Annonce
Vesterhavsposten

Franskbrødene er første opgave på Maybritts arbejdsnat

Som 19-årig kom Maybritt Madsen i lære hos Nørre Nebel Bageri, Konditori, der dengang hed Hardy's Bageri. Første juli fejrer hun 25 års jubilæum i en virksomhed med en lang historie. Foto: Tatjana Johnsson
Det er hårdt fysisk at være bager, og Maybritt tænker ikke, at hun holder 25 år mere, men hun elsker sit job i et bageri med stolte traditioner og stor travlhed.
Annonce

Nørre Nebel: Den første juli er det 25 år siden, at 44-årige Maybritt Madsen fra Stausø begyndte i lære hos Nørre Nebel Bageri, Konditori.

Som bager står Maybritt Madsen tidligt op og møder ind klokken 1 eller 2.30. Men så har hun også fri klokken 10 om formiddagen. Og da hun ikke har børn, så fungerer det fint med sådan en arbejdstid. Foto: Tatjana Johnsson

- Jeg var på et tidspunkt ung pige i huset i Hennebjerg og skulle bage en kage til en børnefødselsdag, og det må være lykkedes okay, for jeg fik en anbefaling fra en, der smagte på den, til at starte i lære i bageriet, og det gjorde jeg så som 19-årig, siger Maybritt, der aldrig har fortrudt sit fagvalg.

Maybritts arbejdsdag begynder om sommeren klokken 01 og "først" 02.30 om vinteren.

- Så har jeg fri 10/10.30 og kører hjem til Stausø og får mig en lur som regel, og går så i seng som mange andre igen ved 22-tiden. Det fungerer for mig, siger Maybritt, der aldrig har fået børn, der kunne have gjort natarbejde mere besværligt.

En af Maybritt Madsens absolut storfavoritter, når det handler om enten brød og kager i for eksempel kaffepausen, er et stykke lunt rugbrød med leveprostej. - Det går man aldrig fejl af, siger hun. Foto: Tatjana Johnsson

Reception på bageriet

  • Maybritt Madsen holder 25 års jubilæumsreception i et telt bag bageriet i Nørre Nebel den 1. juli.
  • I bageriet er der under bagermester Jesper Frahm ansat Maybritt Madsen som mestersvend samt to andre svende og ditto lærlinge. Desuden en konditor og en alt mulig-mand.
  • I selve butikken arbejder der fire voksne plus afløsere.
Annonce

Favoritter og arbejdsgang

Arbejdsdagen begynder med at lave dej til franskbrød, der skal hæve længere end for eksempel rundstykker, og dernæst når hun til bløddej til for eksempel wienerbrød og kanelstænger.

- Jeg bliver aldrig træt af et godt brød og en enkelt kage indimellem, men jeg ville have svært ved at undvære lunt rugbrød med leverpostej, siger hun med et smil. Når det gælder kager er et stykke jordbærtærte at foretrække for Maybritt.

- Til jul dykker jeg da også gerne ned i bageriets klassikere - det vil sige både fyr- og honningkagen, siger Maybritt.

Annonce

Fysisk hårdt arbejde at være bager

Det er hårdt fysisk at være bager, så Maybritt tænker ikke, at hun holder 25 år mere.


Da jeg startede som helt ung, husker jeg tydeligt, hvor hårdt det var at skulle banke fem kilo margarine ind i en ti kilos dej med håndkraft til wienerbrød.

Maybritt Madsen, bager i 25 år


- Da jeg startede som helt ung, husker jeg tydeligt, hvor hårdt det var at skulle banke fem kilo margarine ind i en ti kilos dej med håndkraft til wienerbrød. Vi havde måske ikke blå hænder og arme, men det var tæt på, siger Maybritt, der glædes over, at der med tiden er kommet flere hjælpemaskiner i faget.

Annonce

Traditioner og ekstraordinære kunder

Maybritt synes, det er sjovt at være ansat hos en rigtig bager med gamle traditioner og stor travlhed.

- Vi har så mange historier fra de 25 år, jeg har været her, som kunne trækkes frem. For eksempel kom en familie fra Hamborg kørende flere gange i året på én dags tur. De bestilte en pose blandede rundstykker og kørte derefter ud til stranden for at spise dem og lufte deres hunde. Og så kørte de retur til Tyskland igen, siger Maybritt, der mener, at det også handlede om, at de dengang ikke kunne få lov til at leje et sommerhus, fordi de havde for mange hunde med.

Annonce

Fritiden i fred og ro

Privat bor Maybritt i Stausø, hvor hun går til både volleyball og badminton i hallen, og desuden er begyndt at fiske.

Maybritt Madsen elsker at arbejde i et bageri med stor travlhed og mange traditioner, og som ligger centralt i Nørre Nebel, som, hun synes, er rigelig "storby" til hendes behov. Selv bor hun i Stausø. Foto: Tatjana Johnsson

Storbyliv interesserer hende ikke.

- Fred og ro sætter jeg højt, og jeg behøver det ikke meget større og mere hektisk end  Nørre Nebel, siger Maybritt Madsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce