Annonce
Vesterbro

Vesterbro-teatre får sparekniven

Dramatiker, instruktør og teaterleder Christian Lollike mener, at kommunen sætter teatret i en absurd situation, der tvinger dem til at flytte. Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
For tre år siden satsede Københavns Kommune stort på underholdningsscenen i Kødbyen med Teater Sort/Hvid. Nu fjerner politikerne 1,2 millioner fra budgettet og det betyder ifølge teatret reelt en lukning. Også Husets Teater i den Brune Kødby bliver hårdt ramt.
Annonce

- Vi bliver sat i en absurd situation, der reelt tvinger os til at flytte fra vores helt nybyggede teater i Kødbyen. Et teater, som har været åbent i tre år, siger Christian Lollike, kunstnerisk direktør på Sort/Hvid i en pressemeddelelse.

Han har stået i spidsen for en af de største teatersucceser i hovedstaden, som for få år siden flyttede ind i det nybyggede teater i Kødbyen til 19 millioner kroner. En satsning, der nu bliver umuliggjort af beskæringen i budgettet på 1,2 millioner kroner.


De misbruger borgernes penge og har ikke en langvarig kulturpolitik. Hvad får københavnerne ud af, at der etableres nye teaterhuse, hvis støtten til disse investeringer trækkes tilbage ved næste bevillingsrunde?

Christian Lollike, kunstnerisk direktør på Sort/Hvid


Sort/Hvid betaler nemlig husleje til Københavns Kommune, og huslejen i Kødbyen er ifølge teatret to til tre gange højere de andre teatre i ordningen med de såkaldte storbyteatre. Dermed kan Sort/Hvid ikke længere overholde kommunens egne regler om, at højst 15 procent af tilskuddet må bruges på husleje, oplyser teatret. Og ergo kan Sort/Hvid ikke blive i Kødbyen.

- De prioriterer nye huse, nye områder, nye bydele, der skal løftes. Præcis som man gjorde i Kødbyen for få år siden. Problemet er, at det er kortsigtede investeringer. De misbruger borgernes penge og har ikke en langvarig kulturpolitik. Hvad får københavnerne ud af, at der etableres nye teaterhuse, hvis støtten til disse investeringer trækkes tilbage ved næste bevillingsrunde?, siger Christian Lollike.

Annonce

Husets rammes hårdt

På Husets Teater har Jens Albinus siden 2016 været kunstnerisk leder og han har ført teatret til adskillige Reumertnomineringer gennem årene. En ambition om et teaterniveau, han ikke længere synes, ser realistisk ud. Til Politiken sagde han for nylig:

»Når en Tammi Øst, en Ulla Henningsen eller en Marina Bouras har brugt hele og halve år på at indstudere en kompleks hovedrolle, som de minimumslønnes for hos os i tre måneder, så giver det mening for de her scenekunstnere, fordi vi netop har skabt et kunstnerisk fyrtårn, der formår at række ud over sin begrænsede lokale placering. Men den ambition må man forlade med dette her«.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Kunst i palæet: om livsenergi og passion

Klumme

Skomagerbutikken der altid har ligget her

Annonce