Annonce
Vesterhavsposten

Friskolen har givet glade børn og forældre i 20 år

Torben Kragh er far til tre døtre, som alle har gået på Blåbjerg Friskole. Her står han inde i den hal, som han var en stor del af at få bygget tilbage i 2003. Foto: Josephine Fontenay

For 20 år siden ville Båbjerg Kommune nedlægge skolen i Stausø, men det var der en række forældre og bedsteforældre, som ikke ville gå med til.

Annonce

Stausø: Torben Kragh er far til tre døtre, som alle tre har gået på Blåbjerg Friskole. Han var selv en af de engagerede forældre, der for 20 år siden gik ind i kampen for skolens overlevelse.

- Da der begyndte at være snak om, at skolen skulle lukkes, var vi en række forældre, som undersøgte, hvordan vi kunne få lov til at beholde skolen. Det kunne vi ved at lave den om til friskole, og derfor oprettede vi en generalforsamling og gjorde alt klar til overtagelse, fortæller Torben Kragh og fortsætter:

- Da kommunen så efter valget i 1997 alligevel ikke ville lukke skolen, endte vi rent faktisk med at købe skolen af kommunen for at sikre os, at de ikke lukkede den på sigt, og nu ønskede vi os også en friskole i byen.

Tidligere skoleleder i perioden 1999 til 2010, Erling Thøgersen, husker, hvordan de første år var præget af glæde og stort engagement fra forældre og især bedsteforældre.

- Byen stod virkelig sammen i den periode. Da skolen blev lavet om til en friskole, var der jo virkelig meget arbejde de første par år i selve renoveringen af skolen, og her var alle - og især bedsteforældrene - altid klar til at hjælpe med blandt andet at male eller sætte legepladsen i stand, siger Erling Thøgersen, hvorefter han fortæller videre:

- Skolen blev jo også oprettet som en Grundvig Koldsk Friskole, og netop her er sammenholdet en meget vigtig ting.

Torben Kragh har haft børn i skolen fra starten i 1998 og til 2009, og han har altid været rigtig glad for den måde, skolen er blevet drevet på og især det sammenhold, som Erling Thøgersen også nævner.

- Vores børn har altid været glade, når de er kommet hjem fra skole, og vi har som forældre været meget glade for at være sådan en stor del af skolen, fortæller Torben Kragh, som udover at være forældre også har siddet i bestyrelsen i 11 år.

- Nok en af de bedste ting ved en friskole er, at der ikke er særlig langt fra bestemmelse til beslutning. I 2003 fik vi blandt andet bygget en hal, som jeg er meget stolt over at være en del af.

Hvad er en Grundtvig Koldsk Friskole?

En Grundvigt Koldsk friskole er historisk set betegnelsen for en bestemt type private børneskoler, hvor udgangspunktet er Grundtvigs og Christens Kolds tanker om skole og opdragelse:Skolens helt centrale fag er historie, dansk og religion.

Fortælling er den bærende formidlingsform i undervisningen.

Fællessangen er central i formidlingen af det grundtvig-koldske menneskesyn, som skolen vil præge eleverne med.

Det forpligtende fællesskab vægtes i ord og praksis.

Skolearbejdet involverer hele lærerpersonen og omfatter både undervisning og samvær.

Skolens opgave defineres først og sidst af baglandet (forældre-/skolekredsen).

Skolen og dens medarbejdere opfattes som en del af en folkelig bevægelse, der rækker ud over skolevirksomheden.

Kilde: Grundtvig-koldsk-skole.dk

Torben Kragh på vej ind for at vise den hal, som blev bygget, da han sad i bestyrelsen tilbage i 2003. Hallen bliver i dag brugt flittigt af skolens elever. Josephine Fontenay
Annonce

Familien stadig en del af skolen

For familien Kragh har skolen faktisk været sådan en succes, at Torbens ældste datter, der i dag er uddannet pædagog, arbejder på friskolen.

- Hun har altid været meget glad for skolen og er den dag i dag stadig rigtig glad for at være en del af den.

Lørdag d. 15 september kan skolen så holde 20 års jubilæum, og her har Torben tænkt sig at deltage sammen med sin ældste datter og sin kone. Ligeledes har Erling og hans kone tænkt sig at komme til arrangementet, selvom de i dag er flyttet fra byen og helt til Mors.

- Selvfølgelig kommer vi da, siger Erling Thøgersen meget overbevisende.

Jubilæumsfesten

Lørdag 15. september afholdes jubilæumfest med to forskellige arrangementer, hvor alle venner af skolen er velkomne.Til jubilæumsfesten håber skolen, at rigtig mange af skolens børn, forældre, bedsteforældre og lokale vil komme og fejre begivenheden. Bondeballet om aftenen er åbent for alle, der er med på et godt bal med god mad, musikalsk underholdning og måske en dans.

Jubilæumsfest begynder kl. 10 med fællesfotografering og cykelsponsorløb, og så kan man underholde sig med aktiviteter og boder, trylleshow kl. 13 og underholdning kl. 13.45.

Bondeballet begynder kl. 18.30 med festmiddag, og når den er nydt, spiller Diskotek Blue Star og Interstate 24 op til dans frem til kl. 01.

Torben Kragh ude foran Blåbjerg Friskole, hvor han har haft børn gående fra skolens start tilbage i 1998 og til 2009. I dag er hans ældste datter ansat som pædagog på skolen. Foto: Josephine Fontenay
Tidligere skoleleder Erling Thøgersen, som var leder fra 1999 til 2010. Han kommer sammen med sin kone til jubilæummet d. 15 september. PR-foto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce