Annonce
Vesterhavsposten

Ho Kro er i den danske mad-elite

Hele holdet bag Ho Kro smiler stolt over at være i toppen af danske restauranter i den nye White Guide 2019. Foto: Tatjana Johnsson

Det er langtfra alle, der kan komme i betragtning til at være med i årets madguide med de 155 bedste restauranter i Danmark.

Annonce

Ho: Her i det barske vestjyske vinterlandskab, kun et stenkast fra Ho Bugt med udsigt til byens kirke, ligger byens kro, der de seneste ti år har opnået stor anerkendelse under ledelse af parret Mads Uhre Schmidt og Christina Pagaard Thomsen.

Nu er Ho Kro igen optaget i White Guide Danmark, hvilket er en oversigtsguide til de 155 bedste restauranter i Danmark.

- Efter at Tirpitz Museet åbnede i Blåvand, har vi fået rigtig mange frokostgæster fra både ind- og udland, siger Christina Pagaard Thomsen.

- Ja, og gæsterne vil rigtig gerne have egnsretten bakskuld på menukortet, det ønske lever vi gerne op til, istemmer Mads Uhre Schmidt.

De først fire år på kroen, boede vi nede på vinlageret med to senge og et tv, nu bor vi i tilbygningen, og det fungerer naturligvis meget bedre.

Kroejer Christina Pagaard Thomsen om at gå op i sit arbejde på Ho Kro.

Bakskuld- Egnsretten der holder ved gennem århundreder

Bakskuld stammer tilbage fra 1700-tallets Vestjylland på Esbjerg og Fanø kanten, men er i dag populært udbredt på store dele af vestkysten, som en klassisk egnsret på menuen.

Det er saltet og tørret fisk, nærmere bestemt fiskearten ising, der tørres, ryges og steges på panden. Fisken serveres sammen med rugbrød, remoulade og gerne en kaffepunch til - det vil sige sort kaffe med snaps i.

Det er Mads Uhre Schmidt, der står for udvælgelse og opsætning af kroens mange hyggelige tøj og strikkenisser. Foto: Tatjana Johnsson
Annonce

Råvarerne

Parret bruger med rette sloganet gourmet på Vestjysk, for der bliver tænkt i detaljer og gode råvarer året rundt til den skiftende menu. Menuen skifter cirka en gang i måneden.

Det er ikke sikkert, man finder et klassisk stjerneskud på menuen, men man kan helt sikkert få en lækker fiskefrokost, og Mads Uhre Schmidt ryger også selv kroens populære laks.

- Vi er rigtig glade for at vores gæster ikke kører forgæves mere, de har efterhånden lært at reservere et bord, det er ikke sjovt, hvis der ikke er plads, siger Mads Uhre Schmidt og fortsætter:

- Vi har plads til små 40 gæster i krostuen, og cirka 100 gæster i festsalen, så man er faktisk også nødt til at reservere et bord i god tid året rundt for at være sikker på en bid mad.

Parret forsøger altid at være tro mod deres råvarer, uden at der går snobberi i tilberedningen. De handler lokalt med blandt andre Enghavegård Osteri, Varde Ådal Lam og mange andre.

På Ho Kro serveres der mange lækre fiskeretter, her er det pighvar. Foto: Colin Seymour
Annonce

Læring

Parret elsker at lave nye madtemaer, og så tager de ved lære og retter til i forhold til udbud og efterspørgsel og ikke mindst navngivning af maden.

- Vi havde kaldt en ret for "moderne sylte", og ingen rørte ved den. Da vi så skiftede navnet til "pulled pork terrine", så blev det revet væk fra buffeten, siger Christina Pagaard Thomsen.

- I sommerperioden er der hver torsdag opstillet en stor grill udenfor kroen, hvor der grilles lækkerier, hvilket er blevet populært at komme til for de mange ferierende gæster i området.

Det er ikke hver dag at Christina Pagaard Thomsen står i køkkenet på Ho Kro, men en gang årligt er det hende, der koger klejner. Foto: Tatjana Johnsson
Annonce

Julen

Parret har ikke holdt jul sammen de seneste 20 år, hvilket nok skyldes, at de ikke har børn.

- Så har det bare været hygge med hver sin gren af familien, men i år holder vi jul sammen, og vi laver ikke maden, siger Mads Uhre Schmidt med et smil.

Når nytårsmenuerne er kørt, hvor folk afhenter fra nær og fjern med faste kunder fra både Skjern og Grindsted, holder parret en velfortjent ferie. Denne gang går turen først i det nye til Asien, hvor de glæder sig til at blive inspireret kulinarisk fra denne verdensdel.

Der er travlt med vestjysk gourmetmad i køkkenet på Ho Kro. Foto: Tatjana Johnsson
En satiretegning af krofatter ved gryderne i Ho, Mads Uhre Schmidt. Foto: Tatjana Johnsson
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vesterhavsposten

Vikingemad på Bork Havn

Annonce