Annonce
Vesterhavsposten

Julie har fået sin drømmelæreplads, men i 3. klasse fik hun en hård dom af skolelæren: - Du behøver ikke tage dine matematikbøger frem, du kan alligevel ikke finde ud af det

- Jeg troede ikke på mig selv gennem hele min folkeskoletid. Det blev anderledes, da jeg kom på Varde STU Center og mødte Lene Langsig, fortæller Julie Amalie Buch. Foto: Michael Svenningsen
Varde STU Center i Ølgod har stor succes med at tilbyde unge mennesker gruppepraktik. Det ender ofte med, at de unge får en læreplads eller et fast arbejde. Julie Amalie Buch fra Kvong er en af skolens succeshistorier.

Kvong/Ølgod: Det er ikke til at se det, hvis man ikke lige ved det.

Julie Amalie Buch kommer gående på parkeringspladsen og tager imod mig ved Rybners Tekniske Skole i Esbjerg. Hendes mørke hår er slået ud. Hun virker selvsikker, smiler og siger: "Hej, velkommen til mit sted". Forinden har jeg skrevet en sms til hende, hvor jeg spørger, hvor vi skal mødes. Det er i bygning L, der hvor malerafdelingen er, får jeg svar tilbage på telefonen fra Julie.

Julie har gået på mange forskellige folkeskoler, men det var først da hun kom på Finderup Efterskole hun blev rigtig glad for at gå i skole. Foto: Michael Svenningsen

Julie Amalie Buch er ordblind og talblind.

Annonce

Det er umuligt for mig at gennemskue, at Julie har svært ved noget som helst i livet. Den selvsikre pige med det enorme overskud, hun viser ved at tage imod en journalist og fortælle om sin praktikplads som bygningsmaler og sine tre år ved Varde STU Center i Gårde.

Trillinger

Julie Amalie Buch er 20 år. Hun kommer fra Kvong, hvor hun er opvokset i en kernefamilie sammen med mor og far og tre brødre. Julie er trilling sammen med de to brødre. Trillingerne er født to måneder for tidligt.

- Jeg har haft en fin barndom, men det har selvfølgelig været hårdt til tider. Jeg har fået nogle klø af mine brødre. Ene pige blandt tre drenge. Det har givet nogle knubs i barndommen. Men jeg lærte af det og blev en rigtig drengepige, fortæller Julie.

Julie tager en 10. klasse eksamen i dansk samtidig med, hun læser til bygningsmaler på Rybners Tekniske Skole i Esbjerg. Foto: Michael Svenningsen

- Jeg fik det svært, da jeg begyndte i skole. Det var ikke en rar tid. Jeg blev konstateret ordblind og talblind i 3. klasse. Jeg havde ikke nogle gode folkeskolelærere. Mange af dem sagde til mig, at jeg aldrig ville blive til noget. Da jeg gik i 3. klasse, sagde min matematiklærer en dag til mig: - Julie, du behøver ikke tage dine matematikbøger frem, du kan alligevel ikke finde ud af det. Det var forfærdeligt at høre. Tænk lige, jeg gik i 3. klasse. Den kommentar sidder stadigvæk dybt i mig, fortæller Julie.

Annonce

En omskiftelig skolegang

Julie skiftede imellem mange folkeskoler i sine unge år. Hendes mor og far kæmpede for deres datter og for at være med til at give hende en ordentlig skolegang.

- Min mor har tit været rasende på de lærere, som ikke behandlede mig ordentligt. Min mor gjorde alt for, at jeg skulle respekteres i skolen, fortæller Julie.

- Jeg er mega stolt af mine malerværker, fortæller Julie. Foto: Michael Svenningsen

- Jeg har ingen diagnose, men jeg blev konstateret ordblind i min tidlige skolestart. Jeg var meget trist og havde overhovedet ingen selvtillid. Det var godt, jeg havde mine forældre til at hjælpe mig, siger Julie.

