Annonce
Vesterhavsposten

Bag kransekage med Karin

Bager og konditor Karin Noomi Milter bygger kransekagetårne og kransekageure til nytår. Her får du opskriften på den traditionelle spise i Danmark, som har været en tradition siden sidste halvdel af 1900-tallet og startede som en overklassespise. Foto: Tatjana Johnsson
Det er faktisk nemmere, end man tror at bage sin egen kransekage, selvom det kræver håndværk og akkuratesse. Karin i Outrup Bageri viser vej, så marcipanringene bliver homogene.

Outrup: Der er mange danske traditioner til nytår. Vi spiser blandt andet torsk, ser Dronningens nytårstale, hopper ned fra stole, fyrer krudt af og laver nytårsløjer ved naboen - og så spiser vi kransekage og drikker champagne til, når rådhusklokkerne slår klokken 24.

Bager og konditor Karin Noomi Milter fra Outrup Bageri viser, hvordan

Klar, parat, kransekage, der rulles marcipandej i lange lige pølser, der skal forme ringe til kransekagetårne i Outrup Bageri, hvor Karin Noomi Milter og maria Riber Nielsen har travlt op til nytår med bestillinger. Foto: Tatjana Johnsson

man kan lave sit eget kransekagetårn trin for trin til den store aften.

Annonce
Otte cirkler former kransekagetårnet, når Karina Noomi MIlter går i gang i Outrup Bageri. Foto: Tatjana Johnsson

- Vi laver efterhånden flere kransekageure end tårne til selve nytårsaften, og så er der mange bestillinger på kransekagetårne til juleaften i stedet, siger Karin, der står klar ved bagebordet med lineal og marcipandej.


Vi laver efterhånden flere kransekageure end kransekagetårne til nytårsaften

Karin Noomi Milter, bager i Outrup


Derfor spiser vi kransekage til nytår

  • Kransekagen er meget mere end bare en kage, den er og har altid været et symbol på rigdom - og som champagnen var den populær hos overklassen.
  • Man begyndte at spise kransekage i sidste halvdel af 1900-tallet.
  • Her var det særligt et såkaldt overflødighedshorn, som er en kransekage formet som et horn med kransekagestykker i, der blev bragt frem til festlige lejligheder.
  • Kransekagen er en dansk opfindelse.
  • Kransekage serveres traditionelt også til studentergilder, barnedåb og til bryllupper.

Karin Noomi Milters opskrift på et kransekagetårn med otte ringe:

Kransekagemasse:

1000 gram ren rå marcipanmasse

500 gram sukker

90 gram pasteuriserede æggehvider

Røres sammen dagen før

Bages ved 220-230 grader i ?? minutter?

Annonce

Sådan laves de otte kransekageringe:

Første ring: 10 centimer lang, vægt 30 gram

Anden ring: 12 centimer lang, vægt 36 gram

Tredje ring: 14 centimer lang, vægt 46 gram

Fjerde ring: 16 centimer lang, vægt 52 gram

Femte ring: 18 centimer lang, vægt 60 gram

Sjette ring: 20 centimer lang, vægt 70 gram

Syvende ring: 22 centimer lang, vægt 75 gram

Ottende ring: 24 centimer lang, vægt 30 gram

Først måler Karin Noomi Milter otte kransekageringe ud i længden fra 10-24 centimeter. Foto: Tatjana Johnsson
Når kransekageringene er målt ud, får de alle et lille tryk med et plastiklåg, så de ikke er for spidse, når de skal stables ovenpå hinanden. Foto: Tatjana Johnsson
Dernæst bages ringene i ovnen, til de er gyldenbrune. Foto: Tatjana Johnsson
Så skal der sprøjtes med hvid glasur, der er lavet af flormelis og æggehvider, så farven er ekstra hvid. Foto: Tatjana Johnsson
Til sidst stables kransekagetårnet og pyntes. Foto: Tatjana Johnsson
Kransekagen nydes nytårsaften i de fleste hjem til midnat sammen med et glas champagne, når rådhusklokkerne kimer det nye år ind. Foto: Tatjana Johnsson
Annonce
Annonce
Ugeavisen Varde

Findes den politiske vilje til at ændre markant for bedre pleje og arbejdsforhold?

Annonce
Annonce
Ugeavisen Varde

Jeg vil have Vestkystvejen udvidet ud til Outrup

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Varde

Udstyk flere byggegrunde i Oksbøl

Ugeavisen Varde

Derfor er en bedre politisk balance i Varde Kommune vigtig

Vesterhavsposten

Jimmi skal være uddeler i Super Brugsen: - Nu skal jeg fri til min kæreste

Ugeavisen Varde

Mørke måneder forude: Fødevarestyrelsen har ét råd til alle

Vesterhavsposten

Få bagedystvinderens bud på blodigt bagværk til halloween

Vesterhavsposten

Underholdning for de mindste i Kulturhuset

Vesterhavsposten

Kulturdag i Nymindegab med klassisk musik og kunstfortællinger

Ugeavisen Varde

Der mangler aflastningspladser i kommunen

Ugeavisen Varde

Realistiske valgløfter ønskes: Hverdagen er ikke fyldt med guld og grønne skove

Ugeavisen Varde

Samuelsgården i Oksbøl er en uundværlig perle

Ugeavisen Varde

Vildere vandløb - helst efter en samlet plan

Ugeavisen Varde

Storskrald skal hentes igen ude i oplandsbyerne

Ugeavisen Varde

Madservice: Velfærd er for borgerne - ikke for at virksomheder kan tjene penge

Vesterhavsposten

Det gamle byvåben genoplives i rundkørslen

Ugeavisen Varde

Giv os værdig og kærlig pleje - og frisklavet mad

Vesterhavsposten

Nørre Nebel bugner af turister

Vesterhavsposten

Cykelsti eller parkeringspladser i Bredgade?

Vesterhavsposten

Konditor: Lav dejen nu og få gudegode honninghjerter til jul

Vesterhavsposten

Søstrene Heidi og Tina elsker deres græskareventyr

Ugeavisen Varde

Kritik af politikere rammer helt ved siden af

Vesterhavsposten

Forfatter debutant på Nørre Nebel bibliotek

Annonce