Annonce
Byliv

Kampen for julelys i Istedgade: Sammen vinder vi over vintermørket

Vesterbro må stå sammen for at sikre julebelysningen. De første ildsjæle har gjort forarbejdet, men der er et stykke vej før vi er i mål. Foto: Jacob Crawfurd/BYRD
De sidste par år har en lille gruppe Vestebroere kæmpet og sikret julebelysningen i Istedgade. Uden dem ville vintermørket vinde. Derfor er Vesterbro Bladet gået ind i kampen sammen med den nystiftede handelsstandsforening, der nu beder resten af Vesterbro om hjælp med at udbygge julebelysningen.
Annonce

Aldrig har det været så kønt. Og aldrig har stor en tændstik tændt julelyset i Istedgade.

Det skete onsdag tidlig aften, og det var de friske mænd og kvinder fra Gang i Gaden, der havde kreeret den store tændstik. Den var på samme tid en gave og en hyldest til de vesterbroere, der står bag den episke præstation, det er igen at have julelys i Istedgade.

For i modsætning til, hvad mange tror, så er det ikke en opgave, som kommunen løser. Det er nu for tredje år i træk en lille gruppe af handelsdrivende i Istedgade, der har kæmpet en brav kamp for julestemningen.

Den kæmpestore tændstik, som prøvetændte årets julelys i Istedgade var lavet med venlig hilsen fra Gang i Gaden, der som alle andre vesterbroere sætter pris på julebelysningen. Foto: Jacob Crawfurd/BYRD

- Vi er nogle stykker, der de sidste to år har kæmpet med at få julelysene op i Istedgade. Men det er svært, siger Anja Anna Nielsen, der er virksomhedsleder hos Heidi & Bjarne og Normas og også en del af den nystiftede Istedgade Handelsstandsforening.

Netop handelsstandsforeningen i Istedgade skal være bannerfører for projektet, men det er ikke en nem - eller billig - opgave at drive en julelyset.

Til gengæld er Vesterbro om noget kendt for det stærke fællesskab og viljen til at give en hånd med.

Smukt ser det ud, den skønne julebelysning i Istedgade, der nu er sat op og blev testet for nylig.  Foto: Jacob Crawfurd/BYRD

- Det er især i de svære tider, som nu, at vi på Vesterbro viser, at vi står sammen og skaber fællesskab. Folk er allerede i gang med at melde sig ind i handelsstandsforeningen, og vi skal nok vise, at man kan få ting til at ske, selv i svære tider, siger Anja Anna Nielsen.


Det er især i de svære tider, som nu, at vi på Vesterbro viser, at vi står sammen og skaber fællesskab.

Anja Anna Nielsen, Vesterbro Handelsstandsforening, samt leder af Heidi & Bjarne og Normas


Hun har sammen med Lasse Johansen fra KAFFE i Istedgade 90 og Tine Eiersø fra Girlie Hurly i Istedgade 99 stiftet Istedgades Handelsstandsforening. Hun fortæller, at der gik et lys (julelys?, red.) op for mange Vesterbroere, da coronaen i foråret ramte og lukkede hele gaden ned.

- Vi opdagede jo allesammen under den første nedlukning, hvordan det vil se ud på Vesterbro, hvis man ikke bakker det loakle butiksliv op. Det så vi også at Vesterbro Bladet dokumenterede, og faktisk har mange efterfølgende været opmærksomme på at støtte de lokale butikker, siger hun.

Anna Anja Nielsen fra Istedgade Handelsstandforening er sikker på, at det er når krisen kradser hårdest, at Vesterbroerne viser deres evne til at stå sammen. Foto: Jacob Crawfurd

Fordi Istedgade er en forholdsvis bred gade, er det også en dyr gade at sikre julebelysning i. En enkelt kæde koster let 2-3.000 kroner og derudover er den helt store udgift den faste. Det koster nemlig omkring 50.000 kroner hvert eneste år for opsætning, opbevaring og forsikring. Derfor forsøger de med handelsstandsforeningen at samles om det. Og de håber på opbakning fra hele Vesterbro. For Istedgades er alles.

- Istedgade, ér en ikonisk gade for mange danskere. Vi er ret specielle i Istedgade i og med, at der der nærmest ikke er nogen kædebutikker. Det er en blanding af hipstersmarte tøjbutikker, hælebaren og sidegader med brune bodegaer, shawarma, en gammel frisør. På den måde er det en blanding af det ,der altid har ligger der, og det nye og moderne. Her i Istedgade ér Vesterbro en landsby. Man kender hinanden, passer på hinanden og hjælper hinanden, siger Anja Anna Nielsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
LEDER

Lad ikke vores butikker dø: Køb dine julegaver lokalt

Vesterbro

Ingen skøjtebane på Vesterbro i år

Klumme

Skomagerbutikken der altid har ligget her

Annonce