Annonce
Vesterhavsposten

Blåbjerg Friskole fortsætter udeundervisning efter corona: Børnene har færre konflikter

Iben Merrild Lundby på Blåbjerg Friskole følger nysgerrigt med i udeundervisningen. Privatfoto
Et Jylland rundt-tema har bevirket, at 0.-3. klasse har gået mere end tusind kilometer og fået tværfaglig læring i naturen.
Annonce

Stausø: Hvad gør man som skolelærer, når der udbryder en pandemi, og man skal have hverdagen til at fungere under helt andre forudsætninger end tidligere? På Blåbjerg Friskole har de skabt en hverdag med undervisning på en ny måde, der også kan bruges i fremtiden. De bruger naturen og underviser her tværfagligt.

Så er der elevfrokost på gravhøjen i Fidde. Privatfoto

- Den positive konsekvens i forhold til corona og undervisning har for os lærere på skolen været at finde ud af, hvor godt det fungerer at være udenfor. Ikke nødvendigvis med bøgerne åbne, men ved at lære på en ny måde. I dette tilfælde ved at gå ture med eleverne fra 0.-3. klasse, siger Line Kjems, der er souschef og lærer.

Annonce

Jylland rundt - færre konflikter

Skolen har valgt et overordnet emne, de kalder ekspedition Jylland rundt, hvilket foregår med ture i nærområdet suppleret med lærdom om Jylland generelt, og hvor der tælles i hundredvis af kilometer.

- Vi kommer til at gå langt mere end tusind kilometer inden sommerferien. En kort dag for vores børn i 0.-3. klasse er lige nu omkring de fem kilometer på gåben, og en lang tur kan være mere end 10 kilometer, siger Line Kjems.

Der har været ganske lidt brok fra børnene i starten af forløbet, men nu går de langt helt uden at kny.

Mælkevejen i Outrup er også blevet "begået". I området findes en stor bestand af malkekvæg i forhold til det nordeuropæiske gennemsnit. Privatfoto

- Vi oplever, at der er langt færre konfrontationer, der skal redes ud i løbet af en dag, siger Line Kjems, der naturligvis har indlagt pitstop til  toiletbesøg i løbet af dagen.

Madpakkerne indtages også i det fri.

Annonce

Natur og kulturperler i området

I alt er der planlagt ni ekspeditioner over seks uger med to dage i ugen, hvor børnene er på tur.

- I nærområdet er der blevet studeret mange ting i diverse fag. Blandt andet har vi kigget på fugle oppe fra fra Kirkebyvad Fugletårn ved Filsø, og vi har oplevet kunstmalerens Otto Frellos univers på nært hold på byens gavle og vægge, hvor hans malerier pryder i Outrup, siger Line Kjems og tilføjer:

- Vi har gået på Mælkevejen i Outrup, der er anlagt i et område af Danmark, hvor koncentrationen af mælkekvæg er udpræget hø, og mens vi har vandret, har vi undervejs haft historiefortælling, eller vi er bare stoppet op spontant for at kigge på botanik, dyr og insekter. Desuden ved alle børnene nu, hvem Esepigerne var, og de har kørt på skinnecykler, siger Line.

Listen er lang med aktiviteter og ture, skolen har været på i nærområdet, hvor eleverne har lært om historie og geografi og mange andre fag på en helt ny måde.

Læs mere side 6

0.-3. klasse på Blåbjerg Friskole i Stausø lærer på en ny måde i coronatider. Undervisningen foregår i vid udstrækning i naturen, hvilket man vil fortsætte med både tematisk og emnemæssigt . Pandemi eller ej. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vesterhavsposten

Gul stue vinder bronze

Annonce