Annonce
Vesterhavsposten

Frello lever på væggene i Outrup

Den frivillige Frello-gruppe har sat skub på markedsføring af Outrup via Otto Frello. Gruppen er fra venstre: Lea Jensen, Anne Mette Jessen, Steen Bjerrum og Line Kjems Nielsen. Foto: Tatjana Johnsson
Når man har et bysbarn som den landskendte kunstmaler Otto Frello, der til stadighed kan begejstre og vække undren, så synes man i Outrup, det er oplagt at markedsføre byen med netop ham.

Outrup: Varde-egnens store kunstmaler Otto Frello er født og opvokset ved Outrup, hvor det berømte bysbarn nu skal hædres en ekstra tand med hans finurlige malerier på byens gavle og vægge. På den måde vil den lokale Frello-gruppe bag initiativet begejstre og udvide lokale samarbejder, men det gøres også for at lokke flere turister til byen.

- Det er vigtigt at gøre opmærksom på byen, så vi også får udbytte af turismen langs kysten, siger Steen Bjerrum, der er manden bag den frivillige Frello-gruppe og desuden printer malerierne i sit firma.

- Vi vil med dette initiativ gerne gøre opmærksom på alt det, der sker i Outrup og omegn, derfor påregner vi også, at lokale aktivitetsgrupper byder ind, så vi kan skabe noget endnu større sammen og udvikle på tingene, siger han.

Med det mener Steen Bjerrum og de andre i gruppen, som er Anne Mette Jessen, Lea Jensen og Line Kjems Nielsen, at det for eksempel kunne være oplagt, at man laver en rute til byens besøgende, der kan køre forbi og finde diverse malerier ophængt rundt omkring, når de i forvejen kører på opdagelse på Mælkevejen. Mælkevejen er et større Outrup-ruteprojekt især møntet på cyklister, hvor et koklappelaug også byder indenfor ved udvalgte gårde, hvor man kan høre mere om gårdproduktion.

- Der kunne også være læring i at besøge Outrup, som børnehave eller skoleklasse, hvor man fordyber sig i malerierne, tæller dyr og lignende opgaver, siger Line Kjems Nielsen, der er souschef på Blåbjerg Friskole. På malerierne vil der være QR-koder, der kan scannes med mobilen, så man kan lære endnu mere om Frellos univers.

Det er vigtigt at gøre opmærksom på Outrup, så vi også får udbytte af turismen langs kysten.

Steen Bjerrum

Annonce

Byens nye Frello-portaler

Der kommer til at være to byportaler af tre meters højde opstillet, benævnt på fagsprog pyloner, ved to indfaldsveje til Outrup samt tre mindre på halvanden meter.

- Allerede ved indkørsel til byen skal man vide, at her sker noget ganske særligt, derfor vil Frello byde velkommen på sin finurlige måde, siger Steen Bjerrum og tilføjer:

- Der er gjort plads i portalerne til en skifteramme, hvor byens aktiviteter omtales.

- Et er at coronakrisen har sat hjulene lidt i stå for, hvor hurtigt vi får opsat de Frello-malerier, som vi har fået rettighedstilladelse til at få på gavle og vægge, men det tog også otte måneder med kommunens behandling om tilladelse til opsætning af indgangsportalerne til byen, siger Steen Bjerrum med et suk.

- Vi giver ikke op, siger Anne Mette Jessen, der også repræsenterer sogneforeningen, og som er overbevist om, at Frello-gruppen nok skal formå at holde gryden i kog og påvirke i positiv retning, indtil alle igen kan ånde lettet op ovenpå krisen og investere både penge og tid til byudvikling og byforskønnelse.

Annonce

Interessen er der

Mange af byens håndværkere og butikker og ikke mindst banken støtter op om projektet. Banken sponserer de to tre meter høje pyloner.

- Når man indgår i samarbejdet om et gavlmaleri, binder man sig i en femårig periode til at have det hængende, siger Lea Jensen, der er fungerende sekretær i Frello-gruppen.

Indtil videre er der fem malerier ophængt eller på vej til at blive det i Outrup. Plus indgangs-byportalerne.

- Billederne har en holdbarhed på otte år, og så er vi så heldige, at der i Frellos malerier ikke er benyttet en masse rød farve, der falmer hurtigere end de typisk anvendte, siger Steen Bjerrum, der glædes over den lokale opbakning, som gruppen - trods coronakrisen - kan mærke i Frellos bykulisse Outrup.

Frello og Outrup

- Født den 6. april 1924 i Outrup (området Skyhede), flytter som 24-årig til København, hvor han bor til sin død, som 91-årig i 2015.

- Udnævnt til æresborger i Varde den 2. juni 2014.

- En stor del af Otto Frellos værker er udstillet på Varde Museum.

- En plads og et museum i Varde centrum er opkaldt efter ham.

- I 2004 tildeltes Otto Frello prisen: "Eurocon 2004 Award" - Europas måske mest prestigefyldte pris for fantastisk kunst.

Kilde: www.Outrup.net

Kort om Frello

Født og opvokset i landsbyen Skyhede nordvest for Varde.

Otto Frello var søn af landmanden Jens Christensen.

Kunstnernavnet Frello stammer fra hans mors slægtsnavn Frellsen.

Han var kendt i sognet som drengen, der altid tegnede. Hans far var god til at udsmykke gården ved at male ornamenter på gavlene.

Efter skolen kom Otto Frello til Billum og stod i lære som håndværksmaler og blev malersvend i Esbjerg, hvor han kom med i modstandsbevægelsen under 2. Verdenskrig.

I 1948 flyttede han til København, hvor han blev elev ved den private tegneskole Akademiet for fri og merkantil kunst.

Her avancerede han til underviser, senere forstander og ejer af skolen. Da han forlod den, var den vokset til at have 500 elever.

Han beherskede maleteknik med dagligdagens virkelighed og overnaturlige fantasielementer. I en stil, hvor fortid og nutid blandes.

Frello illustrerede også håndbøger på Politikens Forlag.

Han blev gift i en alder af 42 år med keramikeren Stence Petersen. Parret fik to sønner.

Kilde: denstoredanske.dk

Anne Mette Jessen sender kuglen videre til lokale interesserede, der vil være med til at gøre Outrup landskendt via byens gavle og vægge med Otto Frellos kunst. Foto: Tatjana Johnsson
Line Kjems Nielsen og Lea Jensen med det store Otto Frello-bagtæppe til byens parkscene. Foto: Tatjana Johnsson
Man kan gå på opdagelse til evig tid i Ottro Frellos detaljerede univers. Her deltager Lea Jensen i en picnic for alle aldre i et af Frellos malerier, der skal op i byen på væg eller gavl. Foto: Tatjana Johnsson
Steen Bjerrum opfordrer til økonomisk støtte til flere gavle og vægge med Otto Frello-billeder i Outrup. Foto: Tatjana Johnsson
Sådan ser bagerbygningens side ud nu med Frellos finurlige og ekstremt detaljerede malekunst. Foto: Tatjana Johnsson
Billedet her har i nogen tid hængt i Outrup, og nu får det selskab af flere på Outrups gavle og vægge. Foto: Tatjana Johnsson
I nær fremtid vil der i Outrup være endnu flere gavle og vægge beklædt med Ottro Frellos malerier for at brande kunstnerens fødeby. Foto: Tatjana Johnsson
Lea Jensen og de andre i Frello-gruppen sætter fokus på Otto Frellos kunst i Outrup. Foto: Tatjana Johnsson
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce