Annonce
Skodtjans

Kilovis af affald og cigaretskodder: Vesterbro-børn tog en skodtjans for de voksne

8-årige Sol, Ingrid og deres klassekammerater synes det var ok, at rydde op efter de voksne. For om ikke andet forsvandt den del af affaldet fra Vesterbros gader. Foto: René Mølskov
Hvis du synes, at Enghave Plads tog sig særligt godt ud i torsdagens sol, så var det nok på grund af den flotte indsats fra elever fra BørneUNI på Vesterbro.

Sol bøjer sig ned. Hun har blå plastikhandsker på. Hun griber fat om cigaretskodderne, der ryger ned i posen med gennemsuttet filter, aske- og  tobaksrester. Hun tæller dem imens.

- Der var ni, siger hun.

Ingrid noterer det på deres seddel, og sammen holder de styr på, hvor meget af de forskellige typer affald, de samler sammen.

Annonce

Hele 2. klasse fra BørneUNI er denne solrige torsdag i fuld gang med at rydde op efter de voksne, der har smidt kilovis af affald og tusindvis af cigaretskodder på Enghave Plads.

- Vi havde nok regnet med, at der havde været mere madembalage, siger Sol og Ingrid tilføjer hurtigt:

- Men vi er helt vildt overraskede over, at der er så mange cigaretskodder.

3000 skodder og 28 kilo skrald

Torsdag to 2. klassen sig kærligt af Enghave Plads. og tirsdag var det 3. klasserne, der ryddede op. Til sammen fik de samlet flere end 3000 cigaretskodder og næsten 28 kilo skrald.

Der må være voksne, der har en smule dårlig samvittighed over at overlade oprydningen til de små, men for børnene var det glæden over at gøre en forskel, der fyldte mest.

En del af 2. klasse på BørneUNI, som sørgede for at Enghave Plads igen stod fin og ryddet for skrald. Foto: René Mølskov


Vi gør en god gerning og det er jo hyggeligt, at vi kan gå og tale om andre ting imens. Det er meget hyggeligt.

Sol, 2. klasse


- Jamen det har egentlig været ret fedt at rydde op. Også selvom det er efter andre, siger Ingrid og Sol fortsætter:

- Vi gør en god gerning og det er jo hyggeligt, at vi kan gå og tale om andre ting imens. Det er meget hyggeligt. Vi har for eksempel talt om, at vi har soveaftale i morgen og sådan noget, siger hun.

Men de er enige om, at det generelt er ret ufedt, at folk smider deres affald. Hvorfor de gør det, har pigerne ingen idé om.

- Måske gør de det fordi de ikke gider og synes, der er for langt over til skraldespandene?, siger Ingrid.

En kvinde går forbi og ser børnene rydde op. Roser dem for deres indsats.

Annonce

Lokal indsats

Klassens matematiklærer, Line Bergstein fortæller, at det er afgørende for dem, at projektet, der er en del af Danmarks Naturfredningsforenings årlige affaldsindsamling, foregår i børnenes nærmiljø.

- Som skole kan vi godt lide at være en del af lokalmiljøet og gør meget ud af det. Så er en aktivitet som den her jo oplagt. Det er nemt at gå til, og det er nemt at forholde sig til. Det er lige rundt om hjørnet, de rydder op, siger hun og forklarer, at børnene generelt er blevet indignerede over, at så mange voksne bare smider deres cigaretskodder.

8-årige Sol, Ingrid og deres klassekammerater synes det var ok, at rydde op efter de voksne. For om ikke andet forsvandt den del af affaldet fra Vesterbros gader. Foto: René Mølskov

- På Valdemarsgade nåede 3. klasserne at samle 1340 cigaretskodder. Det er helt tosset, så mange skodder, der flyder, siger hun.

Børnene samlede i alt 10,4 kilo affald på Enghave Plads, hvoraf der var 1765 cigaretskodder. I alt samlede de to klasser over 3000 skodder og i alt 27,9 kilo affald.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vesterbro

Springvandet pibler igen

Annonce