Annonce
Vesterhavsposten

Eriks liv er fuld klodser

Erik Dyhr byder indenfor i sit atelier i haven i Janderup, hvor stemningen er sat til en samtale om passionen for legoklodser til lyden af bossanovajazz i baggrunden. Foto: Tatjana Johnsson
Fascinationen blegner aldrig for Erik Dyhr, når det handler om legoklodser. Han har været modelbygger og produkt- og promotionchef i den verdensomspændende legetøjskoncern. I dag bygger han Lego med sine børnebørn og sig selv i haven i Janderup.
Annonce

Janderup: Den 73-årige Erik Dyhr bliver aldrig færdig med at lege. Slet ikke med Lego, som har været hans store passion både som modelbygger i den internationale koncern og frem til i dag, hvor han på hobbybasis bygger i Lego.

- Jeg er vild med de små, firkantede klodser, der kan så uendelig meget, siger Erik Dyhr fra sit hyggelige træhus - et arbejdsværksted i haven, hvor han også maler sine farverige, naivistiske malerier.

Stemningen er sat denne morgen til interviewet med blød bossanovajazz som underlægningsmusik.

- Da jeg som 18-årig var udlært butiksassistent, ville jeg hellere være dekoratør. Fik også denne uddannelse, der senere gav mig et job hos Lego som modelbygger tilbage i 1970, siger Erik Dyhr og fortsætter:

- Det var et spændende job med mange rejser. Vi lavede modeller til showrooms over hele verden blandt andet til varehuse, butikker og lufthavne.

Erik Dyhr fremhæver det Olympiske Stadion i München med "glastag" bygget i Lego i 1972 som noget helt specielt at være en del af.

- Jeg rejste rigtig meget dengang. I samme uge kunne der nemt være møder både i London, Paris og i Hamborg, siger han.

Min fascination omkring de små klodser og deres uendelige anvendelsesmuligheder stopper aldrig.

Modelbygger Erik Dyhr

Annonce

Nye Lego opfindelser

Erik Dyhr steg hurtigt i graderne hos Lego og blev først promotionchef siden produktchef.

- Min fascination omkring de små klodser, der til en start var holdt i primærfarverne rød, grøn, gul og blå og deres uendelige anvendelsesmuligheder, stopper aldrig, siger Erik Dyhr.

I sin tid i legetøjskoncernen var Erik Dyhr med til at starte og udvikle flere forskellige internationale tiltag. Blandt andet "Lego Fabuland".

- Det var så i 1979, hvor forskellige Legofigurer blev personificeret og fik navne og karakterer, der siden blev levendegjort i en serie af bøger. Med målgruppen mindre børn før skolestart, siger Erik Dyhr.

Det var ikke prøvet før i selskabets historie, at Lego på den måde blev til fiktion. Udover udvidelsen fra Legoklodser til bøger kom Fabuland også til at bestå af tøj og en tv-serie, der blev vist i Storbritannien og Canada i 1980'erne med titlen Edward and Friends. Temaet Fabuland ophørte efter ti år og var et modsvar til konkurrenten - det populære Duplo legetøj.

Annonce

Kultur og tegneserier

Tegneserier er også en stor lidenskab og et samlerobjekt for Erik Dyhr, der selv kan tegne. Han er kunstmaler, har mange kunstudstillinger og foredrag om forskellige emner overalt i landet. Erik Dyhr er også formand for Vardes Kunstforening.

- Når det handler om kultur, kan jeg ikke få nok. Den del af tilværelsen får mig til at leve, siger Erik Dyhr, der også er hovedarrangør, når det gælder Folk og Kultur-udstillingen i Janderup.

Fra 1985 og et par år frem var Erik Dyhr med til at udvikle en rumserie i Legoklodser og som tegneserie. På et tidspunkt, hvor de små Legomænd med tangarme var blevet en integreret del af koncernens udvalg.

- Jan Spaceborn blev titlen på en tegneserie, der i dag er et samlerobjekt, og Jan er navnet på min søn. Tegneserien udkom i 12 lande og har den dag i dag en stor fanklub, og er et samlerobjekt, siger Erik Dyhr.

Han viser stolt en originaltegning fra tegneserien frem, der hænger i glas og ramme på væggen i værkstedet.

I alt kom udkom der fem album i tegneserien om rummet, som via Erik Dyhr havde sin oprindelse i en nu 73-årig mands hoved i Janderup. En mand, der har en kæmpe fascination for den stilistiske Legoklods. Selv er han langtfra firkantet skruet sammen, hverken på krop eller i sind, og er til eksempel som 70-årig begyndt at spille elguitar.

Erik Dyhr bliver aldrig helt voksen og færdig med at lege.

Frank Madsens originale tegninger hænger i glas og ramme hjemme på væggene hos Erik Dyhr. De er fra tegneserien om Jan i rummet, som Erik var med til at skabe. I øvrigt opkaldt efter Eriks søn Jan. Foto: Tatjana Johnsson
En byg selv og fortæl historiebog ved hjælp af legoklodser er Erik Dyhr også med til at lave i sin lange karriere hos den verdensomspændende legetøjskoncern. Det er den, han foræller om her med bogen åben på bordet foran. Foto: Tatjana Johnsson
Lego Fabuland var en pendant til konkurrenten - figurerne i Duplo. Erik Dyhr var bagmand på Fabuland, der både blev til film og bøger. Foto: Tatjana Johnsson
Erik Dyhr har mange Legomodeller på hylderne, som ikke er alle forundt at have hverken bygget eller ejet. Foto: Tatjana Johnsson
Det er stadig udfordrende at bygge i Lego, selvom man er fyldt de 73, siger Erik Dyhr. Foto: Tatjana Johnsson
Anvendelsesmulighederne er uendelige, når det handler om legoklodser, derfor ophører interessen omkring klodserne aldrig fra Erik Dyhrs side. Foto: Tatjana Johnsson
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce