Annonce
Vesterbro

I dyrenes tjeneste: »Jeg er privilegeret, at jeg kan hjælpe dyr i nød hver dag«

Annonce

Kærlighed til dyr er altid drivkraften, når dyrlæge Geneviève Jørgensen er på arbejde i sin praksis på Værnedamsvej 4a. Dyrehjertet banker også højt, når dyrlægen med de franske aner forlader Værnedamsvej og drager ud i verden for at hjælpe dyr i nød.

Året har fortabt sig lidt i glemslen, men kalenderen befinder sig et sted mellem 2005 og 2006. I en dyreklinik på Nørrebro er dyrlæge Geneviève Jørgensen på arbejde, da døren pludselig går op. Ind kommer en hjemløs mand med sin hund Helmer, der har fået skåret både poter og sener op på det ene ben. Hunden bløder voldsomt, og snart er der blod op og ned ad væggene i undersøgelsesrummet. Helmer bliver hurtigt anbragt på stålbordet, og Geneviève Jørgensen gør sig klar til at undersøge ham.

Det er tydeligt, at Helmers skader er så alvorlige, at de fleste hunde ville være blevet helt hysteriske, men ikke gadehunden. Da han sidder over for sin dyrlæge, rækker han forsigtigt den sårede pote frem, som om han ved, at hun sidder klar til at hjælpe ham. Inde i dyrlægens professionelle hjerte plantes i dette øjeblik en kærlighed, som snart skal vise sig at blive en livsvej.

Vi spoler tiden frem til 2019, og tager turen fra Nørrebro til Værnedamsvej, hvor de fleste lægger mærke til de kunstfærdigt udsmykkede vinduer i nummer 4a. Bag dem driver Geneviève Jørgensen i dag sin egen dyrelægeklinik i det tidligere baglokale, mens det forreste rum bruges til butikken ’Le Chic Dog’, der sælger lækre ting til modebevidste hovedstadshunde.

»Her på Værnedamsvej driver jeg både en butik med dyreting og en dyrelægeklinik, og det har været en stor drøm, der gik i opfyldelse. Da jeg åbnede for 10 år siden, ønskede jeg at drive en butik, der solgte lækre ting til hunde samme sted, hvor jeg havde min dyrlægepraksis. I butikken kan man få mange lækre ting til sin hund eller kat, men jeg kan kun nyde disse ting, hvis jeg samtidig gør en god gerning og hjælper dyr i nød. Ellers ville det jo blive alt for overfladisk,« konstaterer Geneviève Jørgensen.

Annonce

En forening bliver til

Overfladisk er dog nok det sidste ord, man kan sætte på den driftige dyrlæge med de franske rødder. Hvis du lige nu sidder og undrer dig over, hvad indledningen om gadehunden Helmer har gøre med en dyreklinik og butik på Værnedamsvej, så kommer forklaringen her.

Blot et års tid efter mødet med den tapre gadehund på Nørrebro, drog Geneviève Jørgensen nemlig ud i verden for at hjælpe gadehunde til et bedre liv. Noget hun stadig gør, den dag i dag, hvor hun på 11. år driver foreningen ’Save the Street Dogs’:

»Jeg tog ud på min første rejse i 2007, hvor jeg på forhånd havde fået doneret nogle småting, som jeg tog med. Da jeg kom frem opdagede jeg dog hurtigt, at der intet var at operere med. Når du finder ud af det, at der intet er, og at du ikke lige kan ringe og skaffe det, for der er virkelig ikke noget nogen steder, så tænker man okay, jeg skal skaffe penge, så jeg kan tage alt med hjemmefra, som jeg skal bruge for at udføre mit arbejde som dyrlæge ude i verden,« fortæller Geneviève Jørgensen og fortsætter:

»Jeg er så privilegeret, at jeg kan hjælpe dyr, men jeg kan ikke gøre det uden tråd og andre basale ting. Derfor stiftede jeg en forening, så jeg kunne udføre mit arbejde og gøre en forskel.«

Annonce

På rejse i dyrenes tjeneste

Indien, Thailand, Østeuropa, ja selv Sverige. Den fransk-frederiksbergske dyrlæge fra Værnedamsvej har rejst vidt omkring i dyrenes tjeneste, og altid handler rejserne om at kastrere og sterilisere dyrene, så antallet formindskes, og deres levevilkår bliver bedre:

»Jeg tager gerne af sted i cirka 10 dage ad gangen, hvor jeg så bruger, et par dage på et rejse og resten på at hjælpe dyr. Jeg altid omkring 100 dyr, når jeg er af sted, så jeg er som regel helt ødelagt, når jeg kommer hjem. For mig betyder det alt at kunne gøre en forskel for dyrene,« siger Geneviève Jørgensen og kommer med et eksempel:

»Jeg rejste på et tidspunkt til Hua Hin i Thailand, hvor mange jo tager på ferie, men jeg kom der udelukkende for at kastrere og sterilisere hunde, så jeg har hverken set byen eller stranden. Da jeg havde været der for tredje gang, fik jeg at vide, at der faktisk nu var styr på bestanden. Der tænkte jeg: ’yes’, så havde jeg gjort en lille forskel for hundene lige her, selv om det selvfølgelig skal holdes ved lige,« fortæller hun.

Annonce

Kærligheden til dyrene

Rejserne er dog ikke uden omkostninger for den driftige dyrlæge, der må lukke sin dyrlægeklinik på Værnedamsvej, hver gang hun sætter sig i flyveren med kufferten fuld af remedier til at hjælpe gadehunde og katte ude i verden. Butikken ’Le Chic Dog’ kører dog altid videre, for her har Geneviève gode frivillige til at hjælpe sig med at holde åben. Og omkostninger eller ej, så fortsætter arbejdet for dyrene:

»Når jeg tager afsted, må jeg lukke klinikken her, og der er ikke nogen, der betaler min løn. Jeg har heldigvis en mand, der giver mig mad og rødvin, og det er fantastisk. Jeg brænder for mit arbejde med gadehundene, for de er virkelig helt specielle. Man kan tydeligt mærke deres taknemmelighed, og jeg elsker det,« konstaterer hun.

Og kærligheden til dyrene kommer da heller ikke fra fremmede. Geneviève Jørgensens far var nemlig også dyrlæge:

»Min far er altid med mig, når jeg arbejder med dyrene, hvad end det er her i klinikken eller ude i verden. Han var en meget entusiastisk dyrlæge, og det har jeg arvet. Hvis han så mig i dag, ved jeg, at han ville være meget stolt af mig. Ligesom mig sagde min far nemlig altid, at han var så privilegeret at have det bedste job i livet, så kærligheden til dyr deler vi også. Med dyr i sit liv får man ubetinget kærlighed, det mærker jeg selv hver dag i klinikken, og når jeg kommer hjem til mine to tidligere gadehunde Lucky og Blanca,« siger hun.

Hvor næste rejse går hen for Geneviève Jørgensen er endnu fastlagt, men hun regner med at tage af sted først i det nye år. Indtil da kan du og dit kæledyr møde hende i dyreklinikken på Værnedamsvej, der netop har fejret sin 10 års fødselsdag.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vesterbro

Vesterbro-teatre får sparekniven

Annonce