Annonce
Vesterhavsposten

Bevaringsværdige kalkmalerier skal restaureres for millioner: - De har stor kulturhistorisk værdi

Snart går forundersøgelsen til restaureringen af kalkmalerierne i Aal Kirke i gang. Det første skridt var at finde ud af sammen med stilladsfirmaet, hvor stilladserne skal stå, så Isabelle Brajer, seniorforsker hos Nationalmuseet, kan lave forundersøgelsen. Foto: Jonas Okholm Nielsen
Restaureringen af de bevaringsværdige kalkmalerier i Aal Kirke har taget det første lille skridt. Ifølge seniorforsker hos Nationalmuseet, som skal stå for restaureringen, har kalkmalerierne stor kulturhistorisk værdi.
Annonce

Oksbøl:  De næsten tusind år gamle, bevaringsværdige kalkmalerier i Aal Kirke skal restaureres.

Kalkmalerierne er falmede, og for et par år siden fandt man en revne.

Det første skridt i restaureringen blev taget torsdag. Her mødtes menighedsrådet med et stilladsfirma, en arkitekt og Isabelle Brajer, seniorforsker på Nationalmuseet, for at finde ud af, hvor stilladset til forundersøgelsen skal stå. Når forundersøgelsen er foretaget, og rapporten skrevet -  den ventes færdig til vinter - ved menighedsrådet, præcist hvad der skal laves, og hvor dyrt det bliver. Herefter skal der søges fondsmidler, inden restaureringen kan gå i gang.

Altså blev der taget et lille, men bestemt ikke uvæsentligt skridt på en lang vej.

- Det er jo vigtigt at vide, præcist hvor stilladset skal stå, så vi ikke ødelægger noget, siger Marianne Kobbelgaard Meyer, formand for menighedsrådet.

Hun regner med, at projektet kommer til at koste nogle millioner kroner, og at kirken lukker under restaureringen, fortæller hun.

Annonce

Har kulturhistorisk værdi

Isabelle Brajer fra Nationalmuseet skal stå for forundersøgelsen, som varer seks uger. Hun forklarer, at kalkmalerierne er meget usædvanlige.

- De har en stor kulturhistorisk værdi. De er fra den romanske tid, og det er meget usædvanligt, at der er så meget af kalkmaleriet intakt i en kirke. Derfor er det vigtigt at restaurere dem, siger Isabelle Brajer, som er seniorforsker og ansvarlig for restaurering af kalkmalerier ved Nationalmuseet

Hvor omfattende restaureringen bliver, ved hun endnu ikke.

- De er meget tilsmudsede, det ligger som et slør over. Så det er først senere, jeg kan vurdere, hvor stor en opgave det bliver, siger hun.

Restaureringen kommer formentlig til at koste flere millioner kroner, fortæller formand for menighedsrådet, Marianne Kobbelgaard Meyer. Pengene skal findes ved at søge fondsmidler. Foto: Jonas Okholm Nielsen
Annonce

Revne satte arbejdet i gang

Restaureringen er noget, menighedsrådet har arbejdet på at få sat i værk i nogle år. I 2016 fandt man en revne i kalkmaleriet over det ene vindue. Den er siden blevet større.

- Derfor er det rigtig vigtigt, at vi kommer i gang med at restaurere kalkmalerierne, siger daglig leder i Aal Kirke, Marianne Thomsen.

Hun fortæller, at folk rejser langt for at se kalkmalerierne. Særligt et stykke af den, rytterkampfrisen, som skildrer riddere på vej i kamp. Udover i Aal Kirke kan en lignende kun findes i en fransk kirke, fortæller hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vesterhavsposten

Vikingemad på Bork Havn

Vesterhavsposten

Lokal dyrepark findes det?

Annonce