Annonce
Den åbne stofscene

Sådan fik de endnu flere stofmisbrugere i behandling under Corona-nedlukningen

Corona-nedlukningen har betydet, at flere stofbrugere er kommet i behandling. Det skyldes blandt andet, at Rusmiddelbehandlingen Vigerslev Allé i endnu højere grad har behandlet via opsøgende teams. Blandt andet på Mændenes Hjem og Reden. Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Med fire ugers intensivt og opsøgende arbejde lykkedes det Rusmiddelbehandlingen at få 22 stofbrugere i behandling. Det er unikke erfaringer, der måske kan danne grundlag for fremtidens hjælp til stofbrugere, der ønsker at komme i behandling.

- Da Corona-udbruddet kommer, lukker vi hele huset ned. Vi må naturligvis ikke have store forsamlinger og dermed risikere smittebomber, fortæller Jannie Grandt Thomsen, der er leder af Rusmiddelbehandlingen Vigerslev Allé.

Det er dem, der er den nærmeste samarbejdspartner omkring den åbne stofscene og derfor går der heller ikke lang tid, for de bliver kontaktet med spørgsmål til, hvad der så skal ske.

- Ret hurtigt kontakter ngo'erne os. Særligt Reden og Mændenes Hjem spørger ind til, hvad der skal ske med de brugere, der faktisk har brug for behandling. Hvad sker der med dem?

Annonce

Selvom døren blev låst på Vigerslev Allé, tager de fortsat imod brugerne. Men kun efter en screening i døren, og ikke så mange ad gangen, som tidligere. Det giver udfordringer. Og det vidste de allesammen godt, at de blev nødt til at reagere på med det samme.

Corona-nedlukningen har betydet, at flere stofbrugere er kommet i behandling. Det skyldes blandt andet, at Rusmiddelbehandlingen Vigerslev Allé i endnu højere grad har behandlet via opsøgende teams. Blandt andet på Mændenes Hjem og Reden. Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

- Vi taler meget om, hvordan vi griber det an. Og et par uger efter nedlukningen går jeg ned og taler med en af vores læger, snakker med en socialfaglig medarbejder og så låner vi en sygeplejerske fra en anden afdeling, fortæller Jannie Grandt Thomsen.

Dermed var en ny indsats på ganske kort tid skabt.

Intense opstartsuger

Den næste måneds tid går det rigtig stærkt.

- Vi begynder på Reden og får trappet de kvinder op, der er dernede. Derefter går vi til Mændenes Hjem. Vi får en 5-7 nye i behandling hver uge. Det er selvsagt en meget hektisk periode. Vi låner lokaler hos Mændenes Hjem og Reden, hvor vi kan sætte behandlingen igang. I teamet mødes vi både morgen og eftermiddag for at finde den bedste behandling for hver eneste af dem. Det gør vi i fire uger og det er meget intensivt, siger Jannie Grandt Thomsen og fortsætter:

- Men i løbet af den periode, får vi simpelthen fat i dem, der faktisk gerne vil ind i et behandlingsforløb.

I alt er der nu sat 24 i gang med et behandlingsforløb. Og de holder stadig fast.

Annonce

Bedre livskvalitet

De 24, der nu er i gang med et behandlingsforløb, er langsomt men sikkert blevet bedre. Fra en daglig kontakt og justering er flere gået til at klare mere selv.

- Det har gjort et kæmpe forskel, at vi er kommet ud til dem og har fremskudt deres behandling. De er nu kommet op på en dosis, som gør at deres livskvalitet er bedre og de formår faktisk at møde op til afhenting af medicin, og faktisk også at møde op til samtaler med den socialfaglige medarbejder, siger hun.

Rusmiddelbehandlingen arbejder med substitutions-behandling. Det vil sige, at man får metadon eller buprenorphin for sit opiatmisbrug, der primært består af illegal metadon eller heroin.

Annonce

Borgmester: Mulig fremtidsmetode

Der er afsat midler til den ekstra opsøgende behandling resten af 2020. Men resultaterne er allerede så positive at det måske kommer til at præge, hvordan kommunen fremadrettet arbejder med det. I hvert fald er også Socialborgmester Mia Nyegaard fokuseret på at ændre hele tilgangen til socialområdet, så den bliver baseret langt mere på opsøgende arbejde:

- Hospitalssystemet er simpelthen no-go for de her mennesker, og vi kan se, at det også gælder under coronakrisen. På tværs af civilsamfund og forvaltning har vi skruet op for de opsøgende indsatser, og det ser virkelig ser ud til at være en succes over hele linjen. I socialforvaltningen har vi sat langt flere misbrugere i behandling med det opsøgende misbrugsteam, vi etablerede under corona. Det er helt sikkert noget, vi skal arbejde videre med, og som jeg vil få sat på dagsordenen på rådhuset, siger hun i en mail til Vesterbro Bladet.

Annonce

Mest læste

Annonce
Alarm112

Politiet efterlyser 33-årig mand efter fængselsflugt

Annonce

Seneste nyt

Annonce
Vesterbro

Erstatter Gasværksvejens Skole: Ny skole klar til skolestart 2024

Annonce
Forsiden netop nu
Indland

Mere natteliv og farvel til mundbind om lidt: De fleste restriktioner er udfaset i september

Mest læste

Seneste nyt

Annonce