Annonce
Vesterhavsposten

Bag kransekage med Karin

Bager og konditor Karin Noomi Milter bygger kransekagetårne og kransekageure til nytår. Her får du opskriften på den traditionelle spise i Danmark, som har været en tradition siden sidste halvdel af 1900-tallet og startede som en overklassespise. Foto: Tatjana Johnsson
Det er faktisk nemmere, end man tror at bage sin egen kransekage, selvom det kræver håndværk og akkuratesse. Karin i Outrup Bageri viser vej, så marcipanringene bliver homogene.

Outrup: Der er mange danske traditioner til nytår. Vi spiser blandt andet torsk, ser Dronningens nytårstale, hopper ned fra stole, fyrer krudt af og laver nytårsløjer ved naboen - og så spiser vi kransekage og drikker champagne til, når rådhusklokkerne slår klokken 24.

Bager og konditor Karin Noomi Milter fra Outrup Bageri viser, hvordan

Klar, parat, kransekage, der rulles marcipandej i lange lige pølser, der skal forme ringe til kransekagetårne i Outrup Bageri, hvor Karin Noomi Milter og maria Riber Nielsen har travlt op til nytår med bestillinger. Foto: Tatjana Johnsson

man kan lave sit eget kransekagetårn trin for trin til den store aften.

Annonce
Otte cirkler former kransekagetårnet, når Karina Noomi MIlter går i gang i Outrup Bageri. Foto: Tatjana Johnsson

- Vi laver efterhånden flere kransekageure end tårne til selve nytårsaften, og så er der mange bestillinger på kransekagetårne til juleaften i stedet, siger Karin, der står klar ved bagebordet med lineal og marcipandej.


Vi laver efterhånden flere kransekageure end kransekagetårne til nytårsaften

Karin Noomi Milter, bager i Outrup


Derfor spiser vi kransekage til nytår

  • Kransekagen er meget mere end bare en kage, den er og har altid været et symbol på rigdom - og som champagnen var den populær hos overklassen.
  • Man begyndte at spise kransekage i sidste halvdel af 1900-tallet.
  • Her var det særligt et såkaldt overflødighedshorn, som er en kransekage formet som et horn med kransekagestykker i, der blev bragt frem til festlige lejligheder.
  • Kransekagen er en dansk opfindelse.
  • Kransekage serveres traditionelt også til studentergilder, barnedåb og til bryllupper.

Karin Noomi Milters opskrift på et kransekagetårn med otte ringe:

Kransekagemasse:

1000 gram ren rå marcipanmasse

500 gram sukker

90 gram pasteuriserede æggehvider

Røres sammen dagen før

Bages ved 220-230 grader i ?? minutter?

Annonce

Sådan laves de otte kransekageringe:

Første ring: 10 centimer lang, vægt 30 gram

Anden ring: 12 centimer lang, vægt 36 gram

Tredje ring: 14 centimer lang, vægt 46 gram

Fjerde ring: 16 centimer lang, vægt 52 gram

Femte ring: 18 centimer lang, vægt 60 gram

Sjette ring: 20 centimer lang, vægt 70 gram

Syvende ring: 22 centimer lang, vægt 75 gram

Ottende ring: 24 centimer lang, vægt 30 gram

Først måler Karin Noomi Milter otte kransekageringe ud i længden fra 10-24 centimeter. Foto: Tatjana Johnsson
Når kransekageringene er målt ud, får de alle et lille tryk med et plastiklåg, så de ikke er for spidse, når de skal stables ovenpå hinanden. Foto: Tatjana Johnsson
Dernæst bages ringene i ovnen, til de er gyldenbrune. Foto: Tatjana Johnsson
Så skal der sprøjtes med hvid glasur, der er lavet af flormelis og æggehvider, så farven er ekstra hvid. Foto: Tatjana Johnsson
Til sidst stables kransekagetårnet og pyntes. Foto: Tatjana Johnsson
Kransekagen nydes nytårsaften i de fleste hjem til midnat sammen med et glas champagne, når rådhusklokkerne kimer det nye år ind. Foto: Tatjana Johnsson
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vesterhavsposten

Dyre superbiler i millionklassen og bæredygtige produkter: Familien Frederiksmose rykker ind i Sparekassens tidligere lokaler

Vesterhavsposten

Styrk din krop i Bork Havn

Annonce