Annonce
Vesterhavsposten

Helle og Jacob kører parløb i Havbiksen

Parret Jacob og Helle Kjems fandt sammen i en taxi. Det er 19 år og to drenge siden. Nu driver de Havbiksen, hvor de sælger sko til hele familien i Henne Strand. Foto: Tatjana Johnsson
Siden april har ægteparret Kjems haft travlt med at sælge sko sammen i Henne Strand, hvor kundekredsen er på dåbsgaver med indehaverne af butikken.
Annonce

Henne Strand: 45-årige Jacob og 43-årige Helle Kjems, der driver skobutikken Havbiksen i Henne Strand, mødte hinanden for 19 år siden i en taxi.

- En veninde og jeg var på vej i byen, og hun ville gerne have mig afsat og havde lavet ti visitkort med mine kropsmål som en intern joke. Allerede på vej ned i byen mødte vi Jacob, der dengang var taxichauffør i weekendenerne, siger Helle Kjems med et stor grin og fortsætter:

- Næste dag havde jeg fået syv henvendelser, så jeg var helt på bar bund omkring, hvem Jacob var, da han ringede til mig, om jeg var blevet afsat? Siden har vi været sammen og har fået to drenge, og nu har jeg fra april været ansat i Havbiksen.

Vi faldt for hinanden i en taxi på vej i byen for 19 år siden. Jacob var taxichaufføren.

Skohandler Helle Kjems om mødet med sin mand.

Annonce

Arbejdsfordeling

Det lå ellers ikke i kortene, at Helle Kjems, der er uddannet pædagog, skulle sælge sko.

- Det går rigtig godt med at være et par, der arbejder sammen, siger Jacob Kjems.

- Vi supplerer hinanden rigtig godt, og det er dejligt at have en at sparre med - også derhjemme, hvor skosnakken til tider fortsætter.

Helle har fingeren på pulsen.

- Helle er god at have med på indkøb, hun ved især, hvad kvinderne vil have, lang bedre end jeg gør, siger Jacob Kjems.

- Jeg er også hende, der tager mange af de administrative opgaver for eksempel arbejdsplaner og Facebookopslag. Vi har ungarbejdere og to efterlønsmodtagere tilknyttet butikken, siger Helle Kjems, der understreger, at hun ikke har kunnet tage springet med at drive skobutik med gemalen før nu, hvor deres drenge er blevet store og henholdsvis 13 og 15 år.

Annonce

Tilfældigheder

Trods det, at Jacob kun er 45 år, har han allerede været i Havbiksen i mere end 25 år.

- Jeg skulle egentlig have været i købmandslære her i Henne Strand, men så var der pludselig en plads ledig ved de tidligere ejere Kate og Bo i Havbiksen, og så blev jeg uddannet salgsassistent her hos dem.

- Så det med at sælge sko var lidt tilfældigt, siger Jacob Kjems.

Helle Kjems har droppet at være pædagog for at danne parløb med sin mand i Havbiksen i Henne Strand. Foto: Tatjana Johnsson
Annonce

Fleksibilitet og specialsko

Butikken har kun lukket tre dage om året.

- Jeg tog faktisk herud og åbnede op første nytårsdag i år, da det vrimlede med folk. Vores kunder er jo overvejende på ferie, så de handler gerne på de lidt skæve tidspunkter, siger Jacob Kjems.

Helle og Jacob vil gå langt for deres kunder.

- Vi låner gerne sko med hjem til vores faste kunder i udvalg, og mange returnerer sko i Varde, hvor vi bor, i stedet for at køre helt ud til Henne Strand, siger Helle Kjems.

- Vi har mere fleksible bytteregler end de fleste, og vi kan jo gøre næsten, hvad vi vil, da vi ikke er en del af en større kæde, tilføjer Jacob Kjems.

Parret har planer om at fokusere endnu mere på sko til folk med særlige behov.

- Vi vil gerne være der for en bred kundegruppe, om du nu har en kæmpe fod, knyster eller lignende småskavanker at tage hensyn til omkring dit fodtøj, siger Jacob Kjems, der ser et potentiale i specialsko.

Jacob Kjems går aldrig i for små sko. Han har været skohandler i Henne Strand i 25 år. Foto: Tatjana Jhnsson
Annonce

Sommerhussko og kunder på livstid

De sælger alle slags sko.

- Men vi sælger klart mange af typen vandresko, gummistøvler og træsko i et sommerhusområde som Henne Strand, siger Helle Kjems.

I butikken vil parret skyde på, at 40 procent af kunderne er tyskere, og de resterende 60 procent er danskere.

- Rigtig mange kunder er faste og er kommet i Henne Strand de seneste 30 år, så jeg har både oplevet at få dåbs- og julegaver med hjem til børnene. Det er helt unikt at kende sin kundekreds så godt, siger Jacob Kjems.

Når Helle og Jacob har fri, er de aktive og gerne i naturen. Helle løbetræner, og Jacob kører mountainbike. Ellers går langt den meste tid i Havbiksen, hvor man også gerne får en lille en til kaffen, når man handler op til jul. Det er trods alt en skobutik i ferieland.

Kom bare an. Helle Kjems i et par sko. Der er noget for enhver smag, og udvalget er stort i Havbiksen, hvor parret Kjems ikke er en del af en større skokæde og derfor kan gøre, næsten hvad de vil. Foto: Tatjana Johnsson
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce