Annonce
Unge

Ungdomspræst: Du skal pleje din sjæl trods corona

uKirke-præst Therese Møller slår til lyd for, at man som ung bruger hende som præst, hvad end man tror på noget eller ej. Her ses hun foran alteret i kirken, der før hed Gethseme Kirke. Foto: Angela Brink
I uKirken på Dannebrogsgade opfordrer den nye ungdomspræst Therese Møller til, at man som ung bruger hende til at tale, for sjælen kan have ekstra brug for pleje, når vi ikke kan ses fysisk.

UKirke-præst Therese Møllers tiltrædelse faldt sammen corona-nedlukningen. Forsamlingsforbuddet har gjort det umuligt at afholde nogen af kirkens ellers mange, populære begivenheder for og af 15 til 25-årige.

Alligevel er det ikke helt korrekt at tænke på uKirken som lukket.

- Selvom kirken rent fysisk er lukket, er den stadig åben. Jeg er her, hvis man har brug for nogen at tale med. Er man en ung mellem 15 og 25 år, skal man endelig bare tage kontakt til mig, siger Therese Møller.

Normalt er uKirken et sprudlende rum med fællesspisning, debatter, digtoplæsninger, bogklubber, tøjmarkeder, koncerter og alt muligt andet, der passer ind i uKirkens mål om fællesskab. Arrangementerne laves af de unge selv med præsten som facilitator.


Selvom kirken rent fysisk er lukket, er den stadig åben. Jeg er her, hvis man har brug for nogen at tale med. Er man en ung mellem 15 og 25 år, skal man endelig bare tage kontakt

Therese Møller, uKirke-præst


Man kan nærmest ikke mærke, uKirken er en del af Folkekirken. Kirkebænkene er erstattet med hyggeligt slidte sofaer, og der, hvor man i andre kirker knæler for at modtage nadveren, ligger der en stak spraglede fatboy-puder hulter til bulter klar til at slænge sig i. Prædikestolen bliver mest brugt som DJ-pult, fortæller Therese Møller.

Annonce

Får sat tankerne fri

Alligevel er der tale om et kirkerum, og det åbner for samtaler af mere eksistentiel karakter. Det fortæller Maria Beydin, der er kommunikationsansvarlig i uKirke.

- Mange af de kropslige regler, der gælder i en kirke for eksempel med at være stille, gør sig ikke gældende her. Vi larmer og bevæger os for eksempel, når vi spiller bordfodbold. Den kropslige frisættelse her i uKirke, frisætter også ånden, siger Maria.

De religiøse værdier skaber et rum, hvor unge ud over at have det sjovt og være sammen kan tale om andre ting, end man snakker om i det daglige.


Det behøver ikke at have noget med kirke eller gud at gøre. Man bliver ikke puttet i kasser eller diagnosticeret. Jeg har fuldstændig tavshedspligt

Therese Møller, uKirke-præst


- Vi tager også nogle af de kristne budskaber og bruger dem på en ny måde. For eksempel har vi taget de 10 bud og snakket om, hvordan 10 bud på bæredygtighed kunne se ud, fortæller Maria Beydin.

Præsten har tavshedspligt

Therese Møller har ikke kunne være facilitator på nogen fysiske arrangementer, siden hun tiltrådte. Men uKirken har podcasts og web-baserede begivenheder. Det er de fleste unge dog trætte af, da mange af dem længe har tilbragt skoledagen på computeren i stedet for i klasseværelset.

Netop derfor er det vigtigt for Therese Møller at få spredt budskabet om, at hun står til rådighed for sjælesorg og uformel samtale via telefon, chat eller hvad der kan lade sig gøre under gyldig hensyntagen til corona.


Der er ikke noget effektivitetsmål i en kirke, og det er der i snart alle andre sammenhænge. Men når man taler med Therese, er der ikke noget krav om et resultat.

Maria Beydin, uKirken


- Der er mange unge, der kæmper med ting. Svære emner. Der kan man altså godt række ud til sin ungepræst. Det behøver ikke at have noget med kirke eller gud at gøre. Man bliver ikke puttet i kasser eller diagnosticeret. Jeg har fuldstændig tavshedspligt, siger Therese Møller.

Annonce

Ingen effektivitetsmål

Tilbuddet om at tale uformelt med en præst er populært. Præsten er en samtalepartner, der kan komme med nogle andre perspektiver. Mange synes, det er sjovt, fedt og lidt underligt at have talt med en præst om noget, fortæller Maria Beydin.

- Der er ikke noget effektivitetsmål i en kirke, og det er der i snart alle andre sammenhænge. Men når man taler med Therese, er der ikke noget krav om et resultat. Det er et sted, hvor man kan få lov til at vende nogle tanker. Og så har vi det bare sjovt! Vi fester og griner meget, siger de.

UKirken åbner så snart de må ifølge sundhedsmyndighederne coronaregler.

Sådan kontakter du uKirke-præsten

Hvis du er mellem 15 og 25 år er du velkommen til at kontakte ungepræst i uKirken Therese Møller for en fortrolig samtale.

Du kan kontakte Therese Møller på therese@ukirke.dk eller gennem uKirkens Facebook-side, som du finder her.

uKirke-præst Therese Møller er stadig til at komme i kontakt med, hvis man er mellem 16 og 30 år og har brug for en at tale med. Her ses hun i det hyggeligt rodede kirkerum i det tidligere Gethsemene Kirke. Foto: Angela Brink
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vesterbro

Nu kommer der vand i springvandet

Annonce