Annonce
Samfundssind

Gør en forskel, når det gælder: Lær at redde folk, der har taget en overdosis

Michael Lodberg Olsen fra Antidote Danmark blev i sin tid engageret i arbejdet for gadens folk, da han som småbarnsfar dagligt blev konfronteret med de usle kår, hans medmennesker med stofmisbrug havde lige udenfor hans lejlighed. Foto: Angela Brink
Hver torsdag kan du, der er bosat på indre Vesterbro, komme til gratis kursus i at redde mennesker, der har fået en overdosis.

Antidote Danmark vil hver torsdag i den kommende tid dele ud af to vigtige ting. Deres viden om, hvordan man kan redde mennesker, der har taget en overdosis’ liv, og små engangs-næsesprays, som man på stedet kan give folk, man mistænker for at have taget en overdosis, så de kan redde livet.

Michael Lodberg Olsen, der er leder af Antidote Danmark, begyndte arbejdet til fordel for stofmisbrugere på Vesterbro, da han som småbarnsfar for 20 år siden nærmest dagligt stødte på en død eller stærkt forkommen stofmisbruger i sit lokalområde.

- Mit engagement i stofbrugersagen begyndte med, at telefonboksen på Halmtorvet udenfor min lejlighed blev brugt som både fixerum og toilet. Jeg tænkte meget over, hvad jeg skulle sige til mine børn, når de dagligt blev konfronteret med, hvor uværdigt nogle mennesker er tvunget til at leve, fordi de har et misbrug, siger han.


telefonboksen på Halmtorvet udenfor min lejlighed blev brugt som både fixerum og toilet. Jeg tænkte meget over, hvad jeg skulle sige til mine børn

Michael Lodberg Olsen, Antidote Danmark


Annonce

Dårlig, halvdød eller død

Selvom Vesterbro stadig et sted, hvor stofmisbrugere søger til, var stofmisbrugernes problemer markant mere udbredte og synlige for godt 20 år siden, da Michael Lodberg Olsen flyttede til.

- Før i tiden fandt man jævnligt en dårlig, halvdød eller død stofbruger, hvor jeg som borger hver gang selvfølgelig måtte tage fat i ambulance eller politi, fortæller Michael Lodberg Olsen. Det fik ham til at gå ind i arbejdet for at forbedre forholdene for misbrugerne.

Indtil der blev etableret fixerum i 2011, var det almindeligt, at Michael og andre, der var involveret i arbejdet med at finde en balance mellem misbrugere og især familier på Vesterbro, samlede mellem 8.000 og 12.000 brugte kanyler op om ugen. I dag er antallet af efterladte kanyler faldet med 85 procent.


Før i tiden fandt man jævnligt en dårlig, halvdød eller død stofbruger, hvor jeg som borger hver gang selvfølgelig måtte tage fat i ambulance eller politi

Michael Lodberg Olsen, Antidote Danmark


Annonce

Kan ikke bare holde op

Michael Lodberg Olsen oplever, at byfornyelsen har gjort skellet mellem stofmisbrugere og almindelige borgere mere ekstremt. Hvor folk før ofte flyttede fra Vesterbro, når de fik børn, er der nu mange familier i bydelen.

- Vi andre fik bedre forhold, imens gadens folk ikke fik det meget bedre. Der er hvert år flere, der dør af en overdosis, end der dør i trafikken, siger han og påpeger, at stofmisbrugerne på Vesterbro gade-stofscene ofte bruger stofferne som løsning på komplekse problemer og derfor ikke bare kan holde op.

Ved at tage et kursus i at give en antidote-næsespray, kan man som velfungerende Vesterbro-borger redde menneskeliv. Det er vigtigt, at sprayen gives, straks der er mistanke om en overdosis, så hjernen og andre vitale organer ikke når at tage varig skade.


Vi andre fik bedre forhold, imens gadens folk ikke fik det meget bedre. Der er hvert år flere, der dør af en overdosis, end der dør i trafikken

Michel Lodberg Olsen, Antidote Danmark


Annonce

Kan også bruges i bylivet

Og selvom antidote-næsesprayen primært er tiltænkt gadens folk, der har et dagligt brug af opiater som heroin, kan de være handy i bylivet også.

Michael Lodberg Olsen påpeger, at de fleste dødelige overdoser i det mere gennemsnitlige natteliv skyldes, at folk for eksempel tror, de har købt ren kokain, men det så viser sig at være iblandet heroin. Også i de tilfælde virker antidote-næsesprayen, som er så lille, man kan have den med i tasken altid.

Hver spray koster cirka 200 kroner. Men som Michael Lodberg Olsen siger.

-Det er billigt for at redde et menneskeliv.

Sådan kommer du til 20 minutters kursus i at afhjælpe en opiat-overdosis

● Hvis du bor på indre Vesterbro kan du komme til kursus i at bruge en antidote-næsespray mod opiatoverdoser hos Antidote Danmark.

Tilmelding er ikke nødvendig – du skal bare dukke op torsdage i tidsrummet mellem klokken 17 og 19 hos Antidote Danmark, Onkel Dannys Plads 1, 1. sal 1711. Kurset varer kun 20 minutter

● Når man har gennemført kurset, får man udleveret en antidote-spray, så man er beredt til at afhjælpe overdoser

● Antidote deler omkring 1000 sprays ud om året. Cirka hver niende spray bliver brugt

● Antidote Danmark driver også Fixelancen på Onkel Dannys Plads, hvor stofmisbrugere under opsyn af en sygeplejerske kan tage deres stoffer og straks blive hjulpet, hvis de har brug for det.

● Antidote Danmark er støttet af Sundhedsministeriet

● Fixelancen er støttet af Oak Foundation DK.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Verden begynder for enden af Istedgade

Corona

Slut med pop-up centre i København

Annonce