Annonce
Vesterbro

Klumme: Kunstinspiration på den afrikanske savanne

Stentøjsskulptur af Alan Waring.

Klumme: Når jeg gennem de sidste årtier har kigget på kunstneren Alan Warings ganske unikke afrikanske stentøjsdyr, der nærmest er solgt, inden glasuren er lagt på de detaljerede afrikanske dyr i ler, bliver jeg også nødt til at nævne hans far.

Kunstneren, designeren, den professionelle safarileder i Østafrika, blandt andet i Kenya og Sudan og playboy fra New York til Saint Tropez i hurtige biler og store yachts, Jørgen Winter Waring.

For uden farens tilknytning til den afrikanske savanne i 1970`erne, ville Alan ikke have oplevet det rige afrikanske dyreliv så tæt på i sin barndom. Alan var tit og i månedsvis i Østafrika, da faren arbejdede dernede som safarileder og fotograf.

Annonce

Far Jørgen havde i mange år galleri i et gammelt bindingsværkshus i en baggård i Indre By, hvor Alans unikke dyr, både afrikanske, men også dyr fra andre verdensdele, så småt tog form og plads. Allerede dengang var Alans stentøjsdyr tekniske mesterværker sirligt detaljerede og formet i paperclay og stod rundt omkring blandt Jørgens egen kunst.

Jørgen Winter Waring har med sin kunst, der tæller købere som Frank Sinatra, sjovt nok altid haft større succes i udlandet end herhjemme. Hans CV viser også en lang liste af gallerier rundt i hele verden, hvor Jørgen har udstillet, blandt andet to solo-udstillinger i Arras Gallery, Trump Tower i New York i firserne.

Der findes utallige fotos i Waring-duoens albums fra Afrika, men specielt et, hvor niårige Alan sidder op ad en nedlagt 600 kilo afrikansk bøffeltyr, er særligt.


Alan kigger på det store, tunge og nedlagte dyr med en blanding af nysgerrighed, styrke, benovelse og kærlige øjne. Et dyr, der nok senere i livet bliver vakt til live i hans kunst og i form af Alans oplevelser.

Githa Schultz, klummeskribent på VesterbroLIV


Alan kigger på det store, tunge og nedlagte dyr med en blanding af nysgerrighed, styrke, benovelse og kærlige øjne. Et dyr, der nok senere i livet bliver vakt til live i hans kunst og i form af Alans oplevelser.

I dag lader Alan sine keramiske dyreskulpturerer være klædt som stereotype mennesker. I mere eller mindre grad fulde af illusioner, normer og selviscenesættelse, til tider tilsat en portion humor, og inde bag al balladen symboliserer dyrene noget oprindeligt, noget ægte.

Danmark er jo ikke Afrika, men både Alan og hans far bruger 'savannen' i Reersø på Sjælland som jagtmarker for enestående dyreoplevelser og som inspiration til deres forskellige kunstudtryk.

Da jeg mødte Jørgen i 1994 til en kunstsalon, var det ikke kærlighed ved første blik.

- Jeg har været på safari i Sydafrika, Zimbabwe og Zambia, plaprede jeg stolt løs, da Jørgen nævnte afrikansk storvildt.

Og straks så Jørgen bling-bling-Githa i all-inclusive luksustelt for sit indre billede med nogle zuluer til at bære den imaginære Gucci-taske. Han var ikke imponeret, og i det hele taget kan man ikke snakke bullshit til Jørgen. Han har vist prøvet verdenen flere gange.

Efterhånden fandt Jørgen ud af, at jeg decideret havde sovet i tomandstelt i bushen uden luksus, badet i primitive bushshowers, raftet under verdens sværeste raft på Victoria Falls, og der steg respekten da lidt for mit Afrika.

Alan og Jørgen Waring er det smukkeste afrikanske eventyr af en far-og-søn-oplevelse, og et eksempel, som ikke er set i Danmark, hvis ikke i verdenen. Et makkerpar, som man ikke set mage til i kunstens verden.

Og selvom Alan i dag er den succesfulde verdenskunstner, er det altid en stolt pappa, som også stadig udstiller egne værker, der som den første viser sin søns kunst frem.

Lidt som i filmen Løvernes Konge må den ældre kongeløve overlade tronen til løveungen før eller siden. Jørgen har gjort et godt stykke arbejde som enlig far, da han altid har støttet Alan og lært ham at tro på sig selv.

Men også stå på egne kunstben hele vejen fra de afrikanske stepper til den store udfordrende cementerede urban savanne med gode eller farlige dyr af en kunstverden. Sympatiske mennesker begge to i øvrigt.

I øjeblikket udstiller Alan Waring et udvalg af sine keramiske skulpturer på Galleri Oxholm på Frederiksberg.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vesterbro

Springvandet pibler igen

Annonce