Annonce
DEBAT

Lad os værne om religionsfriheden på Vesterbro

Byggeriet på Amerikavej. Foto: Christian M. Olsen

I Vesterbro Bladet kritiserer Mikkel Kjær og lokaludvalgsmedlem Lars Vestergaard (DF) den igangværende udvidelse af Muslim Cultural Institutes moské og kulturhus på Amerikavej med nogle argumenter, der virker ude af proportioner. Ifølge artiklen vil udvidelsen 'give plads til næsten 1.000 bedende'.

Helt overordnet har vi religionsfrihed i Danmark, og den skal vi også værne om her på Vesterbro. Den grundlovssikrede religionsfrihed betyder, at enhver har ret til at udøve sin tro eller overbevisning inden for lovens rammer, og at ingen må diskrimineres pga. sin tro eller overbevisning. (Grundlovens §§ 67 og 70.)

Derfor har muslimer selvfølgelig lov til at opføre moskéer, ligesom andre religiøse samfund må bygge kirker, templer mv. Det gælder også Muslim Cultural Institute på Amerikavej. I den forbindelse skal det også bemærkes, at der ikke er tale om at bygge en helt ny moské, men om at udvide en eksisterende. Den blev etableret omkring 1980, og flyttede i 1998-1999 til den nuværende adresse på Amerikavej. Så den har omkring 40 års historie på Vesterbro, heraf halvdelen på Amerikavej.

I en kortlægning af Danmarks moskéer i 2006 står der om Vesterbromoskéen, at der kan komme op til 900-1.000 mennesker til fredagsbønnen. I en opfølgende bog (2019) beskrives Muslim Cultural Institute som 'en af Danmarks absolut største moskéer, hvad angår de daglige bønner og ikke mindst fredagsbønnen'.

På den baggrund er det også vanskeligt at forstå flere af de kritikpunkter, der nævnes i artiklen den 24. februar. Et af kritikpunkterne er, at moskéen vil skabe trafikkaos, fordi der kun er 17 p-pladser. Men ifølge kortlægningerne af danske moskéer er der allerede gennem flere år kommet flere hundrede mennesker i moskéen til fredagsbøn, så der er tilsyneladende ikke tale om et nyt problem.

I øvrigt er det vel en udfordring, som moskéen deler med mange andre på Vesterbro. Ikke langt fra Muslim Cultural Institute ligger koncert- og spillestedet VEGA, hvor der jævnligt (uden for aktuelle corona-restriktioner) holdes små og store koncerter. VEGA henviser på sin hjemmeside til parkering i et nærliggende p-hus med 77 pladser. Samme p-hus kan vel også benyttes af moskéen. Der er heller ikke særligt mange p-pladser ved kirkerne på Vesterbro.


Det er mit indtryk fra tidligere arrangementer, at kristne og muslimer sagtens kan finde ud at leve fredeligt sammen i respekt for vores forskelligheder her i bydelen.

Bent Dahl Jensen


Et andet kritikpunkt er påstanden om, at opførelsen af to minareter vil føre til øget 'islamisering', hvad der så end forstås ved det begreb. Igen er det vanskeligt at se, at den igangværende udvidelse af moskéen, vil betyde ret meget i forhold til islams synlighed på Vesterbro. Det er jo ikke anderledes, end at der er kirketårne ved kirkerne i bydelen.

Og det er mit indtryk fra tidligere arrangementer, at kristne og muslimer sagtens kan finde ud at leve fredeligt sammen i respekt for vores forskelligheder her i bydelen. Lad det fortsat være sådan, så vi viser, hvad det vil sige at praktisere religionsfrihed.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Verden begynder for enden af Istedgade

Corona

Slut med pop-up centre i København

Annonce