- Det var svært at få venner. Jeg blev drillet og mobbet i skolen. Jeg gik kun med drengene. Jeg var jo vokset op med mine brødre, så det var naturligt for mig at være sammen med drengene. Det gjorde mig så upopulær blandt pigerne. De blev sure, fordi jeg hang ud med de drenge, som de gerne ville have fat i. For mig var det bare mest naturligt at være sammen med drengene, fortæller Julie.

I 8. klasse kom Julie på Finderup Efterskole i Skjern. Det er en lille specialefterskole for unge mellem 14 og 18 år med særlige behov. Her gik hun i tre år og tog 8.- 9. og 10. klasse, men fik aldrig en afgangseksamen. Skolen vurderede, at det var for svært for hende, på grund af hendes manglende selvtillid og fordi hun var ordblind.

- Jeg har aldrig altid følt, jeg var god nok, men det har ændret sig nu, efter jeg er kommet i lære ved Kurt Skovdal, siger Julie. Foto: Michael Svenningsen

Det var en god tid for Julie på Finderup Efterskole. Hun var sammen med andre unge, som også havde fået et knæk i selvtilliden igennem deres unge liv. Her fandt Julie også sin kæreste, som hun i dag bor sammen med i Skjern. Han er ved at uddanne sig til mekaniker.

Efter de tre gode år på Finderup Efterskole kom Julie på Varde STU Center i Gårde ved Ølgod. Her mødte hun sin kontaktlærer, Lene Langsig. Det var et helt perfekt match. Lene sørgede for, at Julie fik sin 10. klasse eksamen i matematik.

- Jeg troede slet ikke, at jeg kunne gå op til eksamen. Men Lene siger tingene lige ud. Hun er en super god lærer. Hun hjalp mig og gik med mig til eksamen. Jeg bestod og fik et 10-tal. Det var min første oplevelse af, at jeg faktisk godt kunne finde ud af noget. Jeg var simpelthen så glad. Den succesoplevelse var en øjenåbner for mig, fortæller Julie.

Annonce

Succes med gruppepraktik

Lene Langsig fra Alslev er uddannet lærer og arbejder som underviser på håndværk og produktionslinjen på Varde STU Center. Skolen har stor succes med at sende deres elever ud i gruppepraktik. Gruppepraktik er en ordning, hvor tre til fem elever tager sammen ud i et praktikforløb på nogle måneder. Her er der faste rammer for, hvad de skal lave. Mange af eleverne får efterfølgende praktikplads eller arbejde, der hvor de har været i gruppepraktik.

Julie skal snart til de første eksaminer på Rybners Tekniske Skole. Foto: Michael Svenningsen

- Der er noget mentalt godt i at komme ud på en arbejdsplads og få oplevelsen af, at man er god til noget og kan udføre et stykke arbejde for andre, siger teamleder på STU Center Varde, Michael Debel Hansen.

- På STU Center Varde gør vi alt for at hjælpe de unge mennesker videre i livet til arbejdsmarkedet, siger Lene Langsig, som er lærer på skolen. Foto: Michael Svenningsen

- Vores fornemste opgave som skole og lærere er, at få eleverne gjort klar til et liv på arbejdsmarkedet eller afklaret til et andet forløb. Vi skal sørge for, at vores elever ved, hvad de skal, når de er færdige her på STU. De unge har mange forskellige behov, og det er vores opgave, at få det gjort tydeligt for dem selv og for omverdenen, så de ikke render panden mod en mur, når de kommer fra skolen, siger Lene Langsig.

- Julie er et godt eksempel på en kæmpe succesoplevelse, både for skolen og for Julie, siger Lene Langsig.

I efteråret 2021 fik Julie arbejde ved malermester Kurt Skovdahl i Tistrup. Her var hun blandt andet med til at male Torstrup Kirke, og hun sørgede for, at arbejdspladsen var ren og i orden.

Der er noget mentalt godt i at komme ud på en arbejdsplads og få oplevelsen af, at man er god til noget

Michael Debel Hansen, Teamleder på Varde STU Center

Det arbejde gjorde hun så godt, at Kurt en forårsdag i år indkaldte hende til et møde og spurgte, om ikke hun ville have en læreplads som maler.

