Annonce
Vesterbro

Zebraer og andre børnebøger af Vesterbro-forfatteren Janne Aagaard

Foto: Pixelle@

Når man træder ind i børnebogsforfatteren Janne Aagaards lejlighed på Vesterbro, træder man også ind i et kunstnerisk hjem med klaver. Med ægte kunst på væggene der leder tankerne hen på især Hans Scherfig. Naivistisk kunst af mange musikalske dyr, især zebraen. Et smukt æstetisk stribet inspirerende dyr fra den afrikanske savanne, Janne også har brugt i flere af sine efterhånden mange populære børnebøger i musikalsk leg med andre dyr.

Det er siden 1994 blevet til syv børnebøger fra Jannes hånd. Hvor hun både skriver sange, tekst og musik med tilhørende bevægelse og udklædning. Bøgerne har et pædagogisk sigte og musikken der er læreinstrumentet, henvender sig til børn mellem fire og otte år. Sangene i bøgerne er indspillet i både vokal-og ´singback version´, med og uden lead, og/eller kor.

Den nye børnebog af Janne Aagaard bliver udgivet fra forlaget Dansk Sang i november 2021 med titlen ´Villy Vrangvillig´. Hovedfiguren er ikke en Zebra denne gang, derimod en moderne dreng mellem fire og otte år, som afspejler tiden. En børnebog der stadig er opbygget på samme måde som Jannes tidligere bøger nemlig indlæring i musikkens tegn, (nu med videolink til YouTube og QR-kode). Den skal hjælpe børns udvikling til mod, kreativitet og sanselighed og til at blive rummelige. Villy Vrangvillig møder en regnbue i historien og det møde får ham til at turde noget helt nyt med publikum, sang og musik til.

Koret på sangene i bogen er ikke hvem som helst. Han er også tilstede, da jeg møder Janne. Som de sidder der ved klaveret kan jeg ikke lade være med at tænke på det par jeg elskede mest som barn, nemlig Ingrid og Lillebror hænger ud med Magnus Tagmus.

Brian Grønbæk Jensen har før lavet korarrangementer og sunget kor til Jannes sange og har en gudsbenådet smuk sangrøst, man blandt andet kan høre i Helligåndskirken hvor han er fast kirkesanger. Udover at han har optrådt med sang mange steder i byen som solist, men også i kor sammenhænge. Han medvirker på Disney produktioner, er vicedirigent i Studentersangforeningen og dirigent i koret ´De Homofone´. Brians stemme er klar til Det Kongelige Operakor og han glæder sig til forsyngning til koret her i løbet af foråret.

Jannes datter Tilde synger lead på sangene og Jannes mand skuespilleren Jan Elle instruerer video og fotograferer. Han har også været ham inde i zebraen når Jannes børnebøger er blevet til teaterforestillinger for børn på for eksempel Folketeatret eller Blågård Skolen. Kasper Daugaard (tidligere pianist i Lukas Graham) står for musikproduktionen.

Janne og Brian mødte hinanden i 1999 da Janne gik på Musikvidenskabeligt Institut hvor Brian underviste i korledelse. Det blev der et venskab og musikalsk samarbejde ud af.

Janne er oprindeligt folkeskolelærer, og flyttede til Vesterbro i 1999. Afsættet for at skrive børnebøger og sange kom sig egentlig af at hun en overgang arbejdede med udviklingshæmmede børn der havde stor glæde af at blive undervist og deltage aktivt i musikken. Janne laver også kurser for lærere og pædagoger udover børneteater på skoler og i børnehaver. Og man kan booke Janne via Københavns Kommunes tilbud til institutioner: ´Åben Dagtilbud´. Et undervisningstilbud der er ganske gratis at booke. Janne har også været i Sydafrika med bogen ´Zebra-ze-ze` for at undervise børn og det var en pragtfuld oplevelse for både børn og Janne.

Mens jeg sidder og taler med Janne og Brian og lytter til sange fra nogle af bøgerne, ville jeg gerne være mellem fire og otte år igen, og surmuler lidt indeni som i rød, gul og grøn stue. Mens erindringer om børnehavelærerinden i Ruder Konges Tid synger an med taktstok fra De Små Synger og jeg børnepassivt mumler med, når jeg hellere vil danse og optræde højlydt, udklædt kreativt og festligt.

For hvor er der gode muligheder via for eksempel Jannes børnebogs univers i dag til at udfolde sig i musikkens, kreativitetens og selvværdets navn.

Website til Janne Aagaard: "www.janneaagaard.dk"

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Verden begynder for enden af Istedgade

Annonce