Annonce
Vesterhavsposten

Få bagedystvinderens bud på blodigt bagværk til halloween

Emil Obel vandt Den store bagedyst i 2018, hvor hans mesterværk i finalen også havde et halloweentema. Arkivfoto: Christensen, Klaus Bo/Ritzau Scanpix
Emil Obel udgav for nylig "Halloweenbogen", hvor han blandt andet guider til kager, som både skræmmer og smager skræmmende godt.

Spøgelser, uhygge, græskarmænd - og kager.

Højtiden halloween bliver stadig mere populær i Danmark, og det er noget, der passer den tidligere bagedystvinder Emil Obel rigtig godt.

- Det er nok den sjoveste højtid, og det er den eneste, hvor man kan få lov til at dyrke det grimme og ulækre, siger han og tilføjer:

Annonce

- Til halloween er det lige meget, om du har styr på finish og det flotte snit, og jeg tror, at det taler lidt til vores indre legebarn.

I august udgav 20-årige Emil Obel "Halloweenbogen", som giver tips til alt fra blodigt bagværk til drabelige dekorationer og uhyggelig udklædning.

Og faktisk kan det næsten ikke blive for meget, hvis man gerne vil imponere ungerne og deres venner med en kage til lejligheden.

- Der er jo grænser for, hvor uhyggelig en blanding af chokolade og smør kan blive. Det ville være noget andet, hvis man serverede en hjernekage til juleaften. Men lige til halloween skal man have lov at give den fuld gas, siger han.

Æbletærte med et blodigt smil

Æbletærten er en oplagt mulighed for at kombinere årstidens råvarer med et twist af gys.

- Det er jo det ultimative efterårsbagværk, og samtidig kan man få brugt sæsonens frugter, forklarer han.

Udover masser af æbler, så indeholder Emil Obels udgave både marcipanremonce og godt med krydderier som ingefær, kardemomme eller kanel. Og så er det vigtigt med et sprødt mørdejslåg, der dækker hele overfladen.

Et godt trick er at bruge sæsonens bær i stedet for frugtfarve, når man skal lave et "blodigt" lag under overfladen.

- Så kan man skære et uhyggeligt ansigt, hvor fyldet bobler ud, når æblerne bliver møre, forklarer han og tilføjer, at en håndfuld røde bær under mørdejslåget forstærker indtrykket af blod.

Annonce

Blodig gulerodskage med valnøddehjerner

Spørger man Bagedyst-vinderen, så går man heller aldrig galt i byen med en gulerodskage, som toppes med et lag af pisket creme fraiche.

Uhyggen bringes ind med en blanding af tyk sirup og rød frugtfarve, som ligner blod, men det egentlige trick ligger et andet sted.

- Jeg kan godt lide at putte valnødder i for at give den knas. Og så er det oplagt at udnytte, at valnødder ligner hjerner og lægge nogle af dem ovenpå, siger Emil Obel.

Ligesom med æbletærten anbefaler den unge mesterbager, at man bruger rigeligt med krydderier, og så er gulerodskagen nem at lave, fordi væsken fra rodfrugterne holder den saftig.

Annonce

Kirkegårdsbrownie

En anden favorit hos bagedystvinderen er den tunge og klistrede brownie.

Her blandes masser af chokolade, smør, et par æg samt lidt sukker og kakao. Og faktisk kan man fint undvære mel, understreger Emil Obel.

- Så bliver den ekstra lækker og klistret. Og det er vigtigt, at brownien får lov at stå på køl før servering, selv om det kan være svært at vente.

Kirkegårdslandskabet opbygges af lidt overskydende brownie, som strøes over for at give kagen en ujævn overflade. Så blendes hvid chokolade, indtil det kan formes.

- Chokoladen bliver fuldstændig som modellervoks, og så kan man jo sætte familien i gang med at forme knogler og kranier, anbefaler han.

Derefter skal figurerne på køl et øjeblik, inden de til sidst kan fordeles på den velsmagende kirkegård.

Hvor stammer halloween fra?

  • Halloween er en irsk-amerikansk højtid, som finder sted hvert år den 31. oktober.
  • Navnet er en sammentrækning af "All Hollows Eve", som svarer til det danske allehelgensaften.
  • Oprindeligt er det en gammel keltisk tradition, som både markerede høstens afslutning og begyndelsen på det nye år.
  • I dag pynter man op med græskarlygter og uhyggelige motiver, mens børn og barnlige sjæle klæder sig ud og går fra dør til dør for at tigge om slik.

/ritzau fokus/

Annonce
Annonce
Vesterhavsposten

Hvad synes I om, vi nu igen bruger mundbind?

Annonce
Annonce
Ugeavisen Varde

Millioner til nyt flygtningemuseum: Stor donation giver innovativ og nytænkende udstilling

Annonce
Forsiden netop nu
Vesterhavsposten

Jesper Arnth ved, hvordan man bedst fodrer en ko og modtager pris for sin bæredygtige drift

Ugeavisen Varde

Hvem af politikerne fik hvilken post? Komplet oversigt her

Vesterhavsposten

Julie har fået sin drømmelæreplads, men i 3. klasse fik hun en hård dom af skolelæren: - Du behøver ikke tage dine matematikbøger frem, du kan alligevel ikke finde ud af det

Vesterhavsposten

Opråb til jer unge: - Outrup er super fin, og man kan sagtens finde sig et arbejde i byen

Vesterhavsposten

Formand for Nørre Nebel Håndværk & Handelsstandsforening: - Lige nu går det fint i Bredgade

Ugeavisen Varde

- Jaaaaa, vi gjorde det piger: En fantastisk sæson for pigerne endte med en kæmpe sejr og kvalifikation til oprykningsspillet

Vesterhavsposten

Frisør og autoværksted under samme tag

Vesterhavsposten

Købmand Hansens Ferieudlejning er optimistisk

Vesterhavsposten

Rundspørge i Nr. Nebel: Stemmer du det samme som sidst?

Vesterhavsposten

Varde Kommune er klar til valg: Man må gerne medbringe sit eget skriveredskab til at sætte kryds

Ugeavisen Varde

Er vælgerne lullet i søvn?

Ugeavisen Varde

Socialdemokratiet fortæller ikke hele sandheden

Ugeavisen Varde

Ved vi, at Grærup gamle by er fri for PFAS - ellers bør det undersøges

Ugeavisen Varde

Flere tyskere vælger Vesterhavet: Tilfredsheden er helt i top

Ugeavisen Varde

Gabi og Peter er bølgefolket fra Nymindegab

Ugeavisen Varde

Indeklima på skolerne er ikke det bedste - hvad med rengøringen?

Vesterhavsposten

Thomas Møller fra Oksbøl er Årets pædagog

Ugeavisen Varde

Ny vaskemaskine? Her er fem gode råd før du slår til

Vesterhavsposten

Husrække i en by er som en tandrække

Vesterhavsposten

Stressfri jul: Køb julegaverne og lav småkagedejen i november

Ugeavisen Varde

Vi skal have det hele: Solcelleparker, land- og havvindmøller

Annonce