Julie har allerede haft gang i mange projekter, siden hun begyndte på teknisk skole i Esbjerg. Foto: Michael Svenningsen

- Jeg blev så overrasket og helt overvældet. Jeg begyndte at græde af glæde. Her var en, som troede på mig. Jeg kunne noget. Det, havde jeg slet ikke forestillet mig, kunne lade sig gøre. Efter en lang barndom med nederlag på nederlag. Alle de dårlige oplevelser blev pludselig vendt til noget fantastisk godt. Det kan jeg takke Kurt Skovdal og Lene fra STU for, fortæller Julie.

Annonce

Julies fremtidsdrømme

Julies drøm er at indrette og designe private hjem. Hun tager maleruddannelsen for at få forståelsen for designarbejdet, når hun skal kaste sig ud i store indretningsopgaver senere i livet.

Samtidig med, at Julie går på teknisk skole i Esbjerg og lærer malerfaget, tager hun en 10. klasse afgangseksamen i dansk. Det får hun hjælp til af en støttelærer, som kommer nogle timer på skolen.

Inden jeg forlader Julie og hendes inspirerende verden og igen skal ud i den grå novemberregn, viser hun mig nogle af de malerier, hun har lavet på Rybners Tekniske Skole i Esbjerg.

Jeg er selv ret stolt af det, jeg har lavet. For bare nogle få år siden troede jeg ikke på, jeg kunne noget som helst og se nu her. Det gør mig glad indeni, fortæller Julie.

Annonce
Annonce
Vesterhavsposten

Julie har fået sin drømmelæreplads, men i 3. klasse fik hun en hård dom af skolelæren: - Du behøver ikke tage dine matematikbøger frem, du kan alligevel ikke finde ud af det

Annonce
Annonce
Vesterhavsposten

Formand for Nørre Nebel Håndværk & Handelsstandsforening: - Lige nu går det fint i Bredgade

Annonce
Forsiden netop nu
Vesterhavsposten

Opråb til jer unge: - Outrup er super fin, og man kan sagtens finde sig et arbejde i byen

Vesterhavsposten

Frisør og autoværksted under samme tag

Vesterhavsposten

Købmand Hansens Ferieudlejning er optimistisk

Ugeavisen Varde

- Jaaaaa, vi gjorde det piger: En fantastisk sæson for pigerne endte med en kæmpe sejr og kvalifikation til oprykningsspillet

Vesterhavsposten

Rundspørge i Nr. Nebel: Stemmer du det samme som sidst?

Vesterhavsposten

Varde Kommune er klar til valg: Man må gerne medbringe sit eget skriveredskab til at sætte kryds

Ugeavisen Varde

Er vælgerne lullet i søvn?

Ugeavisen Varde

Socialdemokratiet fortæller ikke hele sandheden

Ugeavisen Varde

Ved vi, at Grærup gamle by er fri for PFAS - ellers bør det undersøges

Ugeavisen Varde

Flere tyskere vælger Vesterhavet: Tilfredsheden er helt i top

Ugeavisen Varde

Gabi og Peter er bølgefolket fra Nymindegab

Ugeavisen Varde

Indeklima på skolerne er ikke det bedste - hvad med rengøringen?

Vesterhavsposten

Thomas Møller fra Oksbøl er Årets pædagog

Ugeavisen Varde

Ny vaskemaskine? Her er fem gode råd før du slår til

Vesterhavsposten

Husrække i en by er som en tandrække

Vesterhavsposten

Stressfri jul: Køb julegaverne og lav småkagedejen i november

Ugeavisen Varde

Vi skal have det hele: Solcelleparker, land- og havvindmøller

Ugeavisen Varde

SF lover elektrisk medvind på cykelstierne

Ugeavisen Varde

Håb om borgermøde før boligprojekt i Oksbøl

Vesterhavsposten

Den hvide klapperslange er løs på Frøstruphave Efterskole

Vesterhavsposten

Lav det perfekte foder til havens fugle

Annonce