne skal vise, at de har gjort, hvad de kunne. Derfor besluttede vi os for at række ud til Vesterbroerne og lavede Vesterbroaktien.«

Den koster 158 kroner pr aktie. Det som det koster for en bruger en dag i Gang i Gaden.

»Det er jo ikke meget i forhold til, at de får dagligt måltid mad, vi laver sammen, de får mulighed for et bad, adgang til socialrådgivning, gældsrådgivning og måske vigtigst af alt, så får de fællesskab, samvær, nærvær og et sted at holde til. Det er en pause fra et meget kaotisk gadeliv.«

Vil koste samfundet

Margrethe Wivel forventer at Vesterbro vil bakke op om deres svageste brugere, men erkender også, at det er et stort beløb, at samle ind ved hjælp af frivillige donationer. Der skal sælges 8000 aktier for at finansiere et år. I stedet er målsætningen derfor, at overleve frem til udgangen af februar, når politikerne skal fordele pengene fra overførselssagen.

»Jeg tror, det kommer til at koste samfundet, ikke at realisere et tilbud som vores. Derfor er det her også er et statement og et opråb. Vi mobiliserer vores bydel, fordi det er en målgruppe, som folk overser. Og dybest set burde vi jo komme fast på budgettet. Vi løser jo reelt en opgave for kommunen,« siger hun.

 

Annonce
Annonce
Klumme

Skomagerbutikken der altid har ligget her

Annonce
Annonce
LEDER

Lad ikke vores butikker dø: Køb dine julegaver lokalt

Annonce
Forsiden netop nu
Vesterbro

Ingen skøjtebane på Vesterbro i år

Debat

Respekt for frontpersonalet

Vesterbro

En snak om: Taler Gud nudansk?

Annonce