Annonce
Vesterhavsposten

25-årige Thomas i Lunde er blandt de yngste landmænd i Danmark

Der er nok at se til som økologisk landmand i Lunde med 130 malkekvæg, hvor Thomas Hjort siden første maj har været selvstændig økolog. Foto: Tatjana Johnsson
Han er økologisk landmand i Lunde, hvor hans 130 malkekøer går ude på græs det meste af året.
Annonce

Lunde: 25-årige Thomas Hjort er selvstændig økologisk landmænd i Lunde. Han har en bestand på 130 årskøer, hvoraf de 115 er malkende og resterende golde. At de er golde på fagsprog, vil sige, at de er malkekvæg, men er lidt på ferie, fordi de snart skal kælve.

- I Danmark er gennemsnitsalderen for en landmand 57 år, og vi er kun fire procent under 35 år, siger Thomas Hjort, der bor på gården med sin kæreste Allis, der er sygeplejerske sammen med deres børn på fem år og en lille på ni måneder.

Thomas Hjort er oprindelig fra Agerbæk og er ud af en landbrugsfamilie, og han har været ansat fodermester på Skovgaarden, inden han selv overtog gården i maj.

- Jeg er uddannet på Grindsted Landbrugsskole og har aldrig været i tvivl om, at jeg gerne vil drive landbrug.

Han startede med at være fodermester på Skovgaarden. Nu driver 25-årige landmand Thomas Hjort den selv. Foto: Tatjana Johnsson
Annonce

Dyrt at drive økolandbrug

Den daglige pasning af køerne starter ved 6-tiden, og så flyver dagene afsted med fodring og strøning og lignende kreaturpasning.

- Køerne bliver malket tre-fire gange dagligt og finder selv ind til malkemaskinerne, siger Thomas Hjort og tilføjer:

- De er ude året rundt alt efter vejret, og de fodres også økologisk, hvilket er foder, der er langt dyrere end sædvanligt. Der er også eksempelvis mange ekstra udgifter som økolog omkring dyrlægeomkostninger, for man må ikke selv gøre noget som helst omkring sygdom som økolog, siger han.

Thomas Hjorts køer stortrives og producerer mere end gennemsnittet for en dansk øko-malkeko, som ligger på gennemsnitligt 10.000 liter årligt.

- Vores køer giver cirka 11.500 liter mælk årligt, siger Thomas Hjort, mens han viser rundt på marken og giver en nysgerrig ko et venligt klap.

Annonce

Prisfald på mælk og Covid-19

Under Covid-19 har flere af de store mælkekunder været lukket ned.

- Om det kommer til at påvirke, hvad jeg har budgetteret med, ved jeg endnu ikke, siger Thomas Hjort, der kun kan konkludere, at det er en stor grund til, at mælkeprisen er faldet på det sidste.

- Så er det da en trøst, at når køerne er så meget ude, er de helt sikkert også mere sunde og raske året rundt, siger Thomas Hjort, der ser lyst på fremtiden som nystartet og selvstændig økologisk landmand.

Som økologisk landmand i Lunde er der rigeligt at se til for Thomas Hjort. Mælkepriserne er faldet under Covid-19 krisen, da flere store aftagere af mælken har været lukket ned og ude af produktion for en tid. Foto: Tatjana Johnsson
De økologiske køer hjemme på gården hos Thomas Hjort producerer i gennemsnit 11.500 liter mælk på årsbasis. Foto: Tatjana Johnsson
Thomas Hjort er selvstændig økologisk landmand i Lunde og har 115 malkekvæg på græs næsten året rundt. Foto: Tatjana Johnsson
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vesterhavsposten

Gul stue vinder bronze

Annonce