Annonce
Vesterhavsposten

Helen pynter kroen med blomster og pighvar-skeletter dyppet i bronze

- Jeg har verdens bedste job på Henne Kirkeby Kro, siger Helen Momme, der som 72-årig ikke har tænkt sig at stoppe som blomsterpige på kroen med to Michelinstjerner. Foto: Tatjana Johnsson
I 20 år har 72-årige Helen Momme fra Skonager arbejdet på Henne Kirkeby Kro, hvor  blomsterbuketter er hendes hjertebørn.
Annonce

Henne Kirkeby Kro:  Helen Momme på 72 somre har snart 20 års jubilæum på Henne Kirkeby Kro, hvor hun har stået for morgenmad og blomsterdekoration. I dag er hun stadig travlt beskæftiget med blomsterbuketterne og opsatser til kroens mange opholdsrum.

I den mondæne loungebar på Henne Kirkeby Kro er blomsterdamen Helen Momme i fuld gang med at opsætte blomster i høje, cylinderformede glasvaser, hvor hun denne dag har brugt grøftekantsblomster, rabarber- og bregneblade. Foto: Tatjana Johnsson

- Jeg har verdens bedste job. Når jeg kører på arbejde fra Skonager til Henne, sker det ofte, at jeg stopper op og plukker ekstra blomster i grøftekanten, eller har supplerende med fra min egen have, siger Helen Momme med et smil.

Helens yndige buketter er en mangfoldig blanding af både købte og plukkede blomster, planter, bær, grøntsager, ukrudt som skvalderkål og ikke mindst krydderurter fra krohaven.

Mange af Helen Mommes buketter taler sammen. Både når det kommer til idé såvel som i blomstertype og farvevalg. Blå blomst - blå vase, tremmer i fuglebur, bregne med tremmelignende bladeffekt og så videre. Der er tænkt helt ned i den mindste detalje. Foto: Tatjana Johnsson

- Henne Kirkeby Kro ligger langs vejen med en grøftekant, så selvfølgelig giver det mening at have blomster fra grøftekanten med i buketterne, siger Helen, mens hun anretter et pighvarskelet ovenpå en skål, hvor hun fantasifuldt sætter blomster på stilke indimellem fiskebenene.

Helen Momme byder indenfor i Henne Kirkeby Kros hyggelige og toptrimmede rum, hvor hun har fokus på blomster og grønt i sine kreative kreationer. Foto: Tatjana Johnsson

- Jeg synes, det er en evig spændende proces at arrangere blomster, og jeg bliver inspireret af alt muligt, jeg oplever og ser i det daglige, siger hun og tilføjer:

- Jeg har heldigvis meget frie hænder til mit arbejde og tænker altid over, at buketterne skal harmonere med indretningen og udstillingerne af malerier og fotos i kroens forskellige rum - både i udseende og farvespil.


Jeg synes, det er en evig spændende proces at arrangere blomster, og jeg bliver inspireret af alt muligt, jeg oplever og ser i det daglige.

Helen Momme


Et pighvarskelet, der er blevet tilovers i køkkenet, er siden blevet dyppet i bronze og er nu klar som blomsterinddeler i Helen Mommes fantasifulde hænder. Foto: Tatjana Johnsson

Der kommer mange mennesker af alle slags på den eftertragtede kro og frydes over kroens buketter, men Helen Momme er nok mest stolt over at have fået lov til at kreere en buket til hendes majestæt Dronning Margrethe, da hun i sin tid gæstede Filsø.

Kort fortalt: Henne Kirkeby Kros historie

Henne Kirkeby Kro blev opført i 1790 ud til hovedvejen mellem badestederne ved Vesterhavet og Varde.

Allerede dengang blev der ved siden af kroen anlagt en stor have, der kunne levere råvarer til kroens restaurant.

I 1981 overtog kok Hans Beck Thomsen Henne Kirkeby Kro.

I 2001 blev Henne Kirkeby Kro kåret som "Årets restaurant" af Den danske Spiseguide.

Året efter blev kroens sommelier Jacob Justesen kåret til "Årets sommelier" af samme magasin.

I 2007 blev kroen solgt til Flemming Skouboe, hvorefter kroen gennemgik en stor renovering i både restaurant og på værelserne for et trecifret millionbeløb.

Kroen genåbnede i 2009 med Allan Poulsen som køkkenchef, og i 2010 blev den tilhørende nabogård tilknyttet kroen som anneks.

I 2011 blev restauranten for anden gang kåret til Danmarks bedste restaurant, og året efter Nordens bedste restaurant.

I 2012 blev Paul Cunningham ansat som køkkenchef, og i februar 2016 fik Henne Kirkeby Kro deres første stjerne i Michelinguiden.

Ved Michelin-uddelingen i 2017 fik restauranten to stjerner i guiden, som den første i Jylland.

Kroen har stadig sine to stjerner.

I receptionen en solsikkebuket, der knejsende supplerer de to Michelinstjerne-statuetter på Henne Kirkeby Kro. Foto: Tatjana Johnsson

- Jeg tror da, hun blev glad for buketten, hvor der blandt andet i buketten indgik purløg i blomst.

- Jeg har i hvert fald ikke fået nogen klager, siger Helen med vestjysk lune.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vesterhavsposten

Vikingemad på Bork Havn

Vesterhavsposten

Lokal dyrepark findes det?

Annonce