Annonce
Vesterbro

Læsere undrer sig: Derfor blev træet i Gråstensgade vraget

Det lille træ, der bryder asfalten i Gråstensgade blev indstillet som Ikonisk træ. Men trods den store lokale betydning og rummelige værdi, så klarede det ikke skærene og blev altså ikke udnævnt som ikonisk træ. Foto: René Mølskov
Det smukke træ, der i Gråstensgade bryder asfalten og titter frem midt på vejen, blev indstillet til at komme med på listen over ikoniske træer. Ikoniske træer kan kun fældes efter politisk godkendelse. Men træet i Gråstensgade kom ikke med på listen.
Annonce

For nylig kom træet på Liva Weels Plads, de sidste træer rundt om skaterbanen og boldburet på Enghave Plads, samt en gruppe træer på Halmtorvet, med på listen over Ikoniske Træer i Københavns Kommune. Men fra Vesterbro var der indstillet endnu flere træer som Ikoniske.

Blandt andet det træ, der står midt i Gråstensgade og ligner at det har trodset menneskets asfalt-mani og vokset på trods. Det er ikke den sande historie om træet, men alligevel har det en særlig plads i mange vesterbro-hjerter. Derfor vakte det undren, da Vesterbro Bladet kunne fortælle, at det ikke var kommet med på listen.

- Absurd at træet i Gråstensgade ikke kom med... Det opfylder da alle 7 kriterier. Hvem kan oplyse hvilke kriterier det faldt på?, lød det blandt andet i en af kommentarerne på avisens facebookside.

Vesterbro Bladet fulgte naturligvis op med selvsamme spørgsmål til Københavns Kommunes Teknik- og Miljøforvaltning, der administrerer listen og indstiller til det politiske udvalg, hvilke træer, der skal med på listen over Ikoniske Træer.


- Et træ kan godt være værdifuldt for lokalområdet, uden at blive udpeget til ikoniske træ.

Teknik- og Miljøforvaltningen, Københavns Kommune


Fra forvaltningen lyder det at;

- Et træ kan godt være værdifuldt for lokalområdet, uden at blive udpeget til ikoniske træ.

Det enkeltstående træ i Gråstensgade er blevet afvist efter en vurdering af de syv kriterier, hvoraf mindst fire skal være opfyldt for at det kan blive godkendt som ikonisk.

Ifølge forvaltningen har man vurderet at;

- Træet har lokal betydning og rummelig værdi, men vurderes ikke at opfylde kriterierne for udpegning som ikonisk.

Forvaltningen har derfor vurderet - og indstillet - at træet kun lever op til kriterierne 2 og 3 og altså ikke kriterium nummer 1, 4, 5, 6 og 7. Det blev vedtaget af politikerne i Teknik- og Miljøudvalget på et møde i efteråret 2020.

Se de 7 kriterierne i faktaboksen.

Ikoniske træer

Der er syv kriterier for ikoniske træer. Og bliver et træ indstillet og opfylder mindst fire af de syv kriterier, kan det udnævnes som ikonisk træ.

De syv kriterier er:

  1. Træet skal være et fuldt udvokset træ

  2. Der skal være et særligt lokalt tilhørsforhold

  3. Træet har en særlig arkitektonisk/rumlig værdi

  4. Træet har en særlig biologisk værdi

  5. Træet har en særlig aktiv betydning for det lokale mikroklima

  6. Træet giver særlige sanselige oplevelser

  7. Træet har en historisk betydning

Annonce
Annonce
Klumme

Kunst i palæet: om livsenergi og passion

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Trafik

Nu må busserne vige ved kaotisk terminal

Klumme

Skomagerbutikken der altid har ligget her

Vesterbro

Ingen skøjtebane på Vesterbro i år

LEDER

Lad ikke vores butikker dø: Køb dine julegaver lokalt

Annonce