Annonce
Vesterbro

Tænker du over historien bag din gades navn? - Det gør jeg

Maleri af Franz Ehrlich fotograferet af Githa Schultz
Annonce

Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.

Jeg bor jo i et slags Sønderjylland forstået på den måde, at de umiddelbare gadenavne rundt omkring mig på Vesterbro kommer fra steder i Sønderjylland.

Jeg bor i Flensborggade, min far var arbejdsformidlingschef i Tøndergade, og min mor arbejdede i en børnetøjsbutik i Istedgade.

I år er der ekstra meget liv i gadenavnene. Også fordi jeg er på vej til Sønderjylland og blandt andet skal fejre, at det i år er 100 år siden, at Sønderjylland blev genforenet med Danmark.


Et cafébesøg i Dybbølsgade bliver en anderledes oplevelse fremover, nu jeg skal se Dybbøl Mølle ved Dybbøl Banke.


Jeg ejer et maleri malet af en tysker. En ikke helt ukendt tysker i kunst- og arkitekturkredse. Han hed Franz Ehrlich. Arkitekt, grafisk designer, kunster og var med til at starte Bauhaus-bevægelsen.

Og vi taler ikke om Bauhaus byggemarked i Glostrup, men en kunst-og arkitektskole grundlagt i Weimar, der i sidste ende gik til grunde, da nazisterne lukkede skolen.

Bauhaus flyttede fra Weimar til Dessau og dernæst Berlin i årene 1919-1933. Skolen var ganske unik og for evigt forud for sin tid inden for kunst og arkitektur.

I anledning af genforeningen viser Kunstmuseet i Tønder sammen med Kunstmuseet Brundlund en udstilling i Sønderjylland. En kunstudstilling, der viser udvekslingen og strømningerne mellem dansk og tysk kunst gennem 200 år i medgang og modgang, som også er titlen på udstillingen.

Og fra nu og i resten af 2020 hænger mit maleri fra 1932 malet af Franz Ehrlich nu i Tønder Kunstmuseum.

Jeg arvede for år siden en kunstsamling og blandt andet Franz Ehrlichs maleri ”Komposition.” Min ven, der testamenterede sin samling til fire mennesker - blandt andet mig - forærede mig maleriet, inden han døde.


Måske er der ikke mange, der egentlig tænker over det gadenavn, de bor i. Det gør jeg!


Men vi blev enige om, at det hellere måtte gå ind i den samlede arv. Det blev heller ikke solgt på Bruun Rasmussen Kunstauktioner, så vi fire trak lod om at købe det ud, og skæbnen ville, at jeg vandt lodtrækningen, så det alligevel endte hos mig.

Det har hængt på Vesterbro i mange år. Et maleri, der på en måde har en smertelig historie, fordi kunstneren endte i Kz-lejr. Både på grund af sin tilknytning til Bauhaus-bevægelsen og kunst, men også på grund af sine kommunistiske synspunkter.

Franz Ehrlich designede skiltet “Jedem das Seine” i Buchenwald Kz-lejr, hvor nazisterne havde anbragt ham.

Det lykkedes ham at overleve Buchenwald, og han endte som chefarkitekt i Leipzig efter krigen, hvor han for øvrigt også blev født.

På et tidspunkt forsøgte jeg at sælge maleriet til Buchenwald, og de ville hellere end gerne have det - gratis.

I stedet blev jeg kontaktet af Sønderjyllands Kunstmuseum, som vidste, at jeg ejer det maleri.

Og nu bliver Franz Ehrlich bragt til live på en væg i Tønder i et mere venligt ærinde end tvangsdesign af et jerngitter og idé fremelsket af ondskabsfulde nazister til at pynte indgangen til en Kz-lejr.

Fra Little Jutland på Vesterbro til rigtige Sønderjylland og slaget ved Dybbøl og Isted Hede - områder nær Flensborg.

For ikke at glemme Istedløven. En skulptur, der blev skabt til minde om slaget ved Isted Hede og er flyttet frem og tilbage mellem Danmark og Tyskland.

Men nu befinder den sig i Flensborg Gamle Kirkegård. Forhåbentlig er den blevet renset for hærværks-maling. Den har nemlig været ude for et angreb i april 2020.

Et cafébesøg i Dybbølsgade bliver en anderledes oplevelse fremover, nu jeg skal se Dybbøl Mølle ved Dybbøl Banke. Møllen har også været grueligt meget igennem.

Måske er der ikke mange, der egentlig tænker over det gadenavn, de bor i. Det gør jeg!

Og der er et vejnavn, jeg simpelthen ikke kunne tænke mig at bo i, uanset hvor billig, lækker en lejlighed eller hus jeg fik tilbudt. Den vej hedder Syrefabriksvej og ligger på Amager.

Så bliver jeg hellere i fordums krigszone i Sønderjyllands gadenavne på Vesterbro.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vesterbro

Mød Thorup og Raug til festival

Vesterbro

En unik perle fylder fem

Rooftop-art

Du så mig godt - på Rooftop

Vesterbro

Vil du lave hækleklub eller politisk debat i Café Sonja? Endnu flere frivillige skal give liv til nye meningsfulde fællesskaber

Vesterbro

Byttebikserier ved Ruben og Bobby

Vesterbro

Bliv gift i et snuptag

Annonce