Annonce
Vesterhavsposten

Filmprisvinder har fødderne plantet i mulden i Oksbøl

Det lå ikke i kortene, at Benjamin Kodboel fra Oksbøl skulle lave film, men det skulle han, oven i købet dokumentarfilm, der vinder priser. Privatfoto
Med Oksbøl som udgangspunkt har Benjamin rejst verden tynd, han arbejder i dag som som dokumentarist og filmskaber under fremmede himmelstrøg.
Annonce

Oksbøl: Den 26-årige Benjamin Kodboel er opvokset i Oksbøl i en familie, hvor hans mor er uddannet tjener, og hans far er sømand. Derfor lå det ikke i kortene, at Benjamin skulle lave film, men det skulle han. Nu har han vundet Danidas Verdensbilledlegatkonkurrence sammen med kammeraten Daniel Myrup Pedersen, hvor de har skildret en dagligdag for indiske gadebørn, der lever ved jernbanen.

- Som dreng i Oksbøl var jeg glad for at tegne og var ikke ham, der løb meget rundt på fodboldbanen, siger Benjamin Kodboel og tilføjer:

- Min kreative side blev for alvor vakt og verden større, da jeg begyndte at gå i Samuelsgårdens ungdomsklub. Her lærte Ole og Erik mig et par guitarakkorder, og for en kort periode var drømmen at blive rockstjerne.

Trods den musikalske drengedrøm studerer Benjamin Kodboel i dag medie- og tv-tilrettelæggelse på Danmarks medie- og Journalisthøjskole i København, og han er desuden freelancer på DR's Udlandsredaktion.

Min kreative side blev for alvor vakt, og verden større, da jeg begyndte at gå i Samuelsgårdens ungdomsklub.

Benjamin Koedboel

Annonce

Jorden rundt

Trods sin unge alder har Benjamin Kodboel allerede været vidt omkring.

- Efter gymnasiet var jeg bartender i Australien, og som 24-årig var jeg udvekslingsstudent i Canada og USA i et år, seks måneder på universitetet i Canada og tilsvarende seks måneder i New York på et dokumentarproduktionsselskab, men fødderne er plantet i udgangspunktet - i den vestjyske muld, siger han.

Det kan være udfordrende at komme i gang med at lave film.

- Engang syntes jeg, det var svært at komme fra en lille by og være kreativ, jeg så det som en form for begrænsning. Det har nok været ungdommens usikkerhed, for i dag er det at komme fra et mindre sted vendt til fordel og en styrke. Jeg ved for eksempel, hvordan man kommer langt og kan yde bedst muligt med et begrænset budget, for der har altid været flere penge at gøre med i hovedstadsområdet end i Vestjylland, når det gælder det kreative, siger han.

Annonce

Svære kontraster

Når Benjamin er ude og dække de kontrastfulde, rige og fattige problemstillinger i verden, sætter det sig spor.

- I lande, hvor kontrasterne er fuldstændig absurde, som for eksempel i Indien, kan det være svært at komme hjem igen til Danmark og lytte til vores små bagateller i dagligdagen. Så skruer jeg ned for blusset og går lidt i hi og holder mig for mig selv et par uger for lige at lande igen, siger Benjamin Kodboel eftertænksomt.

Jernbanebørnene fra Kolkata

Benjamin Kodboel og Daniel Myrup Pedersens vinderfilm, der fik prisen for bedste dokumentar af Danida, en afdeling under Udenrigsminiseriet, viser gadebørns hverdag ved jernbanen i den hektiske storby Kolkata i Indien. Det er barske billeder af børn, der tager stoffer i nattens mulm og mørke.

- I har skildret gadebørnene med barsk sanselighed og nøgenhed. Film kan åbne døre til universer, der ellers er lukkede for os, sådan et univers er banegården i Kolkata. Det er trøstesløst og stærkt ubehageligt at se små børn i omgivelser, hvor ingen beskytter eller tager sig af dem, lød det fra juryen.

Filmen kan ses på YouTube, søg på Danidas Verdensbilleder.

Annonce

Brændpunkter og Vesterhavet

Drømmen, om at dække realiteterne fra alverdens brændpunkter, kompleksiteter og krige, lever fortsat.

Udover at skildre fattigdom og håb, er der også andre ting i spil for Benjamin ved at beskæftige sig med lande som for eksempel Indien.

- Det er svært at få visa til at lave dokumentarfilm i Inden for danske journalister. Regeringen ser helst ikke al den negative omtale. Samtidig kommer mange veluddannede indere til Danmark og arbejder især indenfor it og sundhedsindustrien som læger. Derfor tror jeg, det er vigtigt, at vi som danskere får en forståelse for, hvad inderne kommer fra, og hvem de er, siger Benjamin Kodboel.

- Min opvækst i Oksbøl gør, at jeg altid har vores kulturarv og historiens vingesus med i det, jeg laver og formidler. Min fascination omkring anden verdenskrig og Flygtningemuseet er evig stor.

Når Benjamin er hjemme i Oksbøl, skal han altid ud til det store Vesterhav med familien og blive blæst igennem. Med til ritualet hører også at kravle op på en strandbunker, inden tankerne igen flyver mod fremmede himmelstrøg og nye dokumentarprojekter.

Langt over byens tage i Kolkata får Benjamin Kodboel filmet den helt rigtige stemning til sin film om gadebørns liv ved jernbanen i Indien. Privatfoto
Oksbøldrengen Benjamin Kodboel er dybt fascineret af at lave film og formidle fra verdens brændpunkter. Snart er han uddannet tv-tilrettelægger, og er allerede freelancer ved DR's udlandsredaktion i København. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce