Annonce
Nytårshilsen

Kulturarv øverst på listen i 2021

- I takt med at byen udvikler sig er kulturarven desværre truet. Tiden skal selvfølgelig ikke stå stille. Vi skal ikke være et frilandsmuseum. Men sporene fra Carlsberg, Enghave Brygge og Postgrunden skræmmer, skriver Thomas Warburg i denne nytårshilsen.
Annonce

Jeg ønsker, at vi passer bedre på kulturarven på Vesterbro i det nye år. I 2021 får vi fx forskellige bud på helhedsplaner for området omkring centralværkstederne på Otto Busses Vej. Området bliver også kaldt Vestre Remisepark, Lille Vesterbro og Jernbanebyen. Området emmer af historie, er kæmpestort og huser en række bevaringsværdige bygninger. Stedet rimer på industrialisering, transport og fremskridt.

Da den nuværende Hovedbanegård åbnede og jernbanen fra 1911 atter kørte syd om Vesterbro, spillede området en vigtig rolle som både godsbaneterræn og værksteder for Statsbanerne. Her blev vogne og damplokomotiver passet og plejet. Nu er det ved at være slut.


Jeg håber, bygherrer, arkitekter, byplanlæggere og politikere vil være nænsomme mod vores kulturarv og i øvrigt inddrage mange af de drømme og visioner, som vesterbroerne har bidraget med de seneste par år

Thomas Warburg


Værkstederne flyttes nu til Næstved og efterlader et kæmpe areal med masser af plads midt i byen. Her kan vesterbroerne (og resten af københavnerne) nu få plads til alt det, vi mangler. Grønne områder, idræt, boldbaner, skæve boliger, socialøkonomiske virksomheder – i samspil med den mere end 100-årige kulturhistorie.

Jeg håber, bygherrer, arkitekter, byplanlæggere og politikere vil være nænsomme mod vores kulturarv og i øvrigt inddrage mange af de drømme og visioner, som vesterbroerne har bidraget med de seneste par år. Historiske bygninger og faciliteter kan omdannes til nye formål. Måske kan et tidligere lokomotivværksted bruges til vesterbroernes egen kultur i stedet? Måske kan lagerbygninger i fremtiden rumme teatre og gallerier?

I takt med at byen udvikler sig er kulturarven desværre truet. Tiden skal selvfølgelig ikke stå stille. Vi skal ikke være et frilandsmuseum. Men sporene fra Carlsberg, Enghave Brygge og Postgrunden skræmmer. Lad os få byrum, der holder på historien. Byrum som vesterbroerne kan leve i. Og lad os få nogle billige boliger i stedet for flere rigmandsghettoer.

Hvordan går det for resten med skorstenen fra det tidlige industriområde omkring Slagtergårdene fra 1860’erne på Enghavevej? Skorstenen var det eneste, der kunne blive stående, da man ryddede området og byggede dyre boliger i stedet. Skorstenen skulle pege tilbage til en svunden tid. Under byggeprocessen blev skorstenen pludselig forkortet med næsten en tredjedel. Det var ikke aftalen og vi fik hurtigt lovning på, at den skulle bygges op igen. Kommer det til at ske i det nye år?

Vesterbro Lokalhistorisk Forening og Arkiv skal værne og oplyse om Vesterbros kulturarv. Vi vil derfor sætte en mindeplade op på skorstenen, når området er bygget om. Mindepladen skal være til minde om Slagtergårdene og med oplysning om stedets historie til nye beboere og andre interesserede.

Vi vil henvise til vores hjemmeside www.lokalhistorisk.dk og dér lægge lokalplanforslag og uddrag af de politiske forhandlinger, der endte med at smide kulturarven ud og i stedet give plads til flere moderne boligkarreer. Historikere, museumsfolk og naboer protesterede. De ønskede at bevare noget af bydelens unikke kulturhistorie. Det lykkedes som bekendt ikke. Nu kan den overlevende skorsten forhåbentlig fortælle historien og minde kommende generationer, byudviklere og politikere om, hvor det hele komme fra.

Det står i hvert fald på min ønskeseddel for 2021.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Klumme

På Enghave Plads med flashback til DDR

Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Frisør 'NO' på Vesterbro

Samfundsind

Gunn drømmer om at hjælpe: "Når en 4-årig råber TØRSTIIIG er det da umuligt at arbejde samtidig"

Annonce