Annonce
Vesterbro

Læser undrer sig: Hvem var han, ham der lagde navn til Otto Krabbes Plads?

Otto Krabbes Plads. Arkivfoto: René Mølskov
I 1995 blev Otto Krabbes Plads ved Dannebrogsgade taget i brug. Men hvem var egentlig Otto Krabbe, og hvorfor fik han en plads på netop Vesterbro opkaldt efter sig, spørger en læser.
Annonce

Den store åbne plads ved siden af legepladsen i Skydebanehaven er et yndet sted for både hundeluftning og om sommeren også solbadning. Ifølge Vejnavnenævnet blev den navngivet i 1995 og taget i brug den 1. maj samme år. Sidenhen er den blevet renoveret adskillige gange og pladsen er blevet kritiseret for ikke at byde på andet end plads mellem husene i den mere tætpakkede del af Vesterbro.

Annonce

Læser undrede sig

Men hvem var egentlig Otto Krabbe, spørger Helle Andrés. Og hvorfor har han fået en plads på Vesterbro opkaldt efter sig?

Det er der god grund til. For selv om Otto Krabbe voksede op i Thy i nordvestjylland, så var det i særlig grad på Vesterbro, han endte med at gøre en forskel.

Otto Krabbes Plads. Arkivfoto: René Mølskov

Efter hans teologi-eksamen i 1934 overtog han ledelsen af Settlementet på Vesterbro, hvor han som bare 26-årig blev forstander.

Annonce

Kritik af Vesterbro-miljø

Midt i 1950'erne gik han til kamp mod det hårde miljø på Vesterbro, som han kritiserede for at bære en stor del af skylden for ungdomskriminaliteten. Han kritiserede de 240 værtshuse, der i slutningen af 50'erne var på Vesterbro for at tage manglende ansvar. Han kæmpede en brav kamp for boligsanering på Vesterbro og var i 1960'erne med til at få skabt et familiecenter på Vesterbro.

Han kæmpede også ihærdigt for at samle vesterbroerne i et opråb mod boligpolitikken, dog uden stor succes.

Annonce

Er det et hundelokum?

Otto Krabbe døde i 1994 og pladsen tog navn efter ham i 1995.

I sin bog 'Respekt', der handler om Settlementets arbejde skriver forfatter og foredragsholder Pia Fris Laneth med udgangspunkt i en artikel i Vesterbro Bladet, om navngivningen af pladsen:

- I 1996 havde ’Den yngre Mødreklub’ 50 års jubilæum. Anna Krabbe, var da 85 år og sad stadig for bordenden med en god cerut, når de syv tilbageværende klubmedlemmer hver 14. dag samledes i Settlementet, fortalte Vesterbrobladet. På det tidspunkt var pladsen mellem Dannebrogsgade og Westend lige blev opkaldt efter hendes afdøde mand, Otto Krabbe. Det brød damerne sig ikke om. ”Det er den forkerte plads,” udbrød en – ”Det er et hundelokum! Og der vil altid blive drukket bajere dér, så længe Socialcentret ligger der.” Hvad ville Otto Krabbe mon selv have sagt?

”Han ville have grinet højt,” mente Anna Krabbe, ”den slags tog han ikke så højtideligt."

Annonce

Ved du mere?

Vejnavnenævnet i Københavns Kommune hører under Teknik- og Miljøudvalget og medarbejdere er lige nu ved at undersøge for VesterbroLIV, om de kan finde mere historisk materiale, der fortæller om selve processen bag navngivningen af pladsen.

Har du mere fakta, sjove anekdoter om Otto Krabbe, om pladsen eller Settlementet, så er du velkommen til at skrive til os.

Og har du en anden sag, vi skal undersøge eller et spørgsmål, du mangler svar på, så tøv ikke med at skrive.

_

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Vesterbro har ikke brug for en stormoske

Annonce