Annonce
Vesterhavsposten

Drengepigen blev draget af forsvaret, våben og mekanik

Mekanik og det med at skille det hele ad og samle det igen har altid været Helle Ejbys store interesse. Fra barndom til voksen. Foto: Tatjana Johnsson
Våben og kampvogne er Helle Ejbys hverdag på Varde Kaserne, hvor hun roder med finmekanik og tilretning. Det har hun gjort, siden hun var 17 år. Den eneste kvindelige af slagsen i Danmark.
Annonce

Søvig: Danmarks eneste kvindelige våbenmekaniker er 40-årige Helle Ejby, hvilket ikke er noget, hun bryster sig af. Hun er bare vild med mekanik og store kanoner og elsker sit job på Varde Kaserne. Her står hun ofte i hal 73 og tilretter våben omgivet af mandlige kollegaer i en duft af støvet sløringstelt, våbenolie og mandesved.

Hun syner ikke af meget i landskabet, Helle Ejby, men tag ikke fejl, hun kan køre både Piranha 3 og 5 mandskabsvogne. Foto: Tatjana Johnsson

- Jeg var en drengepige som barn, hvis definitionen er, at jeg ikke legede med dukker, men mere med Lego. Alt skulle skilles ad og samles igen, og det er bare fortsat i mit voksenliv, siger Helle Ejby med et smittende smil.

Annonce

Militæret er sjovt

Helles far var indsatsleder i flyvevåbnet, også benævnt brandmajor, og han fik inddirekte vakt hendes interesse for mekanikerfaget i en ung alder, fordi hun tre gange i folkeskoletiden var i praktik i det danske forsvar. Blandt andet i et stort værksted i Næstved, hvor de viste faget fra den bedste side.

Tre gange har koporal Helle Ejby været udsendt for det danske forsvar. Det sværeste har været som mor at undvære sine små børn, når de ikke kunne tale i telefon med hende. Foto: Tatjana Johnsson

- Min far var virkelig god til at fortælle røverhistorier fra sin arbejdsplads, og det må have smittet af, for jeg har altid syntes, det er sjovt at være soldat. Både nu og da jeg startede i faget som 17-årig efter 10 klasse og teknisk skole.

Der stod i første omgang lastvognsmekaniker på Helle Ejbys svendebrev, der også kan bruges civilt.

Annonce

Krig og børn

I 23 år har Helle Ejby været ansat i det danske forsvar. Hun kom til kampskolen i Oksbøl i 2007 og har som koporal været afsted på tre udsendelser. En til Bosnien og to til Afghanistan.

- Det værste ved at være udsendt var at være afsted, mens vores tvillinger var små, for de ville ikke snakke med mig i telefonen, når jeg ringede hjem, og så var det endda deres fødselsdag, mens jeg var væk, siger hun.


Det værste ved at være udsendt var at være afsted, mens vores tvillinger var små, for de ville ikke snakke med mig i telefonen, når jeg ringede hjem. Og det var endda deres fødselsdag, mens jeg var i Afghanistan.

Helle Ejby, våbenmekaniker


Privat er Helle gift med Brian, der er murer, og de bor på den gamle Snurom Kro i Søvig ved Outrup. Sammen har de tre børn. Den mindste på ni år og tvillinger på 14 år, og så har Helle også heste, der går på græs i folden overfor huset.

Annonce

Våben og kampvogne

Mens Helle Ejby var i Oksbøl, kom der våben ind, der ikke var i systemet.

Hun er ene høne mellem en masse haner på kasernen i Varde, hvilket aldrig har været noget problem for Helle Ejby. Foto: Tatjana Johnsson

- Jeg synes, det var fascinerende ud af boksen-arbejde i Oksbøl med finmekanikken i håndvåben, hvor vi virkelig fik lov til at pille ved våbentyper, man ikke normalt falder over i faget, siger Helle Ejby.

Helle Ejby tænder også på kampvogne.

- De er store og larmer fedt og kan skyde langt. Det er bare spændende generelt at rode med mekanik, og jeg har altid vidst, at jeg skulle have et job, hvor jeg fik lov til at bruge mine hænder, siger Helle.

Spændingen ved arbejdet med våben gjorde udslaget. Helle Ejby har nu specialiseret sig som våbenmekaniker. Endda Danmarks eneste kvindelige af slagsen.

- Altså det der med at jeg er kvinde, går jeg slet ikke op i. Jeg har det virkelig godt på min arbejdsplads. Jargonen kan godt være lidt hård, men jeg synes faktisk, det kan være langt værre i selskab med for mange "høns", siger Helle Ejby med et smil, mens hun pudser videre på et våben, der skal gøres klar her og nu.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vesterhavsposten

Vikingemad på Bork Havn

Vesterhavsposten

Lokal dyrepark findes det?

Annonce