Annonce
Vesterbro

Nedrivning af Carlsberg-siloen: Farvel til Vesterbros store pejlemærke

Nedrivningen af Carlsberg-siloen er en del af byplanlægningen om udbygningen af Carlsberg Byen. Det forventes at nedrivningen vil tage mere end 1 år. Foto: Githa Schultz

Klumme: Når man kigger på arkitekten Svenn Eske Kristensens tegninger, der er lagt til grund for Danmarks højeste kontorbygning Carlsberg-siloen på 88 m, født i 1960erne som silo og blandt andet ombygget til kontor i 1997, kan man godt undre sig over, hvorfor den bygning, sammen med de tilstødende bygninger, overhovedet skal ned - blot for at erstattes af noget tilsvarende.


Carlsberg-siloen har altid, både før- og efter sit oplyste Carlsberg skilt, stået som et flot lyst pejlemærke, når man skal finde vej hjem til Vesterbro.

Githa Schultz


Annonce

Carlsberg-siloen har altid, både før- og efter sit oplyste Carlsberg skilt, stået som et flot lyst pejlemærke, når man skal finde vej hjem til Vesterbro. Nu står det grimme og færdige Bohr Tårn, der tilgengæld allerede slår revner i sin ellers korte levetid, som et mørkt og dystert pejlemærke og ligner et krematorietårn i brunligt rust ude i det fjerne.

Det går langsomt men sikkert fremad med nedrivningen af kæmpen, der ligger ved Østerbros svar på kartoffelrækkehuse - kendt som Humleby. Humleby, hvor nye rækkehuse er skudt op og arkitektonisk skal mingle ind i tapetet med de gode gamle rækkehuse, men som mest af alt minder om legobyg i fesne farver.

Carlsberg-området har jo altid været lidt omgærdet af en lukket mystik, da jeg voksede op på Vesterbro. Som barn kom jeg på rundtur med et lille tog i Carlsberg området samt kørsel i nogle af de underjordiske gange. Jeg blev ovenikøbet beværtet med gratis sodavand. Det var en flot Carlsberg-tid i smukke omgivelser både udenfor og inde i det, dengang, ellers lukkede Carlsberg-område.


Nu er det en lidt blandet fornøjelse at gå igennem Carlsberg Byen. For lidt gammelt - for meget smart i en fart byggeri i rimelige mørke byggesten med en reklame-gul Netto til at lyse forretningslivet op

Githa Schultz


Det har altid været en glad oplevelse at gå op ad bakken til Søndermarken og hilse på de store flotte elefanter. Nu er det en lidt blandet fornøjelse at gå igennem Carlsberg Byen. For lidt gammelt - for meget smart i en fart byggeri i rimelige mørke byggesten med en reklame-gul Netto til at lyse forretningslivet op - eller en ejendomsmæglers kontor med store vinduer.

Indtil videre er det de gamle bygningers sjæl, historie og skønhed, der holder begejstringen oppe på gåturen, imens ejerlejlighederne, der pibler frem, ligger tæt og i den tårnhøje millionklasse.

Fortidens vingesus af brygger Jacobsen på gåturen, giver mig trods alt stadig en ædel og særlig Vesterbro luksus samt en fornemmelse af at være på udflugt med kurs mo gode gamle Søndermarken. Især set med barndommens arbejderklasse øjne, der var opvokset nær billige Istedgade og arbejderklasse miljøet.

Som linjerne i Shubiduas tekst om Hvalborg, lyder ”Alting har en ende” og en kærlig tanke til Michael Bundesen, har nedrivningen af Carlsberg-siloen så også en ende. Omend den kommer til at strække sig over et år, fordi man skånsomt tager hensyn til at folk i det tæt beboede område omkring Carlsberg-siloen, ikke skal blive ramt at støv og derfor klipper den ned.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vesterbro

Springvandet pibler igen

Annonce